Home » D:News » Descopera prin „Ultrascurte”

Descopera prin „Ultrascurte”

Adrian Nicolae 11.06.2007
Descopera prin
Un televizor poate fi controlat, de la distanta, fara telecomanda / Padurea amazoniana s-a dezvoltat, in ciuda secetei si NASA vrea sa trimita un echipaj pe Marte, pana in 2030

La Salonul Electronic Ceatec din Japonia, grupul nipon JVC a prezentat prototipul unui televizor care poate fi controlat de la distanta prin gesturi ale mainilor, fara a fi necesara folosirea unei telecomenzi. Doua batai din palme sunt suficiente pentru ca televizorul sa porneasca, in timp ce trei batai il fac sa se inchida. La alte gesturi, televizorul schimba canalele, afiseaza un meniu, creste sau diminueaza volumul. 

Un apeduct din anii 1700, de pe vremea lui Constantin Brancoveanu, a fost descoperit in urma unor sapaturi la Baza Doi Logistica din Targoviste, constructia fiind folosita in trecut la transportul apei catre Curtea Dom­neasca. Practic, apeduc­tul ar mai putea fi folosit si acum, deoarece materialul de constructie este unul deosebit, foarte rezistent in timp, iar mortarul de var si nisip i-a permis sa se pastreze excelent vreme de 300 si ceva de ani.

In pofida secetei prelungite din 2005 pana la inceputul lui 2007, observatiile facute cu ajutorul satelitului orbital Modis au evidentiat o crestere a suprafetelor verzi in padurea amazoniana. Cercetatorii de la Universitatea Sao Paolo din Brazilia spun ca acesta constituie un semnal pozitiv cu privire la stabilitatea, cel putin pe termen scurt, a ecosistemului din zona, in ciuda previziunilor care profeteau o constanta si inexorabila desertificare a padurii amazoniene.  

NASA vrea sa trimita o misiune cu echipaj uman pe Marte pana in 2030, a declarat seful agentiei spatiale americane, Michael Griffin, cu ocazia unei conferinte internationale asupra cuceririi spatiului, care a avut loc in India. In cadrul aceleiasi conferinte, India a anuntat ca intentioneaza sa realizeze 60 de misiuni spatiale pana in 2013, inclusiv cateva pe Luna si Marte.