Home » Natură » O bacterie misterioasă a dezvoltat o capacitate unică. „Este o capodoperă a naturii”

O bacterie misterioasă a dezvoltat o capacitate unică. „Este o capodoperă a naturii”

Publicat: 01.03.2022

Cercetătorii au descoperit o specie de bacterii cu o tehnologie specială capabilă să realizeze fotosinteza. În plus, dispozitivul lor molecular nu seamănă cu niciunul pe care l-am văzut vreodată.

„Este o adevărată capodoperă a naturii”, spune Michal Koblizek de la Institutul de Microbiologie al Academiei Cehe de Științe. „Are nu numai o bună stabilitate structurală, ci și o mare eficiență în colectarea luminii”.

Deși cunoaștem deja o mulțime de bacterii capabile să realizeze fotosinteza, ceea ce se întâmplă în interiorul Gemmatimonas phototrophica, cum a fost denumită aceasta, care locuiește în deșertul Gobi, este unic.

La un moment dat, în timpul istoriei bacteriei, aceasta a „furat” o întreagă suită de gene legate de fotosinteză de la o proteobacterie mai veche – un phylum de bacterii complet diferit, notează ScienceAlert.

Bacteria prezintă un sistem special

Acest lucru arată puterea abilităților de transfer orizontal de gene ale bacteriilor (cunoscute pentru răspândirea cu ușurință a rezistenței la antibiotice), permițând unui tip complet diferit de organism să obțină puteri de consumare a luminii solare.

Acest complex de molecule nou pentru știință, foarte stabil, care captează lumina solară, are un centru de reacție central, un inel interior care captează lumina solară, întâlnit deja la alte bacterii, și un nou tip de inel exterior. Împreună, aceste trei componente îl fac mai mare decât complexele fotosintetizante descrise anterior.

Inelele exterioare smulg lumina solară și canalizează apoi fotonii capturați către centrul de reacție, unde se găsesc cromoforii, precum pigmenții verzi de clorofilă din plante.

Acesta este locul unde are loc fotosinteza. Lumina solară captată excită cromoforii pentru a-și transfera electronii de-a lungul unui traseu care induce atomii din apă într-o serie de reacții care utilizează dioxidul de carbon pentru a produce zaharuri.

„Este o adevărată capodoperă a naturii”

Bucățile de lumină devin o parte din energia de legătură care unește moleculele de zahăr – aceleași molecule pe care noi, animalele, le putem descompune pentru a obține energie.

Potrivit studiului, publicat în Science Advances, centrul de reacție al bacteriei este asemănător cu cele găsite la proteobacterii și are aceiași cromofori ca și în cazul bacteriilor purpurii care se hrănesc cu lumină solară. Cu toate acestea, el diferă de alți centri de reacție cunoscuți printr-un aranjament unic de molecule stabilizatoare.

În timp ce această structură de fotosinteză ar necesita mai multă energie pentru a fi construită decât alte tipuri mai cunoscute, cercetătorii susțin că „acest lucru ar putea fi compensat de stabilitatea sa extraordinară”.

„Studiul structural și funcțional are implicații interesante, deoarece arată că G. phototrophica și-a dezvoltat în mod independent propria arhitectură compactă, robustă și foarte eficientă pentru a recolta și a capta energia solară”, spune Pu Qian, biolog la Universitatea din Sheffield.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O bacterie mortală infectează copiii de peste 1.400 de ani

O bacterie foarte periculoasă, rezistentă la antibiotice, descoperită într-o piscină din Murighiol

Cercetătorii au reprogramat o bacterie să fie imună la virusuri. „Era de neconceput în urmă cu zece ani”

Fizicienii au obținut noi măsurători cu masa unui neutrin, numit și „particula fantomă”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase