Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum ne influențează muzica?

Cum ne influențează muzica?

Cum ne influențează muzica?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.04.2024

Stările creierului uman sunt stări neobservate care pot să se schimbe constant datorită factorilor interni și externi, cum ar fi stimularea cognitivă (intensitatea emoțiilor) și stările de performanță cognitivă. Menținerea unui nivel adecvat de stimulare cognitivă poate duce la o productivitate mai mare în activitățile cognitive zilnice. Prin urmare, monitorizarea și reglarea stării de stimulare pe baza performanței cognitive prin intermediul intervențiilor simple din viața de zi cu zi, cum ar fi prin muzică, sunt un subiect critic care trebuie investigat. Iată cum alegerile muzicale influențează productivitatea.

Cercetătorii de la NYU Tandon (SUA) conduși de Rose Faghih, inspirați de legea Yerkes-Dodson din psihologie, cunoscută sub numele de legea U-inversat, au investigat legătura dintre stimulare și performanță în timpul unei sarcini cognitive în prezența muzicii personalizate.

Cercetarea este publicată în IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology.

Legea Yerkes-Dodson afirmă că performanța este o funcție a stimulării și are o relație în formă de U inversat cu stimularea cognitivă, adică un nivel moderat de stimulare duce la o performanță optimă; pe de altă parte, un nivel excesiv de stimulare poate duce la anxietate, în timp ce un nivel deficitar de stimulare poate fi urmat de plictiseală, explică Medical Xpress.

Iată cum alegerile muzicale influențează productivitatea!

În acest studiu, participanții au selectat muzică cu componente calmante sau excitante pentru a imita mediul cu niveluri scăzute și ridicate de stimulare. Pentru a decoda stimularea și performanța subiacentă în raport cu mediile de viață de zi cu zi, cercetătorii au folosit date fiziologice periferice, precum și semnale comportamentale în cadrul Decodorilor Bayesiani.

Activitatea electrodermală (EDA) a fost folosită la scară largă ca indice cantitativ al stimulării. În paralel, datele comportamentale precum o secvență de răspunsuri corecte/incorecte și timpul de reacție sunt observații comune ale performanței cognitive.

Iată cum alegerile muzicale influențează productivitatea. Punctele de date decodificate ale stimulării și performanței în cadrul modelului stimulare-performanță prezintă o formă în formă de U inversat, care se conformează cu legea Yerkes-Dodson. De asemenea, rezultatele prezintă o performanță general mai bună a participanților în cadrul muzicii de fundal excitante.

Având în vedere legea Yerkes-Dodson, cercetătorii dezvoltă un decodor de stimulare bazat pe performanță care poate conserva și ține cont de dinamica performanței cognitive. Un astfel de decodor poate oferi o înțelegere profundă a modului în care răspunsurile fiziologice și stările cognitive se influențează reciproc pentru a influența productivitatea.

Deși mai mulți factori, cum ar fi natura sarcinii cognitive, baza de referință a participanților și tipul de muzică aplicată, pot influența rezultatul, s-ar putea să fie fezabil să îmbunătățim performanța cognitivă și să schimbăm stimularea de pe partea stângă sau dreaptă a curbei folosind muzica.

Baza nivelului de stimulare variază de la un om la altul, iar muzica poate fi selectată pentru a seta stimularea în cadrul intervalului dorit.

Rezultatul acestei cercetări poate duce cercetătorii mai aproape de dezvoltarea unei interfețe creier-computer practice și personalizate, cu buclă închisă, pentru reglarea stărilor interne ale creierului în cadrul activităților de viață de zi cu zi.

Vă recomandăm să citiți și:

Sfaturile de viață ale pacienților care mai au puțin de trăit

Este posibil să nu ne gândim la nimic?

Ce se întâmplă cu organele după șapte zile fără mâncare?

Test de cultură generală. Ce au bebelușii, dar nu au adulții?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase