Polul Nord s-ar putea deplasa mai la vest. Topirea dramatică a gheții cauzată de schimbările climatice ar putea deplasa locațiile polilor geografici ai Pământului în anii următori, arată un nou studiu.
Pe măsură ce calotele glaciare se topesc și masa oceanică se redistribuie în jurul planetei, polii geografici Nord și Sud ai Pământului s-ar putea deplasa cu până la 27 de metri până în 2100, pe măsură ce axa de rotație a planetei se schimbă.
Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu publicat în jurnalul Geophysical Research Letters. Această deplasare ar putea afecta navigația sateliților și a navelor spațiale, au declarat cercetătorii.
Pe măsură ce Pământul se rotește, schimbările în distribuția masei planetei o fac să oscileze pe axa sa precum un titirez. Multe dintre aceste oscilații sunt regulate și previzibile: unele sunt cauzate de schimbări regulate ale presiunii atmosferice și ale curenților oceanici, în timp ce altele rezultă din interacțiunile dintre nucleu și manta.
Studii recente au sugerat că topirea calotelor glaciare și a ghețarilor ar putea, de asemenea, să afecteze această distribuție a masei și să deplaseze polii Pământului. În noul studiu, cercetătorii de la ETH Zurich (Elveția) au folosit atât mișcarea polilor din 1900 până în 2018, cât și proiecții ale topirii calotelor glaciare pentru a prezice cât de mult s-ar putea deplasa polii în diferite scenarii de schimbări climatice cauzate de om.
Polul Nord s-ar putea deplasa spre vest cu mai mult de 27 de metri până în 2100 în cel mai pesimist scenariu de emisii de gaze cu efect de seră, a constatat echipa. Într-un scenariu de emisii mai optimist, polul s-ar putea deplasa totuși cu până la 12 metri față de locația sa din 1900. Apa topită de pe calotele glaciare din Groenlanda și Antarctica a avut cel mai mare rol în simulări, urmată de topirea ghețarilor.
„Acest efect depășește oarecum efectul ajustării izostatice glaciare, care este efectul de ridicare a Pământului solid după încheierea ultimei ere glaciare”, a declarat coautorul studiului, Mostafa Kiani Shahvandi, de la Universitatea din Viena (Austria), pentru Live Science.
Cu alte cuvinte, terenul de la suprafața scoarței s-a scufundat sub greutatea ghețarilor din era glaciară și s-a ridicat când aceștia s-au topit, modificând distribuția greutății în scoarța terestră și deplasând polii.
„Asta înseamnă că ceea ce au făcut oamenii a deplasat oarecum polul mai mult decât efectul erelor glaciare”, a spus Kiani Shahvandi. O schimbare a axei de rotație a Pământului ar putea perturba navigația sateliților și a navelor spațiale, a spus Shahvandi. Oamenii de știință cartografiază locația unei nave spațiale folosind parțial axa de rotație a Pământului ca referință. Dacă această axă se schimbă în timp, ar putea deveni mai dificil de stabilit locația exactă a navei spațiale.
Viitoarele lucrări ar putea implica examinarea datelor paleoclimatice pentru a determina cât de mult s-au deplasat polii de-a lungul a milioane de ani în timpul episoadelor trecute de schimbări climatice naturale. Potrivit lui Kiandi Shahvandi, acest lucru ar ajuta la dezvăluirea adevăratei amplori a impactului uman asupra mișcării polilor.
Microplasticele din plămânii păsărilor arată cât de poluat este aerul
Orbita Pământului declanșează erele glaciare. Când ar putea fi următoarea?
Mostrele de gheață din Antarctica au dezvăluit evenimente majore din secolul al XIII-lea
O nouă cercetare dezvăluie cum au apărut calotele glaciare pe Pământ