Anul acesta se împlinesc 406 de ani de la moartea lui Richard Burbage, prima persoană care a jucat rolurile lui Hamlet, Lear, Othello și Macbeth în versiunea originală de la Globe, din Londra. În ceea ce-l privește pe Shakespeare, Burbage a fost atât o binecuvântare, cât și un blestem.
Născut în jurul anului 1567 la Londra, Richard Burbage a fost una dintre cele mai importante figuri din istoria teatrului de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea. Contribuțiile sale la artele spectacolului, în special prin asocierea cu William Shakespeare și rolul său în dezvoltarea Teatrului Globe, i-au consolidat locul în istorie.
Burbage a făcut parte dintr-o familie implicată în artele actoriei; a fost fiul lui James Burbage, un influent proprietar de teatru și impresar care a înființat una dintre primele companii de teatru permanente din Anglia. Până la vârsta de 20 de ani, a câștigat o popularitate considerabilă ca actor, excelând în special în rolurile tragice.
Cariera de actor a lui Burbage a început prin asocieri cu diverse companii teatrale, inclusiv Admiral’s Men (considerată a doua cea mai importantă trupă de actori din teatrul renascentist englez, după trupa lui Shakespeare, Lord Chamberlain’s sau King’s Men) și Lord Strange’s Men. Dar cu toate acestea, Richard Burbage este cel mai bine cunoscut pentru statutul de actor principal în compania lui Shakespeare, cunoscută inițial sub numele de Lord Chamberlain’s Men și devenită ulterior King’s Men după urcarea pe tron a regelui James I, în 1603. Burbage a jucat roluri esențiale în multe dintre cele mai faimoase piese ale lui Shakespeare, inclusiv Hamlet, Othello, Regele Lear, Macbeth, Richard al III-lea, Romeo și Juliet și Henric al V-lea.
Pe lângă actorie, Burbage a fost și antreprenor. După moartea tatălui său, în 1597, a preluat responsabilitățile de management pentru două teatre: The Theatre și Blackfriars Theatre. Când negocierile pentru închirierea teatrului au eșuat, Richard și fratele său Cuthbert l-au dezmembrat și au folosit materialele pentru a construi Teatrul Globe pe malul sudic al râului Tamisa, în anul 1599. Cei doi au păstrat jumătate din dreptul de proprietate asupra acestei noi locații, distribuind în același timp acțiuni și altor membri ai companiei lor de actori.
Globe a devenit o platformă principală pentru punerea în scenă a pieselor lui Shakespeare, un element esențial pentru succesul lui Burbage atât ca actor, cât și ca om de afaceri al acelor vremuri.
În testamentul lui, datat 25 martie 1616, Shakespeare a lăsat mai multe moșteniri membrilor familiei și prietenilor. Printre acestea se numără o mențiune specifică a lui Richard Burbage, căruia i-a lăsat „bani pentru un inel de doliu”, o practică obișnuită în acea perioadă, ca semn de respect și amintire după moartea sa.
Dar Burbage nu a fost doar actor și dramaturg, ci și un pictor apreciat în vremea sa, printre tablourile realizate de el remarcându-se portretul unei femei de la Dulwich College, Londra, și chiar al lui Shakespeare.
Richard Burbage a murit la 9 sau 13 martie 1619, la vârsta de 50 de ani. A fost înmormântat la biserica St Leonard din Shoreditch, unde o inscripție de pe piatra sa funerară spune simplu: „Exit Burbage”, marcând nu doar plecarea sa din viață, dar și sfârșitul unei ere în teatrul englez.
În 1998, John Madden realiza filmul Shakespeare in Love, cu o distribuție formată din Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush, Judy Dench, Colin Firth și Tom Wilkinson, printre personajele personificate apărând inclusiv Richard Burbage, interpretat de actorul Martin Clunes. Shakespeare in Love este un film care a câștigat șapte premii Oscar – pentru cea mai bună imagine, cea mai bună actriță într-un rol principal (G. Paltrow), cea mai bună actriță într-un rol secundar (Judy Dench), cel mai bun scenariu (Marc Norman), cea mai bună regie artistică/ cel mai bun decor (Martin Childs și Jill Quertier), cele mai bune costume (Sandy Powell) și cea mai bună muzică (Stephen Warbeck).
Surse:
https://www.britannica.com/biography/Richard-Burbage
https://www.imdb.com/title/tt0138097/?ref_=tt_ch
Christopher Marlowe, cel mai important predecesor al lui Shakespeare
William Shakespeare: „Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus”
Test de cultură generală. Câte cuvinte a scris în total Shakespeare?