Home » Istorie » Polonezii și germanii au luptat călare în al Doilea Război Mondial într-una dintre ultimele bătălii de cavalerie

Polonezii și germanii au luptat călare în al Doilea Război Mondial într-una dintre ultimele bătălii de cavalerie

Publicat: 16.12.2021

În ciuda lecțiilor învățate în Primul Război Mondial și a deceniilor de modernizare militară de atunci, cavaleriștii polonezi și germani înarmați cu săbii au luptat călare într-o bătălie crâncenă în timpul invaziei Poloniei, în 1939.

Este unul dintre ultimele angajamente de cavalerie contra cavalerie din istorie, scrie War History Online.

Atacurile de cavalerie ale Poloniei din timpul invaziei germane sunt adesea înțelese greșit astăzi, cu ideea populară că Polonia a executat un atac de cavalerie fără succes împotriva tancurilor germane.

Acest lucru nu este tocmai adevărat. În realitate, vehiculele blindate germane au prins în ambuscadă cavaleriștii polonezi nepregătiți și au provocat un număr mare de victime.

După bătălie, oficialii germani au raportat presei că polonezii le-au atacat tancurile folosind cai. Propaganda a contribuit apoi la răspândirea poveștii pentru a susține povestea germană privind capacitățile superioare ale Wehrmacht-ului.

Cu siguranță Polonia nu a fost ultima care a intrat în luptă călare, Regimentul 16 de cavalerie din SUA conducând un atac în Filipine în 1942. Tot în 1942, un regiment de cavalerie italian a luptat în Uniunea Sovietică.

Cu toate acestea, Polonia și Germania s-au angajat probabil în ultima luptă de cavalerie contra cavalerie din istorie în timpul invaziei țării.

Cum au luptat călare polonezii

În timpul invaziei germane, brigăzile de cavalerie ale Poloniei erau trupe de elită, foarte antrenate, loiale și motivate. În timpul campaniei ce avea să fie sortită eșecului, aceștia au luptat extrem de mult când mulți alții nu ar fi putut, organizând și contraatacuri.

În cele din urmă, li s-a dat sarcina de a lua înapoi Krasnobród, un oraș care fusese capturat de germani. Mai exact, Brigada de Cavalerie Nowogródzka condusă de Władysław Anders era cea care avea această sarcină.

Misiunea a făcut parte dintr-o încercare militară poloneză mai mare de a se deplasa către Ungaria și România, care erau neutre.

luptat călare
Foto: Profimedia

Cavalerie contra cavalerie

În dimineața zilei de 23 septembrie 1939, escadrile ale Regimentului 25 Uhlan au lansat un atac brusc asupra orașului, spre surprinderea ocupanților germani. Atacul, condus de Tadeusz Gerlecki, i-a împins pe germani către o mănăstire la vest de Krasnobród.

Totuși, în timp ce polonezii care au luptat călare îi urmăreau, pe dealul din față, lângă mănăstire, au dat peste un șir de călăreți germani.

Aceștia erau din Regimentul 17 Cavalerie German. Și-au scos săbiile în timp ce au sunat dintr-o goarnă și au tăbărât în jos pe deal spre cavaleria poloneză. Oamenii lui Gerlecki s-au pregătit pentru ciocnire, iar cele două grupuri s-au izbit unul de celălalt într-un schimb de lame, sânge și strigăte de cai.

Comandantul german l-a doborât pe unul dintre polonezi de pe cal și l-a lovit, luându-i viața. Comandantul era în mod clar un spadasin priceput și a reușit să ucidă trei călăreți polonezi înainte de a-l întâlni pe Gerlecki. Germanii s-au luptat precum cavalerii din trecut.

Scena era atât de asemănătoare cu un câmp de luptă medieval încât ar fi fost ușor să uiți că Spitfire-ul decolase cu ani în urmă și radarul fusese deja demonstrat.

Gerlecki și partenerul său de duel și-au continuat „dansul”, dar acesta a fost întrerupt de un caporal polonez, care s-a apropiat călare și și-a trecut sabia prin comandantul german, ucigându-l.

Cu comandantul ucis, nemții au rupt rândurile și au făcut o pauză pentru a reveni la dealul de pe care plecaseră. Polonezii câștigaseră confruntarea.

Ei i-au urmărit pe călăreții germani, dar în timp ce urcau în galop pe deal au fost întâmpinați de o pereche de mitraliere germane care i-au învins rapid. Polonezii erau acum cei care se retrăgeau și au lăsat în spate cai și oameni morți, inclusiv Gerlecki, pe versantul dealului.

Deznodământul

Cu toate acestea, luptele din zonă nu s-au oprit aici, iar polonezii au continuat să-i dea afară pe germani din Krasnobród pentru tot restul zilei. Pe timp de întuneric, au recuperat controlul orașului și erau în posesia a 100 de prizonieri germani și a generalului Rudolf Koch-Erpach, primul general german capturat în al Doilea Război Mondial.

După aceste evenimente, Anders și-a continuat misiunea și și-a condus oamenii spre Ungaria, dar în cele din urmă au fost capturați de sovietici pe 29 septembrie, la doar 20 de kilometri de graniță.

Vă recomandăm să citiți și:

FMI, sau Fondul Monetar Internațional, soluția după cel de-Al Doilea Război Mondial

Lagărul Auschwitz și „soluția finală a problemei evreiești în Europa”

Bătălia de la Midway, victoria crucială pentru SUA din cel de-Al Doilea Război Mondial

Istoria tumultoasă a Volkswagen, „mașina poporului”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase