Home » Știință » Cel mai bun nivel de intensitate al exercițiilor fizice pentru îmbunătățirea condiției fizice

Cel mai bun nivel de intensitate al exercițiilor fizice pentru îmbunătățirea condiției fizice

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2021

Cu toții știm că exercițiile fizice sunt benefice, însă cât de intens și cât de des trebuie să faci sport pentru a avea cele mai bune rezultate?

Un studiu amplu, care a analizat legătura între activitatea fizică obișnuită și nivelurile de condiție fizică, arată că „activitatea fizică moderat-viguroasă” este cea mai eficientă modalitate pentru îmbunătățirea condiției fizice.

Desfășurat cu ajutorul testelor de exerciții cardiopulmonare (CPET) și date de la dispozitive de fitness purtate de 2.070 de participanți, studiul a ajuns la aceleași concluzii chiar și atunci când a luat în calcul factori variabili precum vârstă, sex, obezitate și riscul cardiovascular.

Ce înseamnă o activitate fizică moderat-viguroasă?

Cât despre îmbunătățirea condiției fizice, fiecare minut de exerciții moderat-viguroase în medie a fost echivalent cu aproximativ 3 minute de mers, dar și echivalent cu aproape 14 minute mai puțin de timp de sedentar. Mai mult, un timp crescut de exerciții fizice și creșterea pașilor făcuți zilnic par să compenseze pentru efectele negative ale stilului de viață sedentar.

„Prin stabilirea relației dintre diferitele forme de activitate fizică obișnuită și măsurători detaliate ale condiției fizice, noi sperăm că studiul nostru va oferi informații importante care pot fi folosite în cele din urmă pentru a îmbunătăți condiția fizică și sănătatea generală pe tot parcursul vieții”, a spus Matthew Nayor, cardiolog la Universitatea din Boston, SUA.

Se pare că activitatea fizică moderat-viguroasă (MVPA) este cea mai bună pentru creșterea consumului maximal de oxigen (VO2). Orice activitate care ne face inima să bată mai repede și respirația să fie mai îngreunată este considerată o activitate fizică moderat-viguroasă. Spre exemplu, o astfel de activitate ar putea fi mersul vioi sau o plimbare cu bicicleta, potrivit Science Alert.

Condiția fizică, strâns legată de riscul pentru numeroase boli

Trebuie menționat faptul că studiul s-a concentrat pe nivelurile de condiție fizică, nu rezultate în privința sănătății, însă o condiție fizică adecvată este strâns legată de un risc scăzut pentru numeroase boli, inclusiv diabet, cancer și afecțiuni cardiovasculare.

Studiul are și limitări, pentru că exercițiile fizice ne afectează pe toți în mod diferit, iar aceste cercetări au analizat oameni de vârste similare din aceeași regiune a lumii. Chiar și așa, studiul susține beneficiile activității fizice moderat-viguroase.

„Aceste descoperiri sunt în concordanță cu noțiunea că diferite forme de activitate fizică (în special MVPA) sunt asociate cu o condiție fizică cardiorespiratorie în rândul publicului general indiferent de vârstă, sex, indicele de masă corporală sau posibila existanță a unei boli cardiovasculare”, au precizat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

15 minute cu acest tip de exerciții fizice îți pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică

Câte ore de exerciții fizice trebuie să faci pe săptămână pentru a-ți menține tensiunea arterială

Câte minute de exerciții fizice intense sunt necesare pentru a schimba biomarkerii din sânge

Cât de mult sport trebuie să faci pentru a compensa pentru o zi întreagă de stat la birou

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase