Home » Natură » Test de cultură generală. Cât timp pot zbura păsările?

Test de cultură generală. Cât timp pot zbura păsările?

Test de cultură generală. Cât timp pot zbura păsările?
Drepnea mare. Foto: Shutterstock
Publicat: 30.01.2024

Păsările zboară și uneori o fac pe distanțe lungi și pentru mult timp. Dar cât timp pot zbura păsările cel mai mult?

Cât timp pot zbura păsările? Cea mai lungă durată de zbor a fost înregistrată la drepneaua mare.

Oamenii de știință au monitorizat drepnele alpine care au rămas în aer timp de peste 200 de zile consecutiv, adică mai mult de șase luni, fără a ateriza, potrivit Britannica.

Cât timp pot zbura păsările?

Drepnelele alpine (Tachymarptis melba) pot zbura până la șase luni fără să se oprească, iar păsările fregate mari, cu aripi impresionante de 2,29 metri, pot zbura peste Oceanul Indian timp de aproximativ două luni fără întrerupere. Dar se pare că drepnelele au adoptat complet stilul de viață aerian.

Cântărind doar 43 de grame, aceste păsări mici au o anvergură relativ mare, de 41 cm. Aripile lor lungi și înguste și forma lor aerodinamică generează un minimum de rezistență la înaintare. Cu alte cuvinte, sunt construite pentru zbor eficient.

Drepnelele mănâncă în timpul zborului, ciugulind molii sau alte insecte și păianjeni purtați în aer de vânt. Acestea își năpârlesc penele una câte una, astfel încât nu devin niciodată incapabile de zbor precum alte păsări.

Drepnelele ar putea dormi în timp ce zboară

În timpul zilei, păsările economisesc energie planând pe curenții ascendenți de aer cald. Este posibil ca acestea să și doarmă în timp ce planează, dar mai este nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea cum reușesc să doarmă în timpul zborului.

Drepnelele aterizează doar pentru a-și depune ouăle. Acestea cuibăresc în găuri de copaci făcute de ciocănitori, în cavitățile stâncilor sau în streșinile caselor și ale clădirilor.

Pe măsură ce specia s-a adaptat să se hrănească în aer, a renunțat la tot mai multe din abilitățile ei terestre, conform Los Angeles Times.

În ciuda stilului lor de viață de cursă lungă, unele dintre cele mai bătrâne drepnele mari trăiesc până la 20 de ani. În această perioadă, pasărea poate parcurge echivalentul distanței până la Lună și înapoi de șapte ori.

Vă recomandăm să citiți și:

Populația păsărilor migratoare din Marea Britanie, „în cădere liberă” din cauza schimbărilor climatice

„Urmele de copite” descoperite pe fundul oceanului ar putea avea în sfârșit o explicație

Test de cultură generală. Care e cel mai izolat loc de pe Pământ?

Un câine ciudat din Brazilia s-a dovedit a fi un hibrid cu totul neașteptat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase