Home » Știință » O sondă chineză și-a schimbat brusc traiectoria și se îndreaptă spre Lună din motive necunoscute

O sondă chineză și-a schimbat brusc traiectoria și se îndreaptă spre Lună din motive necunoscute

O sondă chineză și-a schimbat brusc traiectoria și se îndreaptă spre Lună din motive necunoscute
Misiunea lunară Chang'e-5 a Chinei. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.09.2021

Sonda orbitală Chang’e-5, una dintre navele spațiale ale misiunii lunare chineze cu aceeași denumire, tocmai și-a schimbat brusc traiectoria și pare că se îndreaptă spre Lună.

După ce a transportat rocile lunare pe Pământ, sonda Chang’e-5 s-a întors spre un punct Lagrange, acolo unde forțele gravitaționale de la Terra și Soare sunt egale însă opuse.

După o staționare de aproximativ șase luni la punctul Lagrange, nava spațială pare că s-a întors și este așteptată să ajungă joi dimineață, 9 septembrie 2021, înapoi la Lună. Există mai multe explicații pentru manevra neașteptată, însă, fără un anunț oficial sau actualizare de la Centrul de Control Aerospațial de la Beijing, sonda va continuă să fie subiectul mai multor speculații.

Cel mai interesant aspect este faptul că sonda va rămâne foarte curând fără combustibil, scrie Futurism.

Ce crede presa de specialitate că se întâmplă cu sonda?

„Nu cred că vor exista foarte multe oportunități pentru sondă să desfășoare alte manevre orbitale complexe cu alte corpuri. Eu cred că va rămâne în punctul Lagrange sau sistemul Pământ-Lună”, a precizat Jing Peng, designer șef al sistemului navei spațiale Chang’e-5 de la Academia de Tehnologie Spațială din China.

Având în vedere aceste limitări, presa de specialitate speculează că nava spațială ar putea folosi zborul în apropierea Lunii pentru a se stabili pe o nouă rută spre 49219 Kamo’oalewa, un asteroid aflat în apropiere de Terra pe care China are de gând să îl exploreze în timpul unei misiuni programate pentru 2024. Însă, în cazul în care autoritățile chineze nu fac niciun anunț oficial, va trebuie să așteptăm și să vedem ce va face sonda.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sonda spațială Voyager a detectat un sunet persistent dincolo de sistemul nostru solar

Sonda InSight de pe Marte a intrat în hibernare de urgență. NASA încearcă să salveze nava spațială

Imagini uimitoare cu planeta Marte, trimise de sonda spațială Tianwen-1 a Chinei

Imagini uimitoare cu Venus, înregistrate de sonda Parker Solar Probe, arată ceva ce oamenii de știință nu se așteptau să vadă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase