Home » Cultură » Frumoasa și Bestia, o poveste care continuă să inspire

Frumoasa și Bestia, o poveste care continuă să inspire

Frumoasa și Bestia, o poveste care continuă să inspire
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.12.2021

„Frumoasa și Bestia” a fost scrisă de Gabrielle-Suzanne de Villeneuve. Publicată inițial în La Jeune Américaine et les contes marins în 1740, „Frumoasa și Bestia” a lui Villeneuve a fost o poveste originală. Avea peste 100 de pagini și spunea povestea unei Bestii „stupide”, care nu suferea doar din cauza aspectului său.

În această nuvelă, cititorul află poveștile lui Belle și a Bestiei. Bestia era un tânăr prinț care își pierduse tatăl și al cărei mamă a trebuit să declare război pentru a-și salva regatul. Regina l-a lăsat în grija unei zâne rele, care a încercat să îl seducă atunci când a ajuns la maturitate. Atunci când prințul a refuzat, zâna cea rea l-a transformat într-o bestie.

Povestea lui Belle dezvăluie că aceasta nu era, cu adevărat, fiica unui negustor, ci copilul unui rege și a unei zâne bune. Zâna cea rea a încercat să o omoare pe Belle, astfel încât să se căsătorească cu tatăl ei, regele, iar Belle a fost dusă la un negustor pentru protecția sa.

„Frumoasa și Bestia” a fost modificată de Jeanne-Marie Leprince de Beaumont

În afară de versiunea Disney, cititorii cunosc cel mai bine povestirea lui Jeanne-Marie Leprince de Beaumont (1711 – 1780). Beaumont a eliminat personaje și a simplificat povestea, astfel transformând-o într-un basm chintesențial. Basmul a fost publicat pentru prima oară în 1756, cu titlul „La Belle et La Bête”, o poveste pentru micii cititori.

Schimbările făcute de Beaumont la povestea lui Villeneuve dezvăluie un alt fapt, oglindirea temerilor sociale și schimbărilor politice care aveau loc în Franța la acea vreme.

Emma Watson și Luke Evans în rolurile lui Belle și Gaston, în filmul „Frumoasa și Bestia” (2017). Sursa foto: Profimedia

Unii academicieni cred că „Frumoasa și Bestia” ar putea avea o istorie și mai lungă. Povestea ar putea avea origini în cronica antică „Eros și Psyche” din scrierea „Metamorfoze”. Acest mit, scris în secolul II e.n. de către Apuleius, este una dintre cele mai vechi povești, iar mulți cred că ar fi primul basm literar.

„Frumoasa și Bestia” are multe versiuni în toată lumea, însă temele care se regăsesc mereu sunt invidia și iubirea în pofida aparențelor. Povestea continuă să inspire numeroase generații de cititori, scriitori și artiști.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Povestea mai puțin cunoscută a fraților Grimm, faimoși pentru basmele lor

Quasimodo, spiritul curajos ascuns în spatele unei înfățișări grotești

Oscar Wilde, o personalitate remarcabilă care a sfârșit în dizgrație și sărăcie

Voltaire, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura franceză

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase