Un nou studiu sugerează că ouăle ar putea contribui la reducerea colesterolului „rău”. Cercetarea a analizat separat efectele grăsimilor saturate și ale colesterolului alimentar asupra nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) – cunoscute drept colesterolul „rău” – din organism.
„Ouăle au fost nedreptățite mult timp din cauza unor recomandări nutriționale învechite. Sunt unice, au un conținut ridicat de colesterol, dar un nivel scăzut de grăsimi saturate”, explică Jonathan Buckley, cercetător la Universitatea din Australia de Sud, potrivit ScienceAlert.
„Totuși, din cauza colesterolului, mulți le-au considerat riscante pentru o dietă sănătoasă”.
„În acest studiu, am separat efectele colesterolului alimentar și ale grăsimilor saturate. Am descoperit că un aport ridicat de colesterol din ouă, într-o dietă săracă în grăsimi saturate, nu crește nivelul colesterolului rău. Dimpotrivă, grăsimile saturate s-au dovedit a fi principalul vinovat.”
Cercetătorii au recrutat 61 de adulți cu niveluri similare de colesterol LDL la începutul studiului.
Participanții au urmat, pe rând, trei diete diferite, fiecare timp de cinci săptămâni. În total, 48 de persoane au dus la bun sfârșit toate cele trei etape.
În primul caz, dieta a fost bogată în colesterol, dar săracă în grăsimi saturate. Aceasta includea două ouă pe zi. În al doilea avem o dietă săracă în colesterol, dar bogată în grăsimi saturate, fără ouă. Iar în al treilea, o dietă bogată atât în colesterol, cât și în grăsimi saturate, cu doar un ou pe săptămână.
Rezultatele au arătat că dieta bogată în grăsimi saturate a dus la creșterea colesterolului LDL, în timp ce dieta cu ouă, dar săracă în grăsimi saturate, a redus colesterolul rău. Asta sugerează că ouăle nu sunt, de fapt, vinovate pentru creșterea colesterolului.
„Așadar, în cazul micului dejun, nu ouăle sunt cele periculoase – ci porția suplimentară de bacon sau cârnații, care afectează cu adevărat sănătatea inimii”, a adăugat Buckley.
Studiul, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, consolidează ideea că ouăle pot face parte dintr-o dietă sănătoasă – atât timp cât grăsimile saturate sunt ținute sub control.
Moliilor nu le place să-și depună ouăle pe plantele care „țipă”. Iată de ce!
Test de cultură generală. De ce apa fiartă întărește ouăle?
Cafeaua, ouăle și orezul alb conțin substanțe toxice care se acumulează în organism
O descoperire fără precedent. Acestea sunt primele dovezi clare că dinozaurii își cloceau ouăle