Home » Știință » O afecțiune inflamatorie rară a esofagului devine tot mai întâlnită

O afecțiune inflamatorie rară a esofagului devine tot mai întâlnită

Publicat: 16.02.2024

Boala digestivă puțin cunoscută este greu de diagnosticat, dar poate afecta deglutiția și necesită tratament de urgență.

Lisa Thornton era însărcinată și avea în jur de 30 de ani atunci când a observat senzația de blocaj în esofag, calea musculară pentru alimente care leagă cavitatea bucală de stomac. „La momentul respectiv, am crezut că era doar din cauza sarcinii”, spune Thornton, acum în vârstă de 50 de ani, care locuiește în New Forest, în Hampshire, Marea Britanie. „Dar câțiva ani mai târziu, lucrurile au început să se înrăutățească.”

În timpul unei mese cu familia ei, o bucată de broccoli i-a rămas brusc în gât, provocându-i spasme care au persistat ore întregi. Toate încercările au eșuat, deoarece lichidul pur și simplu revenea. Thornton a mers la un spital din apropiere, acolo unde medicii au încercat, fără succes, să elibereze blocajul cu relaxante musculare.

După aproape 20 de ore, a ajuns la Urgențe. „Am fost pusă pe perfuzii și doctorii au început să vorbească despre o operație de întindere a esofagului pentru a elibera obstrucția”, își amintește ea.

„Ca o ultimă încercare, un medic tânăr mi-a dat morfină, care are un efect de relaxare musculară, pe lângă faptul că este un analgezic. M-am trezit și am constatat că, după 36 de ore, nodul dispăruse în sfârșit. Fusese o experiență violentă, șocantă și nimeni nu părea să știe de ce sau cum s-a întâmplat.”

Cât de mult ne bazăm zilnic pe esofagul nostru?

Dar acesta a fost doar începutul. Avea să mai dureze încă un deceniu și mai multe incidente până când Thornton a primit în sfârșit un diagnostic: o afecțiune puțin cunoscută numită esofagită eozinofilică (EoE), sau astm al esofagului.

Puțini dintre noi se gândesc la cât de mult ne bazăm zilnic pe esofagul nostru. În mod normal, cu o lățime mai mică de un centimetru atunci când este relaxat, acesta se poate întinde de peste trei ori mai mult decât lățimea sa pentru a găzdui bucăți de mâncare deosebit de mari.

„Este obișnuit să înghițim o bucată de substanță solidă care are o dimensiune de doi centimetri sau doi centimetri și jumătate”, spune profesorul Stephen Attwood, gastroenterolog consultant. „Esofagul trebuie să aibă această elasticitate pentru a se putea deschide și a permite trecerea alimentelor”.

Dar pentru pacienții precum Thornton, mucoasa esofagului devine inflamată cronic, ceea ce îl face rigid, umflat și incapabil să se întindă, precum și predispus la blocaje alimentare. Afecțiunea este cauzată de o reacție imunitară excesivă, condusă de celule albe specializate din sânge cunoscute sub numele de eozinofile. Avem nevoie de aceste celule pentru a elimina bacteriile intestinale dăunătoare și paraziții, dar atunci când sistemul imunitar devine defectuos, ele pot declanșa reacții alergice și eczeme.

Atunci când Attwood a identificat pentru prima dată EoE la sfârșitul anilor 1980, afecțiunea era extrem de rară, cu rate estimate la mai puțin de 10 la 100.000 de persoane. Dar, la fel ca alergiile alimentare, care sunt, de asemenea, mediate de eozinofile, EoE a devenit din ce în ce mai frecventă la toate grupele de vârstă, de la copii mici la persoanele de peste 70 de ani, din motive pe care nu le înțelegem pe deplin, scrie The Guardian.

Mulți pacienți cu această afecțiune sunt diagnosticați greșit

Estimările Societății Britanice de Gastroenterologie sugerează că aceasta afectează în prezent aproximativ 63 din 100.000 de persoane, ceea ce, potrivit lui Attwood, este suficient pentru a o face, din punct de vedere tehnic, ,,o boală comună”.

Un studiu din 2022 realizat în Suedia a sugerat chiar că ar putea afecta mai mult de una din 1.000 de persoane – de două ori mai multe. „Aceasta este cea mai mare estimare actuală, dar se potrivește întru totul cu ceea ce vedem în practica zilnică”, spune Attwood. „Din ce în ce mai mulți pacienți au nevoie de evaluări pentru această dificultate de înghițire și știm că o diagnosticăm mai frecvent”.

Așadar, ce se întâmplă? Hannah Hunter, dietetician specializat în alergii la Guy’s and St Thomas’ NHS foundation trust, a consultat pacienți cu EoE în ultimul deceniu și indică diverse teorii – unele care au fost, de asemenea, legate de creșterea numărului de cazuri de alergii, astm, eczeme. Printre cele mai discutate se numără ipoteza igienei, care atribuie creșterea numărului de EoE curățeniei moderne, ceea ce duce la mai puține infecții în copilărie care să antreneze sistemul imunitar și, prin urmare, îl face mai susceptibil de a se strica.

Leziunile prelungite ale celulelor sensibile care căptușesc esofagul din cauza dietelor moderne și a substanțelor chimice obișnuite, cum ar fi pesticidele și detergenții, au fost, de asemenea, discutate ca o explicație plauzibilă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Revoluţie în medicină: savanţii au creat în laborator, din celule stem, primul esofag uman

Berea consumată moderat nu provoacă reflux gastroesofagian

Suferi de reflux gastroesofagian? Iată şase remedii naturale care ajută la ameliorarea simptomelor!

Un bărbat care mai avea doar un an de trăit a scăpat de cancer. Ce tratament l-a ajutat?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase