Păianjenii pot fi întâlniți în cele mai diverse locuri, de la cei care își construiesc capcane în pământ, până la cei care trăiesc în peșteri sau chiar în grădinile noastre. Recent, șase noi specii de păianjeni ciudați au fost descoperite și descrise într-o regiune muntoasă din China.
Aceste șase specii de păianjeni ciudați fac parte din grupul Pholcus phungiformes și au fost găsite în zona cuprinsă între Munții Yanshan-Taihang și Munții Changbai.
Ele au primit denumirile: Pholcus chaoyang, Pholcus hebei, Pholcus huludao, Pholcus jinzhou, Pholcus liaoning și Pholcus qin. Acest grup de specii îi aparține familiei Pholcidae, o familie de păianjeni foarte răspândită, care include 21 de grupuri și 411 specii. Din această familie fac parte și păianjeni comuni, precum cei care pot fi găsiți în gospodăriile oamenilor, scrie IFL Science.
Cele 125 de specii cunoscute din grupul Pholcus phungiformes trăiesc în special în patru lanțuri muntoase din China și Coreea de Nord, iar o singură specie a fost identificată pe insule aflate în apropierea Japoniei și Rusiei.
Potrivit cercetătorilor, toate cele șase noi specii au fost descoperite sub stâncile ieșite în relief de pe versanții munților. În anul 2024, zona dintre Munții Yanshan-Taihang și Changbai a fost cercetată pentru prima dată, ceea ce a dus la descoperirea acestor specii. Păianjenii au fost incluși în acest grup pe baza a trei caracteristici principale, printre care se numără prezența unor protuberanțe pe „gurile” masculilor și o excrescență pe partea inferioară a plăcii chitinoase a femelei, implicată în procesul de transfer al spermei.
Cercetătorii spun că, deși au reușit să exploreze o parte din această zonă muntoasă și să completeze lipsurile din cunoașterea faunei locale, mai există multe regiuni neexplorate care ar putea ascunde alte specii de păianjeni.
De exemplu, ei estimează că în Coreea de Nord ar putea exista între 20 și 30 de specii necunoscute, însă lipsa specialiștilor din zonă și dificultățile de acces pentru cercetătorii străini îngreunează descoperirea acestora.
Studiul a fost publicat în revista ZooKeys.
Fluturele monarh: miracolul înaripat care zboară mii de kilometri pentru a supraviețui
Motivul incredibil pentru care delfinii mor de foame într-o lagună din SUA
Un burete, vechi de 480 de milioane de ani, a pus bazele primului recif al Pământului
Alcoolul face masculii mai atrăgători… în cazul musculițelor de oțet