Home » Natură » Test de cultură generală. Care este cea mai mare peșteră din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai mare peșteră din lume?

Publicat: 27.05.2022

Cea mai mare peșteră din lume se găsește în Vietnam și, conform celei mai recente expediții, este chiar mai mare decât se credea anterior.

În luna aprilie, un trio de scafandri britanici (aceiași scafandri care au ajutat la salvarea echipei de fotbal prinse în Thailanda în 2018) s-a aventurat în Parcul Național Phong Nha-Ke Bang, din provincia Quang Binh din centrul Vietnamului, pentru a explora canalele peșterii Son Doong, cea mai mare peșteră din lume.

Potrivit CNN, în timpul scufundării, aceștia au descoperit un tunel subacvatic care leagă Son Doong (însemnând „Peștera Râului Muntelui”) cu o altă peșteră enormă numită Hang Thung.

Ce dimensiuni are cea mai mare peșteră din lume?

Son Doong măsoară în prezent un total de 38,5 milioane de metri cubi. Atunci când va fi conectată la nivel oficial cu Peștera Thung, i se va adăuga un volum suplimentar de 1,6 milioane de metri cubi.

„Este ca și cum cineva ar găsi o stâncă în vârful Muntelui Everest care ar face muntele cu 1.000 de metri mai înalt”, spune Howard Limbert, consilier tehnic al companiei de tururi de aventură Oxalis din Quang Binh și unul dintre experții în peșteri care au ajutat la organizarea scufundării.

„Orice peșteră din lume va încăpea confortabil în Song Dong atunci când va fi conectată; este pur și simplu gigantică”, a spus el pentru CNN.

Scufundările din Son Doong

Oxalis, care este singura companie autorizată să aducă călători în Peștera Son Doong, i-a invitat pe scafandrii britanici Jason Mallinson, Rick Stanton și Chris Jewell să viziteze peștera în urma expediției de salvare thailandeze.

„Scafandrii au făcut o treabă uimitoare salvând copiii din Thailanda. I-am invitat într-o excursie la Son Doong pentru a le mulțumi pentru efortul lor extraordinar”, spune Limbert.

„Au vrut să facă ceva interesant în timpul călătoriei, așa că ne-a venit ideea de a face scufundări în Son Doong, lucru care nu mai fusese făcut niciodată”, a adăugat el.

Limbert spune că echipa Oxalis știa deja, pe baza testelor cu coloranți, că apa din Son Doong era unită cu cea din Peștera Thung, dar niciun om nu a intrat vreodată în aceste râuri subterane.

În timpul misiunii, scafandrii au reușit să atingă o adâncime de aproximativ 78 de metri, folosind rezervoare cu aer (oxigen și azot), înainte de a se întoarce.

„Atunci când scafandrii au atins 78 de metri, au analizat adâncimea de dedesubt folosind un cablu și o greutate de plumb. Prin urmare, ei cred că ramificațiile ar putea atinge o adâncime de 120 de metri pe o distanță de aproximativ 1 kilometru”, explică Limbert.

Echipa nu se aștepta ca tunelurile să fie atât de adânci deoarece celelalte peșteri din zonă au o adâncime destul de mică.

Oportunități de explorare

„Acum că știm cât de adâncă este, vom aduce cu noi gazele speciale (amestec de oxigen-heliu) data viitoare pentru a permite scufundări lungi și adânci”, adaugă Limbert.

„Cred că este incredibil că ceva atât de important cum este cea mai mare peșteră din lume este încă explorat și mai bine înțeles”, spune Limbert.

„Nimeni nu pusese piciorul în Son Doong până în 2009… iar această ultimă descoperire arată că mai sunt o mulțime de lucruri de descoperit pe această planetă. Este cu adevărat incitant”, a completat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Câte țări au ieșire la Marea Neagră?

De ce există atât de mulți giganți în adâncurile oceanelor? Explicația te va surprinde

Specii de delfini necunoscute până acum, vechi de 20 de milioane de ani, au fost descoperite în Elveția

Peste 90% din suprafața studiată în acest an în Marea Barieră de Corali a albit

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase