Home » Știință » Cum procesează creierul frica: Cercetătorii au fost surprinși de o descoperire recentă

Cum procesează creierul frica: Cercetătorii au fost surprinși de o descoperire recentă

Cum procesează creierul frica: Cercetătorii au fost surprinși de o descoperire recentă
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 11.11.2020

Atunci când o creatură înfricoșătoare te ia prin surprindere, creierul tău ar putea activa circuitele care procesează frică, trimițând semnale inimii ca să te ajute să scapi de amenințare.

De asemenea, circuitele din creier care procesează frică trebuie să te ajute să înveți de pe urma experienței și să recunoști ce situații sunt cu adevărat periculoase pentru a reacționa în mod corespunzător.

Cu toate aceste, în cazul unor circumstanțe mai cumplite, reacția de frică a creierului ar putea fi crucială pentru supraviețuire. „Abilitatea de a-ți fi frică este abilitatea de a simți pericolul și este elementul care ne ajută să găsim o cale de scăpare”, a spus Bo Li, profesor la Cold Spring Harbor Laboratory.

Ce este amigdala cerebrală

Echipa lui Li a analizat circuitele creierului care stau la baza fricii, folosind instrumente neuroștiințifice sofisticate pentru a cartografia legăturile și a afla modul în care componente specifice contribuie la învățarea fricii. O înțelegere mai profundă a acestor circuite ar putea duce la modalități mai adecvate de a controla reacțiile incontrolabile de frică din cazul oamenilor care suferă de anxietate.

Multe dintre studiile cercetătorilor au început cu amigdala cerebrală, o structură în formă de migdală care este considerată centrul de procesare al fricii din creier. Deși amigdala cerebrală era considerată cândva a fi menită în mod exclusiv procesării fricii, oamenii de știință au extins acum înțelegerea rolului său. Echipa lui Li a descoperit că amigdala cerebrală este importantă și pentru învățarea pe bază de recompense, iar pe măsură ce au urmărit legăturile sale cu alte regiuni ale creierului, cercetătorii au dezvăluit complexitatea sa.

Amigdala cerebrală comunică și cu o parte a creierului cunoscută pentru rolul său în controlarea mișcării

„Este importantă pentru formarea memoriei fricii, însă este importantă și pentru interacțiunea cu alte sisteme din creier într-un context comportamental diferit. Noi credem că acest circuit pe care l-am descoperit și care joacă un rol în reglarea memoriei fricii este doar vârful aisbergului. Este cu adevărat important pentru reglarea memoriei fricii, însă probabil este implicat și în alte comportamente mai complexe”, a explicat Li, potrivit MedicalXpress.

Li și colegii săi au fost surprinși recent să descopere că amigdala cerebrală comunică și cu o parte a creierului cunoscută pentru rolul său în controlarea mișcării. Structura, numită „globus pallidus”, nu era cunoscută să fie implicată în procesarea fricii sau formarea aminitirilor. Însă, atunci când oamenii de știință au perturbat semnalele dintre amigdala cerebrală și „globus pallidus” în creierul șoarecilor, aceștia au descoperit că animalele nu mai putut învăța că un anumit sunet reprezenta o senzație neplăcută. Având în vedere aceste experimente recente, această component a circuitelor fricii ar putea fi importantă pentru alertarea creierului privind „situațiile care sunt importante pentru învățare”, a mai subliniat Li.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Fericirea” a jucat un rol crucial în evoluția dimensiunii creierului uman

O boală rară care erodează creierul este în creștere în Japonia și se va răspândi în lume

Creierul uman ar îmbătrâni cu 10 ani în urma infecției cu COVID-19. Un studiu prezintă rezultate îngrijorătoare

Dacă învățăm ce ne place creierul asimilează informaţiile mult mai rapid

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase