Home » Istorie » O frescă găsită recent în Pompeii nu arată o pizza, contrar entuziasmului inițial

O frescă găsită recent în Pompeii nu arată o pizza, contrar entuziasmului inițial

Publicat: 28.06.2023

O frescă care prezintă o natură moartă, descoperită recent în situl arheologic de la Pompeii, pare să arate o pizza, dar preparatul din tablou ar reprezenta, de fapt, altceva, au declarat experții de la sit.

Aceștia au observat că ingredientele-cheie necesare pentru prepararea mâncării emblematice a Italiei – roșiile și mozzarella – nu erau disponibile atunci când fresca a fost pictată, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

Roșiile au fost introduse în Europa, din America, abia acum câteva secole, iar unele povești spun că descoperirea brânzei mozzarella a dus direct la inventarea emblematicei pizza în apropiere de Napoli, în anii 1700, potrivit ABC News.

O focaccia acoperită cu fructe

În schimb, fresca ar arăta o focaccia acoperită cu fructe, inclusiv rodie și, posibil, curmale, dar și unele condimente sau un tip de pesto, au spus experții. În frescă, focaccia este servită pe o farfurie de argint, iar lângă aceasta poate fi observat un potir cu vin.

Contrastul mesei frugale servite într-un cadru luxos, denotat de tava de argint, nu se deosebește de cel al pizzei din zilele noastre, „apărută ca un fel de mâncare pentru săraci în sudul Italiei, ce a cucerit lumea și este servită chiar și în restaurantele [cele mai rafinate]”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului arheologic de la Pompeii.

Orașul antic roman Pompeii a fost distrus de erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr. Evenimentul brusc și mortal a lăsat o mare parte din structură intactă, acoperită cu cenușă vulcanică, iar situl este acum un proiect arheologic major și o atracție turistică.

Arta pizzarului napoletan, înscrisă în UNESCO

Lobbiștii Coldiretti, cea mai mare organizație ce reprezintă agricultorii italieni, a profitat de noua descoperire pentru a promova pizza – inventată ca o mâncare rapidă pentru muncitorii săraci – drept o comoară națională. În prezent, pizza reprezintă o treime din bugetul alimentar al vizitatorilor străini și generează venituri anuale totale de 15 miliarde de euro în Italia.

Arta pizzarului napoletan a fost înscrisă în 2017 pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO, recunoscută pentru cele patru faze de preparare a aluatului și pentru că este coaptă exclusiv în cuptor cu lemne la 485 de grade Celsius.

Vă mai recomandăm și: 

Un tablou necunoscut de Jackson Pollock, descoperit în Bulgaria

Ce pedeapsă a primit un dealer de artă care vindea falsuri Warhol și Banksy?

Un american a returnat 30 de antichități în Italia, după ce a citit despre traficul ilegal cu artefacte

Pietre „trase la tigaie”, preparatul tradițional chinezesc vechi de sute de ani

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arctica a avut cel mai cald an din 1900 și până în prezent, arată un raport NOAA
Arctica a avut cel mai cald an din 1900 și până în prezent, arată un raport NOAA
Se apropie sfârșitul unei ere în turism? City break-urile ieftine ar putea ajunge o raritate
Se apropie sfârșitul unei ere în turism? City break-urile ieftine ar putea ajunge o raritate
Care este gradul de ocupare în hotelurile din România de Crăciun și Revelion?
Care este gradul de ocupare în hotelurile din România de Crăciun și Revelion?
Ce a descoperit Telescopul Spațial James Webb pe un super-Pământ topit?
Ce a descoperit Telescopul Spațial James Webb pe un super-Pământ topit?
Astronomii au observat cum o stea neutronică adormită „s-a trezit la viață”
Astronomii au observat cum o stea neutronică adormită „s-a trezit la viață”
Albinele primesc o șansă în plus: un nou supliment creat pentru a stopa declinul coloniilor
Albinele primesc o șansă în plus: un nou supliment creat pentru a stopa declinul coloniilor
Ce înseamnă chiptuning făcut corect? Dragoș Stăcescu explică fenomenul la „Podcast cu Prioritate” #88 by ProMotor
Ce înseamnă chiptuning făcut corect? Dragoș Stăcescu explică fenomenul la „Podcast cu Prioritate” #88 by ProMotor
Cine a inventat YouTube? Povestea platformei cu 1 miliard de ore vizionate zilnic
Cine a inventat YouTube? Povestea platformei cu 1 miliard de ore vizionate zilnic
Opt dintre cei mai faimoși vegetarieni din istorie: de la Pitagora la Tolstoi
Opt dintre cei mai faimoși vegetarieni din istorie: de la Pitagora la Tolstoi
Accidentările sportive suferite de femei în timpul menstruației ar putea fi mai grave, spune un studiu
Accidentările sportive suferite de femei în timpul menstruației ar putea fi mai grave, spune un studiu
Cum poți să-ți dai seama dacă persoana cu care vorbești te ascultă cu adevărat?
Cum poți să-ți dai seama dacă persoana cu care vorbești te ascultă cu adevărat?
Test de cultură generală. De unde vine scorțișoara?
Test de cultură generală. De unde vine scorțișoara?
(P) Legătura invizibilă dintre îmbrăcămintea de noapte și calitatea somnului
(P) Legătura invizibilă dintre îmbrăcămintea de noapte și calitatea somnului
Telescopul Webb a găsit o exoplanetă cu o compoziție inexplicabilă
Telescopul Webb a găsit o exoplanetă cu o compoziție inexplicabilă
Ce temperaturi vom avea până la finalul anului?
Ce temperaturi vom avea până la finalul anului?
Autoritățile din Brașov schimbă strategia: „Ne dorim turiști, dar în anumite condiții”
Autoritățile din Brașov schimbă strategia: „Ne dorim turiști, dar în anumite condiții”
Ce riscă medicii care răspândesc informații false în spațiul public?
Ce riscă medicii care răspândesc informații false în spațiul public?
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...