Home » Știință » Oamenii de știință au identificat 29 de planete de unde extratereștrii ar putea observa Pământul

Oamenii de știință au identificat 29 de planete de unde extratereștrii ar putea observa Pământul

Oamenii de știință au identificat 29 de planete de unde extratereștrii ar putea observa Pământul
Credit foto: Open Space/ American Museum of Natural History
Publicat: 30.06.2021

Timp de secole întregi, pământenii s-au uitat spre ceruri și s-au întrebat dacă viața se ascunde printre stele. Însă, pe măsură ce omenirea caută mici ființe verzui, extratereștrii s-ar fi putut uita la noi în tot acest timp.

În cadrul unor noi cercetări, astronomii au elaborat o listă scurtă de sisteme stelare apropiate unde locuitori curioși s-ar afla într-un loc potrivit pentru a observa viața de pe Pământ.

Oamenii de știință au identificat 1.715 sisteme stelare în vecinătatea noastră cosmică, acolo unde observatori extratereștri ar fi putut descoperit Pământul în ultimii 5.000 de ani prin observarea planetei noastre în timp ce „tranzitează” prin fața Soarelui.

GALERIE FOTO

Dintre acele sisteme stelare, 46 sunt îndeajuns de apropiate pentru ca planetele să intercepteze un semnal clar al existenței umane, precum mesajele radio și transmisiunile TV care au început în urmă cu aproximativ 100 de ani.

29 de planete poziționate îndeajuns de bine încât să observe Pământul

Cercetătorii estimează că 29 de planete posibil locuibile sunt poziționate îndeajuns de bine încât să observe un tranzit al Pământului și să „tragă cu urechea” la transmisiunile umane radio și TV, astfel permițând observatorilor să deducă un minim de inteligență.

„Un mod prin care găsim planete este dacă acestea blochează o parte din lumina stelei gazdă. Ne-am întrebat: Pentru cine am putea fi noi extratereștrii? Există o mică regiune în spațiul cosmic în care alte sisteme stelare au o priveliște perfectă pentru a vedea Pământul”, a explicat Lisa Kaltenegger, profesor de astronomie și director al Institutului Carl Sagan de la Universitatea Cornell din New York .

Astronomii au detectat mii de planete în afara Sistemului Solar. În jur de 70% sunt observate atunci când lumi extraterestre trec prin fața stelelor gazdă și blochează o parte din lumina care ajunge la telescoapele oamenilor de știință. Viitoarele observatoare, precum Telescopul Spațial James Webb, care vor fi lansate în anii următori, va căuta viață pe „exoplanete” prin analizarea compoziției atmosferei acestora, scrie The Guardian.

2.034 sisteme stelare situate la 326 ani-lumină distanță de noi

Pentru a afla care sistem stelar apropiat sunt bine poziționat pentru a observa tranzitul Pământului, Kaltenegger și dr. Jackie Faherty, astrofizician la Muzeul American al Istoriei Naturale, au folosit catalogul Gaia pentru poziții și mișcări stelare al Agenției Spațiale Europene. Astfel, oamenii de știință au identificat 2.034 sisteme stelare situate la distanță de 326 ani-lumină care ar putea vedea tranzitul planetei noastre în orice moment din ultimii și următorii 5.000 de ani.

O stea cunoscută drept Ross 128, o pitică roșie din constelația Fecioarei, este situată la aproximativ 11 ani-lumină, îndeajuns de aproape încât să primească transmisiuni de pe Terra, și are o planetă aproape de două ori cât Pământul.

La o distanță de 45 ani-lumină, o altă stea numită Trappist-1 este îndeajuns de aproape încât să „tragă cu urechea” la transmisiunile umane. Steaua găzduiește cel puțin șapte alte planete, patru dintre ele aflându-se în zone temperate și locuibile. Însă, aceste planete nu ar fi în poziție bună pentru a observa tranzitul Pământului pentru următorii 1.642 de ani, au precizat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fost astronaut: Cine crede că OZN-urile sunt extratereștri, acela este un idiot

Suntem siguri că vrem să fim găsiți de extratereștri? Ce cred cercetătorii de la SETI

Ce mesaje a trimis omenirea până acum extratereștrilor?

Un renumit astronom de la Harvard susține că extratereștrii ne-au vizitat deja în anul 2017

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase