Home » Natură » Test de cultură generală. Ce culoare are apa?

Test de cultură generală. Ce culoare are apa?

Publicat: 01.12.2023

De obicei, considerăm apa ca fiind un lichid incolor, dar acest lucru nu este adevărat. Ce culoare are apa?

Ce culoare are apa? Atunci când lumina albă este proiectată printr-o coloană lungă de apă, lichidul pare ușor albastru. Acest lucru se întâmplă deoarece apa absoarbe lungimile de undă mai lungi și mai roșii ale luminii, lăsând lungimile de undă albastre intacte.

Cu toate acestea, apa face acest lucru într-un mod bizar, energia luminii fiind absorbită de moleculele H2O în formă de V, care încep să vibreze ca rezultat, potrivit Science Focus.

Ce culoare are apa?

Este adevărat că apa pură este transparentă? În primul rând, nu veți găsi apă cu adevărat transparentă într-un mediu natural. Apa pe care o vedem în fiecare zi conține minerale dizolvate și adesea materiale suspendate. Dar, în scopuri practice, dacă umpleți un pahar de la robinet, apa vă va părea incoloră.

De fapt, apa nu este incoloră; nici măcar apa pură nu este incoloră, ci are o ușoară tentă albastră, observabilă cel mai bine când te uiți printr-o coloană lungă de apă. Albastrul din apa nu este cauzat de dispersia luminii, responsabilă pentru culoarea albastră a cerului. Mai degrabă, albastrul apei provine de la moleculele de apă care absorb partea roșie a spectrului luminii vizibile. Pentru a fi și mai detaliat, absorbția luminii în apă se datorează modului în care atomii vibrează și absorb diferite lungimi de undă ale luminii.

Culoarea apei pe care o vedem în jurul nostru poate fi conferită în două moduri: componente dizolvate și componente suspendate. Un exemplu de substanțe dizolvate este taninul, care este cauzat de materia organică provenind din frunze, rădăcini și resturi de plante. Un alt exemplu ar fi ceașca de ceai. Culoarea li se datorează probabil acizilor organici naturali, formați atunci când materialul vegetal este descompus încet în particule mici care sunt practic dizolvate în apă. Dacă ați filtra acea apă cu tanin, culoarea probabil ar rămâne, scrie USGS.

Marea majoritate a culorii apei pe care o vedem în jurul nostru provine de materialul suspendat al unui afluent care contribuie cu apă puternic tulbure conținând sedimente suspendate (particule fine de argilă) la o apă mai transparentă, dar tot colorată, în cursul principal al râului.

Cea mai pură apă nu este cea limpede

Algele și particulele de sediment suspendate sunt materiale foarte comune care fac ca apele naturale să fie colorate. Chiar dacă apa mâloasă nu este atrăgătoare pentru înot, într-un fel, acea apă are mai puțină culoare decât apa care conține tanin dizolvat. Acest lucru i se datorează faptului că materia suspendată poate fi filtrată chiar și din apă care arată foarte murdară. Dacă apa este pusă într-un pahar și lăsată la decantat timp de câteva zile, cea mai mare parte a materialului se va așeza pe fundul recipientului (această metodă este folosită în unitățile de tratare a apelor uzate) și apa va deveni mai limpede și va avea mai puțină culoare. Prin urmare, dacă o industrie ar avea nevoie de apă fără culoare pentru un proces industrial, probabil ar prefera apa încărcată cu sedimente în loc de apă colorată cu tanin.

Materia suspendată în corpuri de apă poate fi rezultatul cauzelor naturale și/sau al activităților umane. Apa transparentă cu o acumulare redusă de materiale dizolvate pare albastră. Materialele organice dizolvate, cum ar fi humusul, turba sau materialele vegetale în descompunere, pot produce o culoare galbenă sau maro. Unele alge sau dinoflagelate pot produce ape roșii sau galbene. Apa bogată în fitoplancton și alte alge pare de obicei verde. Scurgerea solului produce o varietate de culori galbene, roșii, maro și gri.

Vă recomandăm să citiți și:

Muștele moarte ar putea fi transformate în plastic biodegradabil

O „nouă specie” misterioasă cu 20 de brațe a fost găsită în Antarctica

De ce a fost apa colorată roz într-un port din Canada?

Imagine bizară în jungla peruană: fluturii beau lacrimile țestoaselor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase