Home » Istorie » Cercetătoarea care a făcut diferenţa între autism şi boala Asperger

Cercetătoarea care a făcut diferenţa între autism şi boala Asperger

Publicat: 07.08.2018
În februarie 1981, cercetătoarea Lorna Wing, psihiatru britanic, a publicat o lucrare ştiinţifică pe baza uneia ce data din 1944 în care erau evidenţiate trăsăturile clinice ale ,,psihopatiei autistice'', descoperite de medicul Hans Asperger. Lucrarea lui Asperger nu a captat atenţia cercetătorilor englezi în anii de după publicare.

Wing nota în lucrarea sa că sindromul descris de către Asperger era unic, diferit faţă de autism, ce trebuia considerat ca parte a „grupului de afecţiuni ce au în comun incapacitatea dezvoltării interacţiunilor sociale, a comunicării şi imaginaţiei”. 

Conform NY Times, Wing, ce avea o fiică diagnosticată cu autism, a declarat din propria experianţă că aceasta era o afecţiune cu multiple diferenţe ce afecta o multitudine de abilităţi intelectuale ale persoanelor diagnosticate. Însă această noţiune era radicală pentru acele vremuri. În acel moment, era considerat că boala este provocată de mamele ce nu sunt suficient de afective cu copiii.  Nu se ştie încă de ce Wing a decis să se bazeze pe studiul lui Asperger pentru cercetarea sa, în fapt rezultatele bărbatului se bazau doar pe analizarea a patru pacienţi. 

Lorna Wing/ Credit foto: captură Youtube

La scurt timp, propunerea sa de modificare a denumirii bolii în „sindromul Asperger” a intrat în cărţile de medicină. Din 1990, sindromul a devenit acceptat la nivel mondial, iar autismul nu mai era considerat o boală singulară. Lorna Wing, ce a decedat în 2014, şi-a petrecut restul vieţii ca unul dintre principalii cercetători ai autismului. Pe de altă parte,  Asperger, după publicarea studiului în 1945, nu a mai realizat alte cercetări privind afecţiunea ce îi poartă numele. Chiar şi aşa, Asperger este cel mai des asociat cu afecţiunea. Însă acest lucru s-ar putea schimba după ce istoricul austriac Herwig Czech a publicat recent dovezi cu privire la colaborarea lui Asperger cu Al Treilea Reich, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Bărbatul s-ar fi aflat în comisia în care au fost analizaţi şi clasificaţi peste 200 de copii vienezi ca având boli mintale. Aproximativ 35 dintre aceştia au fost catalogaţi ca „needucabili şi incapabili de muncă”. Prin urmare, au fost trimişi în clinica Am Spiegelgrund, a lui Asperger, unde au fost în cele din urmă ucişi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase