Home » Istorie » Philippe Petit, funambulul care a visat să cucerească World Trade Center

Philippe Petit, funambulul care a visat să cucerească World Trade Center

Publicat: 14.12.2021

Philippe Petit, născut la 13 august 1949 în Nemours, Franța, este un funambul care a devenit celebru în lumea întreagă la 7 august 1974, atunci când a traversat distanța de 61 metri dintre cele două turnuri gemene din complexul World Trade Center din New York.

Philippe Petit a mers pe sârmă între cele două turnuri gemene, la peste 400 de metri înălțime. Petit a fost arestat în urma acestei fapte, dar și pentru altele, însă a dorit mereu să fie considerat mai degrabă un artist decât un cascador sau teribilist.

Philippe Petit, al cărui tată a fost pilot militar, nu a fost prea interesat de școală însă și-a antrenat mereu cu sârguință abilitățile de jonglare și scamatorie. După ce a văzut cascadori care mergeau pe sârmă la circ, Petit a legat o funie între doi copaci din curtea locuinței părinților și a învățat singur cum să meargă pe sârmă. În tinerețe, Petit s-a susținut financiar ca jongler pe străzile din Paris. Acolo l-a cunoscut pe acrobatul ceh Rudy Omankowsky, de la care a învățat cum să ancoreze sârma pentru traversarea distanțelor lungi la mare înălțime.

Ambiția lui Philippe Petit a fost de a cuceri World Trade Center

La data 26 iunie 1971, Philippe Petit a efectuat primul său spectacol major atunci când a parcurs, fără permisiune, distanța între cele două turnuri ale Catedralei Notre-Dame din Paris, la 68 de metri înălțime. Apoi, Petit a efectuat o altă traversare neautorizată, de data aceasta în Australia la data de 3 iunie 1973. Acolo, Petit a traversat distanța dintre pilonii de la capătul nordic al Podului Portului Sydney.

Sursa foto: Profimedia

Însă, ambiția lui Petit, chiar dinainte ca turnurile gemene să fie construite, a fost de a cuceri World Trade Center. Acesta a pus totul la cale în secret de-a lungul mai multor luni, având de partea sa un grup restrâns de ajutoare (inclusiv „un om la interior” care avea biroul în unul dintre turnuri), furișându-se până la etajele superioare (pe atunci încă neterminate) pentru a analiza împrejurimile, folosind un elicopter pentru a observa mai bine acoperișurile și furișând la interior diverse echipamente.

Opt traversări între cele două turnuri în decurs de 45 de minute

În noaptea dinainte de reprezentație, un complice a tras cu o săgeată de pe un acoperiș pe celălalt. Apoi, o linie de pescuit atașată de săgeată a fost folosită pentru a trage o funie pe partea cealaltă, iar în cele din urmă sârma a fost ancorată. Toate acestea au durat întreaga noapte, iar Petit era gata de spectacol la ora 7 dimineața. Acesta a susținut că a efectuat opt traversări între cele două turnuri în decurs de 45 de minute, uneori chiar așezându-se pe sârmă spre uimirea mulțimii adunate dedesubt.

La scurt timp după ce a coborât, poliția l-a trimis la un spital de psihiatrie pentru a stabili dacă Petit se afla în deplinătatea facultăților mintale, iar apoi a fost acuzat de violare de domiciliu și tulburarea liniștii publice. Acuzațiile au fost ulterior retrase, scrie Britannica.

Philippe Petit a traversat Sena pe sârmă

Philippe Petit a coborât din turnul World Trade Center mai faimos decât atunci când a urcat, însă a refuzat multe oportunități de a-și valorifica celebritatea. După ce s-a stabilit în Statele Unite, Petit a acceptat o oferă de angajare cu Ringling Brothers și circul Barnum & Bailey în 1975. Însă, la 7 ianuarie 1975 a căzut în timpul unui antrenament, suferind leziuni interne și multiple oase fracturate. Petit s-a recuperat, însă a plecat de la circ și a continuat să efectueze numeroase spectacole de mers pe sârmă, fie la interior sau exterior, autorizate sau neautorizate.

Philippe Petit a desfășurat mai multe traversări în interiorul Catedralei St. John the Divine din New York, acolo unde a devenit artist-în-rezidență. În 1986, Petit a reconstituit, pentru un film IMAX, traversarea celebră a francezului Charles Blondin peste un defileu de sub Cascada Niagara. În 1989, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la Revoluția Franceză, Petit a mers 700 metri pe o sârmă înclinată, peste Sena, până la al doilea nivel al Turnului Eiffel.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arhimede, cel mai faimos matematician și inventator al Greciei Antice

Povestea mai puțin cunoscută a fraților Grimm, faimoși pentru basmele lor

Top 10 lucruri surprinzătoare despre unii dintre cei mai faimoși scriitori din lume

Evacuarea mormântului lui Lenin: operaţiunea de salvare a celui mai faimos cadavru din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase