Home » Natură » Numărătoare în premieră. Câte păsări sălbatice au mai rămas pe Pământ?

Numărătoare în premieră. Câte păsări sălbatice au mai rămas pe Pământ?

Numărătoare în premieră. Câte păsări sălbatice au mai rămas pe Pământ?
Sursa foto: YIFEI CHEN via Unsplash
Publicat: 24.05.2021

Există aproximativ 50 de miliarde de păsări sălbatice în lume, potrivit unei noi cercetări în premieră care a folosit observații științifice făcute de oameni obișnuiți pentru a încerca să fie estimată populația pentru aproape 10.000 de specii.

Studiul, coordonat de oameni de știință de la Universitatea New South Wales, Australia, sugerează că există aproximativ de 6 ori mai multe păsări pe planetă decât oameni, însă multe specii individuale sunt extrem de rare.

Patru specii de păsări aparțin „clubului miliardelor”, populațiile acestora fiind estimate la peste 1 miliard. Acestea sunt vrabia de casă, care trăiește în numeroase locuri din lume, graurul, pescărușul din specia Larus delawarensis și rândunica.

De ce există un număr mare de specii rare de păsări?

Cercetătorii au ajuns la estimări pentru 9.700 de specii, inclusiv pinguini, păsări emu și kookaburra, prin analizarea a sute de milioane de observații a păsărilor făcute de oameni obișnuiți și iubitori de păsări. Observațiile au fost încărcate pe platforma eBird, unul dintre cele mai mari proiecte de biodiversitate din lume.

Sursa foto: Salvatore Ventura via Unsplash

Oamenii de știință au mai concluzionat că există relativ puține specii comune de păsări, însă un număr mare de specii rare. „Ar putea fi rare din motive naturale, poate că trăiesc doar pe o insulă sau în vârful unui munte, sau poate sunt rare din cauze umane”, a explicat Will Cornwell, ecologist și unul dintre autorii studiului, potrivit The Guardian.

Puține specii de păsări ajung să fie foarte bine studiate

În timp, studiul ar putea arată ce specii trec printr-un declin și ce păsări au nevoie de eforturi de conservare, a mai precizat Cornwell. Prin combinarea observării păsărilor de către amatori și monitorizarea specializată a speciilor de păsări, oamenii de știință au reușit să elaboreze un model care a rezolvat unele incertitudini.

Cifra de 50 de miliarde de păsări individuale reprezintă estimarea mediană a modelului produsă pentru numărul total de păsări din lume.

„Ideea a venit în contextul în care există puține specii de păsări care sunt foarte bine studiate. Însă, în același timp, există o colecție uriașă de cercetători amatori care călătoresc prin toată lumea pentru a observa păsări”, a adăugat Cornwell.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Marele Război Emu” din Australia. De ce a declarat țara război împotriva păsărilor emu

Păsările folosesc o „hartă invizibilă” pentru a se ghida în locuri în care nu au mai călătorit niciodată

Păsările au un misterios „simț cuantic”, iar cercetătorii l-au observat direct pentru prima oară în istorie

Păsările par să fie mai rezistente la stresul termic cauzat de criza climatică, decât au crezut cercetătorii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase