Home » Știință » Cum să-ți antrenezi creierul să gândească pozitiv

Cum să-ți antrenezi creierul să gândească pozitiv

Cum să-ți antrenezi creierul să gândească pozitiv
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 07.02.2021

Mulți experți în psihologie spun că este esențial să avem o atitudine mintală pozitivă atunci când vine vorba de menținerea unei sănătăți fizice și emoționale bune. Asta poate fi destul de dificil, însă vestea bună este că durează doar câteva secunde să ne facem creierul să gândească pozitiv.

Așadar, cum ne putem păcăli creierul să gândească mai pozitiv? Primul pas este acceptarea gândurilor negative, despre care experții spun că sunt normale.

Oamenii tind, de fapt, spre o stare de negativitate. Potrivit neurologului Rick Hanson, creierul uman reacționează mai puternic la gândurile și sentimentele negative. De asemenea, creierul învață mai bine de pe urma experiențelor neplăcute față de cele pozitive.

Evenimentele dureroase pur și simplu își lasă amprenta mai puternic asupra creierului uman. Însă, această negativitate a ajutat oamenii vânători-culegători să supraviețuiască, ceea ce este grozav.

Neuronii au nevoie doar de 12 secunde pentru a forma noi legături

Creierul uman este un organ incredibil și are nevoie doar de 12 secunde pentru a dezvolta noi conexiuni între neuroni. Neuronii sunt comunicatorii creierului, trimițând mesaje dintr-o regiune a creierului în alta.

În mod crucial, cele 86 de miliarde de neuroni din creier ne spun cum să reacționăm la anumite situații și cum să interpretăm informațiile primite. Mai mult, neuronii fac legătura între experiențele și sentimentele pozitive, potrivit Science Times.

Spre exemplu, o persoană care urcă pe Everest se simte fericită și mândră. Apoi, neuronii vor asocia o astfel de experiență cu pozitivitate ori fericire și mândrie. În cazul în care acea persoană continuă să escaladeze munți, creierul va continua să asocieze această activitate cu fericirea.

Cum îți poți păcăli creierul să gândească mai pozitiv

Așadar, dacă vrei să-ți păcălești creierul să gândească mai pozitiv, tot ce trebuie să faci este să dezvolți noi conexiuni neuronale între un sentiment și o experiență printr-o strategie de 12 secunde.

Atunci când ești stresat, nivelul de cortizol crește. Acest hormon declanșează reacția de „luptă sau fugă” (fight or flight response), care este fără îndoială folositoare pe termen scurt.

Însă, reacția nu este tocmai ideală pentru cetățenii secolului XXI care au o experiență de viață complet diferită față de cea a oamenilor vânători-culegători. De asemenea, nivelurile crescute de cortizol cresc șansele apariției depresiei și anxietății.

O metodă care necesită doar 12 secunde pentru a-ți „reprograma” creierul

Așadar, dacă te simți trist, gelos sau anxios, încearcă o metodă care necesită doar 12 secunde pentru a-ți „reprograma” creierul să gândească mai pozitiv.

Pentru a face asta, alocă cel puțin 12 secunde pentru a te gândi la un eveniment, o imagine sau relație pozitivă din trecut. Încearcă să te gândești la toate motivele pentru care creierul tău a clasificat imaginea, relația sau evenimentul drept ceva pozitiv și fericit.

Continuă să faci asta de fiecare dată când te simți stresat sau simți că ai o stare mintală negativă. În timp, creierul tău va putea să se antreneze pentru a se gândi pozitiv în loc să cadă pradă negativității.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Neuralink a conectat un cip la creierul unei maimuțe, care joacă jocuri video

„Androginia” creierului este surprinzător de comună și ar putea îmbunătăți sănătatea mintală

Ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul

Un parazit găsit în excrementele de pisici și carnea crudă, asociat cu un risc crescut de cancer al creierului la oameni

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase