Home » Știință » NASA a făcut un anunţ important despre existenţa vieţii extraterestre. Au fost găsite zece noi planete similare cu Terra, care pot susţine viaţa

NASA a făcut un anunţ important despre existenţa vieţii extraterestre. Au fost găsite zece noi planete similare cu Terra, care pot susţine viaţa

Publicat: 19.06.2017
NASA a făcut astăzi un anunţ, în cadrul unei conferinţe, în care a prezentat noi descoperiri ale posibilelor planete din galaxia noastră care pot susţine viaţa. Acestea au fost realizate de telescopul Kepler, în cadrul misiunii K2, fiind şi „cele mai complete analize asupra planetelor distante”. De asemenea, astronomii au evidenţiat două tipuri principale de planete mici, indiciu care ajută la înţelegerea formării planetelor.

10 noi exoplanete asemănătoare Pământului au fost descoperite, din cele 219 de candidate nou introduse. Cele 10 planete au potenţialul de a susţine viaţa extraterestră.

Catalogul alcătuit de NASA, cu ajutorul telescopului Kepler, include în total 4.034 de obiecte, iar acesta este esenţial pentru găsirea posibilei vieţi extraterestre, scrie New York Times.

Dintre aceste obiecte, cel puţin 90% sunt planete care orbitează stele.

Natalie Batalha, un savant al NASA în cadrul misiunii Kepler, susţine că „aceste rezultate vor fi baza pentru viitoarele cercetări în căutarea vieţii extraterestre”.

Mario Perez, savant în cadrul acestei misiuni de la Astrophysics Division of NASA’s Science Mission Directorate, susţine că „datele culese cu ajutorul telescopului Kepler sunt unice, întrucât reprezintă singurele care conţin o populaţie a acestor analogi ai Terrei – planete cu aceeaşi dimensiune şi orbită a Pământului. Înţelegerea frecvenţei acestor planete în galaxie ne va ajuta la elaborarea viitoarelor misiuni NASA”.

Un alt rezultat descris în cadrul acestei conferinţe adânceşte misterul despre modul de creare al planetelor. De-a lungul anilor, Kepler a descoperit că natura preferă planetele mici care se încadrează în două tipuri: cele stâncoase, precum Pământul, şi cele gazoase precum Neptun.

Studiul, condus de Benjamin Fulton de la California Institute of Technology, a găsit o diferenţă bizară în populaţiile de planete care par să marcheze graniţa dintre planetele stâncoase. Toate planetele pornesc cu aproximativ aceeaşi cantitate de rocă în miezul lor. Diferenţa se face în cantitatea de hidrogen şi heliu care aderă la miez, scrie New York Times.

Credit: NASA/Ames, via Caltech, via University of Hawaii (B. J. Fulton)

În acest sens, Fulton precizează că „ne place să spunem despre acest studiu că putem clasifica planete în acelaşi mod în care biologii clasifică noi specii de animale. Descoperirea a două grupuri distincte de exoplanete este ca şi cum am descoperi faptul că mamiferele şi şopârlele fac parte din ramuri distincte ale arborelui genealogic”.

Această descoperire a existenţei celor două tipuri de planete arată că jumătate dintre planete din galaxie ori nu au suprafaţă, ori se găsesc sub o atmosferă adâncă şi extrem de densă – un mediu care nu poate susţine viaţa, conform NASA.

Susan Thompson, savant de al SETI Institute, precizează că „acest catalog este baza pentru a răspunde în mod direct la una dintre cele mai arzătoare întrebări din astronomie – câte planete similare Terrei sunt în galaxie?”.

De asemenea, cu ajutorul misiunii Kepler, astronomii precizează că natura creează în general planete stâncoase cu 75% mai mari ca Terra. Din motive pe care savanţii nu le înţeleg, aproape jumătate dintre aceste planete iau o cantitate mică de hidrogen şi heliu care duce la creşterea dramatică a volumului, permiţându-le să „sară prăpastia” şi să treacă în populaţia planetelor gazoase similare lui Neptun.

Acest catalog este al optulea în acest demers, în cadrul unei misiuni de monitorizare care se va termina pe 30 septembrie. Telescopul este încă în stare bună şi mai poate descoperi noi obiecte în cadrul misiunii K2.

Conform savanţilor, au fost descoperite până acum 50 de planete de dimensiunea Terrei care se află în zona habitabilă a stelei, scrie News.

Misiunea Kepler va continua să facă observaţii în noi zone ale cerului, căutând planete şi studiind o varietate de obiecte astronomice interesante, de la roiul stelare îndepărtate, la obiecte precum TRAPPIST-1 care conţine şapte de dimensiuni similare ale Terrei.

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Deşi avariat, Telescopul spaţial Kepler a descoperit, recent, aproximativ 100 de corpuri cereşti

Pentru prima dată în istorie, NASA a descoperit planete care îndeplinesc toate condiţiile necesare vieţii! (VIDEO)

NASA a făcut un anunţ ISTORIC în urma descoperirilor făcute recent cu ajutorul telescopului Kepler – VIDEO

NASA face un anunţ istoric: a fost descoperită „sora mai mare a Terrei”. „Începând de azi, Pământul nu mai este atât de singur” – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase