Home » Știință » Cu cât îmbătrâneşti, cu atât devii mai deştept, conform unor cercetători de la Harvard

Cu cât îmbătrâneşti, cu atât devii mai deştept, conform unor cercetători de la Harvard

Publicat: 18.04.2017
O vorbă spune că suntem mai înţelepţi odată cu înaintarea în vârstă. Acest articol confirmă oarecum această zicală, dacă înţelegem prin înţelepciune anumite abilităţi cognitive care îşi ating maximul spre şi chiar la bătrâneţe.

Un studiu din 2015 al cercetătorilor Joshua Hartshorne şi Laura Germine de la Harvard a avut în vedere determinarea perioadei în care varii abilităţi cognitive şi-au atins maximul, observând că există diferenţe semnificative între acestea, informează Big Think.

Studiul lor a conţinut mai multe experimente, iar o mare parte din date provenind de la două site-uri web care aveau teste de inteligenţă. Aceste site-uri au generat date de la aproape 3 milioane de persoane, adunate în câţiva ani.

Alt test a avut în vedere chestionarea a 2.450 de americani din diverse zone şi efectuarea a 15 sarcini, de la matematică la vocabular.

Aşadar, studiul este foarte larg şi comprehensiv, ceea ce contribuie la precizia rezultatelor. 

Aceste rezultate au arătat că, deşi majoritatea abilităţilor cognitive îşi ating maximul undeva aproape de 30 de ani, precum memoria şi recunoaşterea tiparelor, există câteva exemple notabile care se îmbunătăţesc odată cu timpul, atingându-şi capacitatea maximă în anii 50. Acestea includ vocabularul, matematica, cultura generală şi înţelegerea şi explicarea diferitelor concepte. Aceste aptitudini au la bază acumularea cunoştinţelor şi a experienţei.

De fapt, vocabularul chiar şi-a atins maximul mai târziu, la sfârşitul anilor ’60, chiar începutul anilor ’70. 

Mai jos este tabelul cu funcţiile cognitive şi cu perioada lor de vârf în funcţie de vârstă.

Credit: Joshua K. Hartshorne and Laura T. Germine, Psychological Science

Pentru un alt mod de a privi problema evoluţiei cogniţiei, diagrama de mai jos arată că reconstruirea fotografiilor de familie este realizată mai eficient în tinereţe şi adolescenţă, capacitatea această scăzând drastic odată cu vârsta de 40 de ani.

Credit: Joshua K. Hartshorne and Laura T. Germine, Psychological Science

Există totuşi o vârstă la care toate abilităţile acestea cognitive sunt la maxim? Prima diagramă răspunde negativ la această întrebare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Plantele pot avea cogniţie în ciuda absenţei unui sistem nervos?

Din secretele creierului uman – cele două mecanisme care ne controlează viaţa

Animalele sunt mai inteligente decât vrem să admitem

Ciorile arată că au o „cogniţie complexă”, într-un experiment ce a uluit oamenii de ştiinţă (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase