Prima pagină Timp Liber

WEB

Redactia Descopera.ro | 07.12.2006 | ● Vizualizări: 29

Pentru analiza in extensie a problemei banilor si a istoriei lor, iata o sursa de mare acuratete (lipsita, din pacate, de imagini)

Funny Money

www.ex.ac.uk/RDavies/arian/llyfr.html.

Dintre categoriile care, cu siguranta, v-ar putea interesa: valoarea curenta a vechilor bani, originile termenului dolar, o colectie de linkuri pe tematica monetara, numismatica si e-money, scandaluri financiare celebre, finantele si bancile in operele de fictiune ale lumii (Dumas, Dickens, Thackeray, Zola etc.), formele alternative de schimb si noile oportunitati de barter s.a. Sa ne intoarcem insa la acele pagini de istorie amuzanta sau bizara (cu toate ca foarte adevarata) mentionate de autori (Glyn si Roy Davies) asa, ca sa va descretiti fruntile pe gratis.

Chinezii nu faceau troc cu obiecte reale, ci cu imitatii (Doamne, cat de bine si-au prezervat, pana azi, cutumele!): dadeau la schimb mici obiecte de bronz in forma de cutit, de camasa sau de lopata, care aveau aceeasi valoare ca obiectele pe care le reprezentau. In Thailanda, la mare pret era tigrul (nu ca la noi, leul). Toate particelele acestui animal puteau sluji ca moneda, de la gheare, pana la dinti si la limba. Mai bine de un secol, singura moneda in Virginia, SUA, a fost tutunul. In Noua Guinee, moneda de schimb o reprezentau dintii de caine, iar in insulele Pacificului ? dintii de cetacee.

In secolul XX a fost inventat banul comestibil, desi nu foarte apetisant: este vorba de srangul tibetan, care era imprimat de mana pe o bucata de hartie de orez. Se zice ca cerneala folosita era compusa dintr-un amestec de substante vegetale si excremente de iac. Moneda cu cea mai mare longevitate a fost ghiocul, o scoica folosita timp de secole in anumite regiuni ale Africii si Asiei. In Sudanul francez (actualul Mali), plata impozitelor in ghioci a fost legal autorizata pana in 1907. Stiti de unde vine cuvantul banca? Pur si simplu de la obiceiul camatarilor italieni din vremea Renasterii de a se aseza la tejghea (banco) spre a trata cu clientii lor.

O cultura a diferentei...
Asta vrea sa instituie, contracost, desigur, acest minunat site dedicat tatuajelor si piercingului: www.artistic-tattoo.com/pages/tatouagepiercing.

Elegant in design, cum se cade sa fie un asemenea spatiu dedicat pielii si superficiilor, site-ul are o generoasa galerie de modele (tribale, cu reprezentari de fete, in stilul New Celtic, cu animale, florale s.a.), intr-un numar de aproape 20.000 de modele.

Desigur, este interesant de consultat, dar nu si de aplicat pe propria epiderma, caci atelierele carora li se face reclama se afla la Paris. Valabile, aici ca si acolo, raman, cum spuneam, imaginile in sine, retetele de tratament in caz de infectie, metodele de intret inere a tatuajului si a piercingului. Lucruri demne de luat in seama si la care trebuie meditate matur, cata vreme tatuajul este o arta de? nesters.


FACTS


Hot sites


Cu jena, despre noi insine
Cu siguranta, www.embarrassing.us nu este unul dintre cele mai decente si mai de bun-gust site-uri pe care le puteti descoperi in retea. Totusi, fiorul de sinceritate care-l strabate merita toata atentia. Pentru acelasi inepuizabil si grandios subiect (momentele cele mai stanjenitoare prin care au trecut unii dintre noi), pagina contine doua categorii de mijloace de expresie: vizuale si narative. Va vom da o idee despre ce se intampla in zecile de fotografii din prima categorie, al caror sarm este doar ofensiv: cineva isi pozeaza la un party prietena proaspat intoarsa de la toaleta. Domnisoara mai pastreaza, agatata de furou, o lunga fasie de hartie igienica. Mai doriti? Un tip care face bunjee jumping este surprins in plin zbor, in timp ce, din cauza fricii, tocmai pateaza cu un cafeniu adanc turul pantalonilor personali.

Lichide inmarmurite
Printre miile de nebuni care populeaza net-ul, Martin Waugh este unul dintre cei frumosi (in nebunia sa). Site-ul lui, www.liquidsculpture.com, expune, in sute de ipostaze, imagini ale unor lichide in miscare ? dar ?inghetate? in timp ?, cu ajutorul unei explozii de lumina. Sculpturile acestea lichide sunt perfect orchestrate de Martin, care nu lasa nimic la voia intamplarii. El le modifica formele, variind traiectoriile picaturilor si manipulandu-le proprietatile fizice. Culoarea, vascozitatea si tensiunea suprafetei sunt controlate cu ajutorul cerii, al glicerinei si al sapunului.

Schimbarea la fata
Accesand www.dcs.st-and.ac.uk/ %7Emorph/Transformer, intrati direct in miezul problemei acestei simpatico jucarioare. Trebuie sa completati cateva campuri de informatie, intre care, desigur, cel mai important este campul imaginii-model pe care doriti sa o transfigurati. Fiind o aplicatie Java, trebuie sa instalati programul, iar softul incepe sa duduie, asteptand ultima comanda: cum anume doriti sa fie operata modificarea fetei uploadate? Vreti sa vedeti cum va arata peste 30 de ani? O vreti cu trasaturi africane? Ori asiatice? Sau in timpul unei betii? Dati click!

 

Tag-uri: bani | istoria banilor