Persoanele care desfășoară o activitate fizică pot fi mai puțin predispuse la demență, accident vascular cerebral, anxietate, depresie și tulburări de somn, conform unui studiu preliminar.
Acesta a constatat, de asemenea, că oamenii care petreceau mai mult timp stând jos, erau mai predispuși să dezvolte una dintre aceste boli.
„Această cercetare subliniază rolul activității fizice și al comportamentului sedentar ca factori modificabili care pot îmbunătăți sănătatea creierului și pot reduce incidența acestor boli”, a declarat autorul studiului Jia-Yi Wu, MD, de la Universitatea Fudan din Shanghai, China.
„Este promițător să ne gândim că încurajarea oamenilor să facă aceste modificări ale stilului de viață ar putea diminua, potențial, povara acestor boli în viitor.”
Dintr-o mare bază de date din Regatul Unit, cercetătorii au analizat datele de la 73 411 persoane cu o vârstă medie de 56 de ani, care au purtat dispozitive cu accelerometru în mod continuu timp de șapte zile pentru a măsura activitatea lor fizică, câtă energie au folosit în activitățile lor și cât timp au petrecut stând în fiecare zi.
Echivalenții metabolici (MET) au fost utilizați pentru a cuantifica cheltuielile energetice. Activitatea fizică moderată până la viguroasă a fost definită drept activitate cu o cheltuială energetică de cel puțin trei MET, unde mersul pe jos sau curățenia reprezintă trei MET, iar exercițiile mai intense, cum ar fi mersul pe bicicletă, ar putea fi de aproximativ șase MET, în funcție de viteză.
Persoanele care au avut un consum de energie moderat până la viguros în urma activității fizice au avut cu 14% până la 40% mai puține șanse de a dezvolta cele cinci boli decât cele care au avut un consum de energie mai scăzut, în funcție de cât de active au fost.
Persoanele care nu au dezvoltat niciuna dintre boli au avut un consum zilnic mediu de energie din activitatea fizică moderată până la viguroasă de 1,22 kilojouli pe kilogram, comparativ cu 0,85 pentru persoanele care au dezvoltat demență, 0,95 pentru cele care au dezvoltat tulburări de somn, 1,02 pentru accident vascular cerebral, 1,08 pentru depresie și 1,10 pentru anxietate.
Cu cât oamenii petreceau mai mult timp stând jos, cu atât mai mare era riscul lor de a dezvolta una dintre boli, creșterea variind de la 5% la 54% mai mare decât a celor care petreceau cel mai puțin timp stând jos.
„Unele studii anterioare s-au bazat pe raportarea oamenilor cu privire la propriile niveluri de activitate”, a declarat Wu.
„Aceste rezultate vor avea implicații pentru evaluarea factorilor de risc și dezvoltarea de intervenții pentru a preveni dezvoltarea acestor boli.”
O limitare a studiului a fost că 96% dintre participanți au fost persoane albe, astfel încât rezultatele nu se pot aplica altor grupuri, notează EurekAlert.
Activitatea fizică reduce stresul din creier și riscul de boli cardiovasculare
Chiar și activitatea fizică moderată poate îmbunătăți imediat memoria
Activitatea fizică asociată cu un risc mai mic de moarte prematură