Compania Frontier Space, un spin-off al Universității Cranfield, a trimis un laborator complet automatizat pe orbită, ca parte a unui proiect al Agenției Spațiale Europene, pentru a evalua fezabilitatea producerii de hrană cultivată în laborator în condiții de microgravitație.
Laboratorul conține trei sarcini utile și a fost lansat pe orbită la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, fiind plasat într-o capsulă de reintrare furnizată de startup-ul german ATMOS Space Cargo.
Frontier Space se concentrează pe soluții pentru industrializarea biotehnologiei în spațiu. Este creatorul SpaceLab, un laborator modular, scalabil și autonom, destinat industrializării producției în orbită a bioproduselor de mare valoare.
Această misiune nu implică întregul SpaceLab, ci utilizează ceea ce CEO-ul Frontier, Aqeel Shamsul, descrie ca fiind o sarcină utilă EGGS („Early Gen micro-Gravity Service”), un dispozitiv mic personalizat pentru această misiune specifică.
Una dintre cele trei sarcini utile din această misiune provine de la Imperial College London și implică transportarea de specimene biologice în spațiu, care apoi vor fi returnate pe Pământ pentru analiză, scrie Phys.org.
Cercetătorii de la Imperial College au folosit deja un bioreactor pe Pământ pentru a ingineriza genetic hrană din drojdie printr-un proces numit „fermentație de precizie”, dar acest experiment îi va ajuta să înțeleagă dacă procesul funcționează și în spațiu și ce provocări trebuie depășite.
Dacă va avea succes, acest proces ar putea deveni unul dintre pilonii care le vor permite astronauților să producă singuri resursele de care au nevoie, în loc să le primească de pe Pământ.
Hrană, medicamentele, combustibilul și bioplasticul sunt grele și costisitor de transportat în spațiu – doar mâncarea este estimată la până la 20.000 de lire sterline pe zi, de persoană, pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională.
Producerea acestor produse în microgravitație ar rezolva una dintre problemele fundamentale ce trebuie abordate înainte ca misiunile spațiale cu echipaj la distanță mare sau facilitățile de producție în afara Pământului să devină realitate.
„Visăm la un viitor în care omenirea pornește în explorarea vastă a spațiului. Dar să transportăm suficiente provizii pentru a ne hrăni în timpul călătoriei și la destinație ar fi de neimaginat din punct de vedere al costurilor și greutății”, a spus Dr. Rodrigo Ledesma-Amaro de la Departamentul de Bioinginerie al Imperial College.
„Dacă doar câteva celule cultivate ar putea furniza toată hrana, medicamentele, combustibilii și bioplasticele noastre, folosind resurse disponibile în mod liber, acest lucru ar aduce viitorul mai aproape.”
Frontier Space a fost înființată în 2021 ca spin-out al Universității Cranfield, iar profesorul David Cullen, expert în astrobiologie și biotehnologie spațială la aceeași universitate, consideră că succesul companiei validează munca depusă acolo.
Astronauţii nu se hrănesc suficient în spaţiu deoarece hrana pluteşte în stomacul lor
Cercetătorii au construit insecte robotizate care ne-ar putea asigura hrana în viitor
Poate fi crescută carnea în spațiu sau va rămâne asta doar un vis?
Vânzări masive pentru Blue Origin pentru zboruri în spațiu, după călătoria lui Jeff Bezos