Home » Știință » Singura țară din lume care produce suficientă hrană pentru ea însăși

Singura țară din lume care produce suficientă hrană pentru ea însăși

Publicat: 08.06.2025

O singură națiune produce suficientă hrană pentru ea însăși și nu are nevoie de importuri; și nu este cea la care te-ai gândi.

Deși politica globală pare tot mai puțin cooperantă, apare o întrebare esențială: câte țări ar putea supraviețui complet singure din punct de vedere alimentar dacă s-ar opri brusc comerțul internațional cu produse alimentare?

Răspunsul? O singură națiune produce suficientă hrană pentru ea însăși, potrivit unui nou studiu.

Cercetători de la Universitatea din Göttingen (Germania) și Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) au analizat date privind producția alimentară din 186 de țări. Concluzia este surprinzătoare: Guyana este singura țară care poate fi complet autosuficientă în toate cele șapte grupe alimentare esențiale analizate în studiu.

O singură națiune produce suficientă hrană pentru ea însăși. Ce înseamnă asta?

Studiul s-a concentrat pe șapte categorii-cheie de alimente necesare pentru o dietă completă: cereale, legume, fructe, proteine animale, lactate, grăsimi și zahăr.

După Guyana, cele mai bine clasate țări sunt China și Vietnam, care reușesc să-și acopere necesarul intern în șase din cele șapte grupe, scrie Science Alert.

Doar una din șapte țări poate asigura autosuficiența în cinci sau mai multe grupe alimentare. La polul opus, peste o treime dintre state nu sunt autosuficiente nici măcar în două grupe.

Iar șase țări, Afganistan, Emiratele Arabe Unite, Irak, Macao, Qatar și Yemen, nu reușesc să-și acopere necesarul nici măcar în una singură dintre cele șapte grupe.

Nici uniunile economice nu stau mai bine

Cercetarea a analizat și performanțele blocurilor economice, iar imaginea nu se îmbunătățește.

Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC) din Orientul Mijlociu este autosuficient doar la carne. Uniunile regionale din Africa de Vest și Caraibe ating autosuficiența doar pentru două grupe. Niciun bloc economic nu reușește să-și asigure necesarul de legume.

Pentru a-și completa nevoile nutriționale, majoritatea țărilor depind de comerțul internațional. Însă multe dintre ele se bazează pe un singur partener comercial pentru peste jumătate din importuri, o vulnerabilitate majoră în fața șocurilor economice sau geopolitice.

Menținerea unor rețele comerciale diverse și funcționale este esențială pentru securitatea alimentară globală. Tarifele impuse ca răspuns politic nu ajută, spun autorii.

„Comerțul internațional cu alimente este esențial pentru o alimentație sănătoasă și sustenabilă. Dar dependența de un singur furnizor poate face o țară extrem de vulnerabilă. Construirea unor lanțuri de aprovizionare reziliente este imperativă pentru sănătatea publică”, spune Jonas Stehl, economist de dezvoltare la Universitatea din Göttingen.

Studiul a fost publicat în revista Nature Food.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă în creierul femeilor în timpul menstruației?

Un ingredient din băuturile energizante ar putea fi „combustibil” pentru leucemie

O bacterie necunoscută până acum a fost descoperită pe Stația Spațială Tiangong a Chinei

Microplasticele din creier ar putea cauza probleme de sănătate mintală

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase