Home » Natură » 2023 a fost cel mai cald an din istoria lumii! „Bucurați-vă cât mai puteți”

2023 a fost cel mai cald an din istoria lumii! „Bucurați-vă cât mai puteți”

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.01.2024

2023 a doborât recordul pentru cel mai cald an din istoria lumii, iar această „reușită sumbră” este o dovadă a ceea ce ne așteaptă în viitor la nivel climatic.

Pământul a fost cu 1,48 grade Celsius mai cald în 2023 în comparație cu perioada dinaintea industriei combustibililor fosili, vinovat principal al crizei climatice. Cifra este foarte aproape de limita de 1,5 grade Celsius impusă prin Acordul de la Paris în 2015, deși temperatura globală ar trebui să se mențină constant peste 1,5 grade Celsius pentru ca acordul să fie considerat încălcat, transmite The Guardian.

Oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene au anunțat că limita de 1,5 grade Celsius va fi cel mai probabil depășită în următoarele 12 luni.

Cauza principală pentru încălzirea globală

Temperatura medie în anul 2023 a fost cu 0,17 grade Celsius mai mare decât în 2015, deținătorul anterior al recordului de cel mai cald an. Cauza principală pentru această încălzire globală uriașă au fost emisiile record de dioxid de carbon, însoțite de fenomenul natural El Niño.

Temperaturile mari au adus valuri de căldură, inundații și incendii de vegetație, astfel că vieți și surse de venit au fost pierdute în toată lumea. Analizele au arătat că unele fenomene meteorologice extreme, precum valurile de căldură din Europa și Statele Unite, ar fi fost aproape imposibile fără încălzirea globală cauzată de om.

„Ne-am îndepărtat atât de mult de clima în care civilizația noastră s-a dezvoltat”

Datele au mai arătat că 2023 a fost primul an înregistrat în care în fiecare zi a fost cu cel puțin 1 grad Celsius mai cald decât în perioada 1850-1900 preindustrială. Aproape jumătate dintre zile au fost cu 1,5 grade Celsius mai calde și pentru prima oară două zile au fost cu 2 grade Celsius mai calde. Temperaturile au crescut cel mai mult în luna iunie, iar valul de căldură din septembrie a fost atât de crescut încât oamenii de știință au fost uimiți.

„Extremele pe care le-am observat în ultimele câteva luni reprezintă o dovadă dramatică a faptului că ne-am îndepărtat atât de mult de clima în care civilizația noastră s-a dezvoltat”, a declarat Carlo Buontempo, director al serviciului Copernicus.

„Bucurați-vă cât mai puteți”

O analiză separată efectuată de Agenția Meteorologică a Japoniei a produs rezultate similare cu datele furnizate de Copernicus, anul 2023 fiind cu 1,43 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și depășind recordul anterior cu 0,14 grade Celsius.

„Fiecare an pentru tot restul vieților noastre va fi cel mai cald an din istorie. Asta la rândul său înseamnă că 2023 va fi cel mai rece an din acest secol. Bucurați-vă cât mai puteți”, a spus profesorul Andrew Dessler, de la Texas A&M University din SUA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Acordul climatic COP28, criticat de activiști: Țările dezvoltate au obținut ce și-au dorit

„Floarea Domnului” dispare din cauza schimbărilor climatice

Ce insule vor ajunge de nelocuit din cauza schimbărilor climatice?

Urșii polari nu își vor mai putea hrăni puii, pe măsură ce schimbările climatice topesc gheața marină

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase