Pielea umană poate gusta lucruri. Dacă ai gustat vreodată ceva extrem de amar și l-ai scuipat imediat, ai experimentat un mecanism evolutiv menit să ne protejeze de substanțe potențial periculoase. Dar ceea ce se știe mai puțin este că receptorii gustului amar, numiți TAS2Rs, nu se află doar pe limbă, ci și în piele, unde ar putea avea un rol similar de protecție.
Un nou studiu realizat de biologii de la Universitatea de Știință din Okayama (Japonia) sugerează că acești receptori ajută pielea să elimine substanțele nocive, prevenind astfel deteriorarea celulelor.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul FASEB BioAdvances.
Receptorii TAS2Rs au fost descoperiți în numeroase părți ale corpului, cum ar fi în colon, stomac și căile respiratorii superioare și, mai recent, în keratinocitele pielii. În 2015, oamenii de știință au descoperit și că pielea umană poate gusta lucruri, dar abia acum începem să înțelegem cu adevărat de ce.
Pentru a investiga acest aspect, cercetătorii au folosit feniltiocarbamidă (PTC), o substanță extrem de amară utilizată frecvent în studiile despre genetica gustului. Când keratinocitele au fost expuse la PTC, receptorii TAS2Rs s-au activat și au stimulat producția de transportatori ABC, proteine specializate în eliminarea compușilor toxici din celule.
Pentru a verifica eficiența acestui mecanism, echipa a utilizat un colorant vizibil, care a fost rapid eliminat de celule prin intermediul transportatorilor ABC. Însă, atunci când celulele au fost tratate cu verapamil, un inhibitor al acestor transportatori, colorantul s-a acumulat în interior, ceea ce a confirmat că TAS2Rs are un rol activ în detoxifiere, scrie Science Alert.
Rezultatele au arătat că această reacție de eliminare a substanțelor nocive poate crește șansele de supraviețuire ale celulelor expuse la toxine. De exemplu, keratinocitele expuse la un nivel toxic de antihistaminic (difenhidramină) au avut o rată de supraviețuire mai mare atunci când receptorii TAS2Rs fuseseră activați anterior.
Acest efect protector a fost anulat de verapamil, confirmând că excreția toxinelor prin transportatorii ABC este esențială pentru supraviețuirea celulelor pielii.
Deși mecanismul exact prin care gustul amar ne ajută să evităm substanțele periculoase încă este dezbătut, acest studiu sugerează că receptorii TAS2Rs din piele ar putea fi utili pentru detoxifierea cutanată. Autorii studiului propun că activatori inofensivi ai acestor receptori, cum ar fi sacarină sau alți compuși amari, ar putea fi folosiți pentru îmbunătățirea eliminării toxinelor din piele.
Acest lucru ar putea deschide calea către noi tratamente pentru protecția pielii împotriva poluanților, a substanțelor toxice din produsele cosmetice sau a altor factori dăunători din mediu.
Test de cultură generală. De ce spunem „pereche de pantaloni”?
Un studiu a descoperit că femeile sunt mai generoase decât bărbații
Sarea îmbogățită cu potasiu, promițătoare în reducerea riscului de accident vascular cerebral