Home » Știință » Condițiile extreme de pe Uranus și Neptun fac ca apa să existe într-o stare ”ciudată”

Condițiile extreme de pe Uranus și Neptun fac ca apa să existe într-o stare ”ciudată”

Cercetătorii explică faptul că apa de pe Uranus și Neptun să fie un conductor electric superior celei de pe Pământ.
Publicat: 20.08.2020

Cercetătorii explică faptul că apa de pe Uranus și Neptun poate să fie un conductor electric superior celei de pe Pământ.

Intră în GALERIA FOTO!

O echipă internațională de cercetători a creat o serie de modele computerizate și a ajuns la concluzia că apa care se află în miezul planetelor Neptun și Uranus se află într-o stare extrem de neobișnuită și asta datorită condițiilor de mediu. Oamenii de știință explică faptul că aceste condiții sunt aproape imposibil de obținut în laboratoarele de pe pământ, notează Futurism.

Aceste simulări le-au permis oamenilor de știință să analizeze procesele termice și electrice care au loc în nucleele înghețate ale acestor două planete gigantice. Oamenii de știință sunt de părere că astfel vor putea să obțină o nouă perspectivă asupra modului în care s-au format și au evoluat de-a lungul timpului aceste planete. De asemenea, acest studiu ar putea arunca o nouă lumină și asupra modului în care funcționează câmpurile magnetice ale acestor două corpuri din Sistemul Solar.

Cele comune elemente din Univers

Oamenii de știință explică faptul că hidrogenul și oxigenul sunt cele mai comune elemente din Univers, ceea ce înseamnă că apa, formată dintr-un atom de oxigen și doi de hidrogen, reprezintă o un material important al multor corpuri spațiale. „Este ușor de dedus că apa este unul dintre componentele majore ale multor corpuri cerești. Ganymede și Europa, sateliți ai lui Jupiter și Enceladus, satelit din Saturn, prezintă suprafețe înghețate sub care se află oceanele de apă ”, explică aceștia.

Speculațiile reaizate de-a lungul timpului de către oamenii de știință indică faptul că Neptun și Uransu ar putea fi, la rândul lor, formate în principal din apă.

Analizele au indicat faptul că apa din nuclee tinde să fie extrem de diferită față de apa cu care suntem noi familiari pe Pământ. Mai exact, apa poate exista în stare lichidă, solidă, gazoasă și superionică. Acest ultim tip fiind produs de către condițiile specifice din interiorul acestor planete. Această „apă superionică” nu este solidă și nici nu este un lichid, este undeva între cele două forme. Atomii de hidrogen se plimbă liber, în timp ce moleculele de oxigen sunt blocate într-o rețea cristalină.

Ce înseamnă asta? Oamenii de știință argumentează faptul că această apă superionică ar putea să reprezinte un conductor electric net superior apei de de Terra . De asemenea, cercetătorii speculează că această apă ar putea să afecteze și modul neobișnuit de funcționare al câmpului magnetic format în jurul acestor două planete.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Citește și:

Cercetătorii au aflat de ce plouă cu diamante pe Neptun

NASA a observat orbitele ciudate pe care le au două luni ale lui Neptun

Hubble scoate la iveală furtunile masive de pe Uranus şi Neptun – FOTO

Cum şi-a dobândit Uranus cele 18 luni? Evenimentul s-a produs şi asupra Pământului la începutul existenţei sale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase