Home » Natură » Spania și Portugalia au suferit cel mai uscat climat din ultimii 1.200 de ani

Spania și Portugalia au suferit cel mai uscat climat din ultimii 1.200 de ani

Publicat: 08.07.2022

Potrivit cercetărilor, Spania și Portugalia suferă cel mai uscat climat din ultimii 1.200 de ani, cu implicații grave atât pentru producția de alimente, cât și pentru turism.

Cele mai multe ploi din Peninsula Iberică cad iarna, în timp ce vânturile umede, de joasă presiune, suflă dinspre Atlantic. Dar un sistem de înaltă presiune din largul coastei, numit Azores High, poate bloca fronturile de vreme umedă.

Cercetătorii au descoperit că iernile cu valori maxime „extrem de mari” din Azore au crescut dramatic de la o iarnă din zece înainte de 1850 la una din patru începând cu 1980. Aceste extreme împing, de asemenea, vremea umedă spre nord, făcând ploile mai probabile în nordul Regatului Unit și în Scandinavia, scrie The Guardian.

Oamenii de știință au spus că Azores Highs mai frecvente ar fi putut fi cauzate doar de criza climatică, cauzată de emisiile de carbon ale oamenilor.

Cel mai uscat climat înregistrat într-o perioadă lungă

„Numărul de Azores Highs extreme din ultimii 100 de ani este cu adevărat fără precedent când te uiți la ultimii 1.000 de ani”, a spus dr. Caroline Ummenhofer, de la Woods Hole Oceanographic Institution din SUA și parte a echipei de cercetare.

„Acest lucru are implicații mari, deoarece un nivel extrem de mare al Azores Highs înseamnă condiții relativ uscate pentru Peninsula Iberică și Mediterana. De asemenea, am putea lega în mod concludent această creștere de emisiile antropice”, a spus ea.

Peninsula Iberică a fost lovită de valuri de căldură și de secete în creștere în ultimii ani, iar anul acesta luna mai a adus cel mai uscat climat înregistrat în Spania. Incendiile forestiere care au ucis zeci de oameni în regiune în 2017 au urmat unui val de căldură făcut de 10 ori mai probabil de către criza climatică, în timp ce râul Tajo, cel mai lung din regiune, riscă să se usuce complet, potrivit ecologiștilor.

Fenomenul care blochează umiditatea

Noua cercetare, publicată în revista Nature Geoscience, a analizat date meteorologice care se întind până în 1850 și modele computerizate care reproduc clima până în anul 850 d.Hr. S-a constatat că, înainte de 1850 și de începutul emisiilor umane semnificative de gaze cu efect de seră, Azores Highs extreme au avut loc în medie o dată la 10 ani.

Din 1850 până în 1980, frecvența a fost de o dată la șapte ani, dar după 1980 aceasta a crescut la o dată la fiecare patru ani. Datele au arătat că Azores Highs extreme reduc precipitațiile medii lunare în timpul iernii cu aproximativ o treime. Date suplimentare din analiza chimică a stalagmitelor din peșterile din Portugalia arată că cel mai uscat climat, cauzat de precipitațiile scăzute, se corelează strâns cu Azores Highs extreme.

Simulările computerizate ale climei din ultimul mileniu acoperă o perioadă până în 2005. Dar alte studii care acoperă anii următori sunt în concordanță cu noile descoperiri și se așteaptă ca Azores Highs să continue să se extindă, crescând și mai mult seceta în peninsula Iberică dacă emisiile globale de carbon nu sunt reduse până la net zero.

Veștile nu sunt tocmai bune

„Descoperirile noastre au implicații mari pentru resursele de apă care sunt disponibile pentru agricultură și alte industrii care folosesc multă apă sau pentru turism”, a spus Ummenhofer. Spania a fost a doua cea mai populară țară pentru turiștii de peste mări în 2019, găzduind 84 de milioane de vizitatori.

Spania este, de asemenea, cel mai mare producător de măsline din lume și o sursă majoră de struguri, portocale, roșii și alte produse. Dar precipitațiile au scăzut cu 5-10 mm pe an începând cu 1950, cu o scădere suplimentară de 10-20% a ploilor de iarnă anticipată până la sfârșitul secolului.

Alte cercetări au proiectat o scădere cu 30% a producției de măsline în sudul Spaniei până în 2100 și o scădere a regiunilor viticole din Peninsula Iberică de la 25% până la 99% până în 2050 din cauza penuriei severe de apă. Cercetările din 2021 au legat, de asemenea, Azores Highs de musonul de vară din India.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit o metodă prin care unele plante pot crește în întuneric

Erupția vulcanului din Tonga a produs unde de presiune care au testat „limita teoretică”

Aplicația care identifică păsările după cântecul lor deschide noi căi pentru știința participativă

Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius ar reduce riscurile pentru omenire cu până la 85%

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase