Home » D:News » (P) Festivalul „Alba sub lumini de Oscar”

(P) Festivalul „Alba sub lumini de Oscar”

06.30.2014
În perioada 28 iulie – 1 august, 150 de fotografi din întreaga ţară se întâlnesc la Alba Iulia la prima ediţie a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”. Pentru participanţi sunt programate cursuri gratuite cu lectori acreditaţi şi fotografi profesionişti. Pe lista celor care vor „preda” secretele fotografiei profesionale sunt invitatul special al festivalului Marek Czarnecki -multiplu castigator al “British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie- castigatorul de anul acesta al Sony World Photography, Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf, care vor fi şi membri ai juriului.

Perioada de trimitere a formularelor de înscriere este 1 mai – 6 iulie, împreună cu un portofoliu al concurentului care să cuprindă 10 fotografii.

Fondul total de premii este de 8.500 de euro -cel mai mare din Romania pentru un astfel de concurs. Premiul I va fi în valoare de 2000 euro, premiul II, 1500 euro, premiul III 1000 euro şi 10 menţiuni a câte 400 euro fiecare. Trei dintre mentiunile de 400 de euro fiecare vor fi acordate intr-un concurs preliminar desfasurat pe Facebook.

  La finalul festivalului, Alba se va putea lăuda cu un portofoliu imens de fotografii artistice profesionale facute de cei mai buni fotografi din tara iar organizatorii le vor putea folosi pentru promovarea judetului.

Fotografii locali incurajati sa se inscrie la „Alba sub lumini de Oscar”

Etapa preliminara

Pentru trei dintre fotografii care se vor înscrie în  festival, şi vor participa şi la concursul „Alba sub lumini de Oscar”, care a început pe data de 4 mai şi se va încheia în data de 5 iulie, lucrurile vor sta mai diferit. Astfel, alte 3 mentiuni in valoare de 400 de euro fiecare vor fi acordate sub forma decontarii cheltuielilor cu cazarea si masa pentru concurentii care castiga un concurs preliminar.

Concursul este organizat pe pagina de Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/pages/Alba-Sub-Lumini-de-Oscar/833098586716948 ) şi se va supune regulamentului publicat pe această pagină.

Aceştia vor avea de trecut prin trei etape, în care vor trebui să imortalizeze fotografii tematice. La finalul concursului doar trei persoane vor fi câştigătoare. Acestea vor beneficia de cazare şi masă gratuită pe perioada desfăşurării festivalului ASLO şi de înscrierea automată în cadrul festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar”, care se va desfăşura în perioada 23 august – 31 august la Vama Veche.

Etapele pe care cei înscrişi în concursul preliminar festivalului trebuie să le parcurgă sunt următoarele:

Etapa I – Tema: „România neştiută”

Perioada de postare: 4 mai – 17 mai

Perioada de votare: 18 mai – -24 mai

 

Etapa a II a – Tema: „Lumini şi umbre”

Perioada de postare: 25 mai – 7 iunie

Perioada de votare: 8 iunie – 14 iunie

 

Etapa a III a– Tema: „În mişcare”

Perioada de postare : 15 iunie – 28 iunie

Perioada de votare: 29 iunie – 5 iulie

 

La fiecare etapă va fi desemnat un singur câştigător. Vor fi declarate câştigătoare fotografiile care vor aduna cel mai mare număr de voturi. Se va ţine cont doar de voturile acordate în perioadele menţionate. Votarea se face prin scrierea unui comentariu în dreptul fotografiei, cuvântul „votat”. Aceeaşi persoană nu poate vota de două ori aceeaşi fotografie, dar poate vota mai multe fotografii.

Cum te poţi înscrie la „Alba sub lumini de Oscar”

Perioada de trimitere a formularelor de înscriere este 1 mai – 6 iulie. Listele intermediare cu participanţii care sunt acceptaţi la festival vor fi anunţate periodic (la fiecare două săptămâni) până pe data de 13 iulie 2014. Formularele completate precum şi portofoliu de 10 fotografii se vor trimite la adresa de e-mail: [email protected]. Portofoliile trimise şi acceptate vor fi luate în considerare şi la o eventuală înscriere la festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar” din perioada 23 august – 31 august.

Participanţii trebuie să aibă minim 18 ani.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu transportul, cazarea, mâncarea şi băutura sunt suportate de către participanţi. Excepţie fac cheltuielile cu transportul Alba Iulia – Valea Frumoasei şi retur. Organizatorii vor pune la dispozitia participantilor o baza de date cu hoteluri, pensiuni si restaurante din Alba Iulia si din zona Sureanu pentru ca acestia sa isi poata face din timp rezervari.

Participanţii trebuie să aibă echipament foto propriu. Organizatorii au transmis şi o listă orientativă  a obiectelor necesare, respectiv aparatul foto, de preferat dslr, obiective foto, trepied, blitz extern, card memorie, acumulatori, încărcător acumulatori, cabluri de conectare, manualul aparatului foto, laptop.

În fiecare seară vor fi proiecţii de fotografie şi filme documentare pe esplanada din spatele Porţii a III-a a Cetăţii. Cele mai frumoase fotografii, respectiv ale câştigătorilor, vor fi vernisate în ultima zi a festivalului, în cadrul căreia va avea loc şi premierea. Vor fi acordate premii de 7.300 de euro, respectiv premiul I în valoare de 2000 euro, premiul II, 1500 euro, premiul III 1000 euro şi 7 menţiuni a câte 400 euro fiecare.

Participanţii vor ceda organizatorilor drepturile de utilizare asupra fotografiilor realizate în cadrul cursurilor semnând în acest sens un acord scris. Organizatorii au dreptul de a folosi fotografiile în scopul promovării proprii, specificând numele autorilor.

Cursuri gratuite susţinute de lectori de prestigiu şi fotografi profesionişti

În acest an festivalul „Vama sub lumini de Oscar” va avea şi variantă „transilvăneană” la Alba Iulia, „Alba sub lumini de Oscar”. Un număr de 150 de fotografi din întreaga ţară sunt aşteptaţi să testeze „terenul” la prima ediţie a festivalului în perioada 28 iulie – 1 august. Vor fi cursuri de teorie şi HandsOn susţinute de lectori acreditaţi. De asemenea mai sunt programate  prezentări, seminarii şi comunicări prezentate de alţi fotografi.

Fiecare curs teoretic şi respectiv sesiune hands on se va finaliza cu un concurs. Participarea la toate concursurile este liberă pentru toţi participanţii.

După finalizarea sesiunii hands on participanţii vor avea câteva ore la dispoziţie pentru a selecta imaginile şi pentru a le descărca într-un laptop pus la dispoziţie de către organizatori şi sponsori. Numărul maxim de fotografii cu care pot participa concurenţii este stabilit de către lectorii cursului respectiv.

Vor fi alese 10 fotografii câştigătoare, care le vor aduce unor participanţi locul I, locul II, locul II şi 7 menţiuni.

Dacă în general pentru un curs în domeniul fotografiei trebuie să plăteşti sute de euro, „Alba sub lumini de Oscar” oferă şansa fotografilor din ţară să participe la ele gratuit, sub „bagheta” unor lectori acreditaţi. Astfel fotografia de produs va fi „predată” de Cătălin Săvulescu, fotografia panoramică şi de peisaj va fi cu invitatul special Marek Czarnecki, fotografia de street&urban cu Vlad Eftenie, fotografia action cu Cosmin Someşan, editare de fotografie cu Luca Achim şi modalităţi de iluminare cu lumină continuă cu Cătălin Rudolf.

Aceştia vor fi implicit şi juraţii care vor decide câştigătorii primei ediţii a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”, alături de  un reprezentant al organizatorilor şi un reprezentant al sponsorilor sau partenerilor.

Cursurile teoretice se vor desfăşura la PUB 13, un restaurant medieval cu aer de istorie din municipiul Alba Iulia. Pentru cursurile practice cu locuri limitate se va ţine cont de ordinea în care se fac înscrierile.

Activitatea maeştrilor într-ale fotografiei, care vor fi prezenţi la Alba Iulia în această vară se rezumă astfel:

 

Marek Czarnecki

– câştigător a 7 premii “British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie)

– căştigător de 4 ori al Master Photography Award

– câştigător multiplu al „The Epson International Pano Award”

– considerat în top 5 mondial pentru fotografiile panoramice

– face fotografie comercială, fotografie industrială, fotografie de produs şi fotografie landscape (peisaj)

Vlad Eftenie

doctor arhitect, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, titular al cursului teoretic “Fotografia ca instrument de studiu şi cunoaştere în arhitectură”

– considerat cel mai bun fotograf de Urban şi Street Photography din Romaânia

– multiple expoziţii şi premii internaţionale

– câştigător al Sony World Photography 2014, categoria low-light. Fotografia sa a fost aleasă din cele peste 140.000 de fotografii trimise de artişti fotografi din 166 de ţări

 

Cosmin Someşan

– preşedinte al Comisiei de Examinare a absolvenţilor cursului de fotografie susţinut la Universitatea Populară „Ioan I. Dalles”, promoţia februarie 2010, 2011, 2012

– lector (formator) în cadrul cursului de fotografie susţinut de către Centrul de Pregătire Profesionala în Cultură (CPPC Bucureşti) din anul 2007 până în prezent

Cătălin Săvulescu

– lector la Universitatea Populară Dalles 2009 – 2011; fotografie de eveniment, fotografie de noapte, fotografie de produs, macrofotografie, fotografie de studio, editare în Lightroom
lector la Centrul de Pregătire Profesională în Cultură 2008 – 2011; fotografie alb-negru, fotografie de produs, macrofotografie, fotografie de portret

Luca Achim

– fotograf al Palatului Mogoşoaia

– specialist în editare foto

– Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografie “I.L. Caragiale” Bucureşti

Cătălin Rudolf

– director şi fondator al festivalului „Vama sub lumini de Oscar”

– light designer cu certificare Dedo Weigert Film GmbH

 

Excursie pe Valea Frumoasei

 

În programul de cinci zile, fotografii înscrişi în festival trebuie să îşi arate măiestria şi pe Valea Frumoasei, unde trebuie să surprindă cele mai inedite detalii cu un „clik” pe butonul aparatului foto.

Aici vor fi ţinute două cursuri, respectiv fotografie de actiune cu Cosmin Someşan şi fotografie de peisaj cu Marek Czarnecki. Participanţii vor petrece două zile pe Valea Frumoasei, transportul fiind asigurat de organizataori.

Fotografiile participanţilor vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii din spaţiul situat chiar lângă Poarta a-III-a a Cetăţii Alba Carolina, locul unde în fiecare zi are loc schimbul Gărzii Cetăţii.

Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba”,  New Ad Zone, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba iar organizatorii incurajeaza si fotografii locali sa participe la acest eveniment de exceptie in care vor avea ocazia sa invete de la cei mai buni.

 

 

Cele mai noi articole
Ambasada Spaniei la București lansează o galerie virtuală împotriva violenței de gen
Ambasada Spaniei la București lansează o galerie virtuală împotriva violenței de gen
Ziua în care ”Căpitanul” a fost asasinat
Ziua în care ”Căpitanul” a fost asasinat
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cât costă producția lui iPhone 12 Pro?
Cât costă producția lui iPhone 12 Pro?
Windows 10 va putea instala și rula aplicații pentru Android
Windows 10 va putea instala și rula aplicații pentru Android
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Un arheolog susține că o locuință din cripta unei biserici din Nazaret ar putea fi casa părintească a lui Iisus
Un arheolog susține că o locuință din cripta unei biserici din Nazaret ar putea fi casa părintească a lui Iisus
Inteligența artificială a ajuns îndeajuns de inteligentă pentru a semnala când nu mai este de încredere
Inteligența artificială a ajuns îndeajuns de inteligentă pentru a semnala când nu mai este de încredere
Cum ajută inteligența artificială cercetătorii să înțeleagă activitatea cerebrală din spatele gândurilor
Cum ajută inteligența artificială cercetătorii să înțeleagă activitatea cerebrală din spatele gândurilor
O specie de furnici este echipată cu o „armură biominerală” nemaivăzută până acum la insecte
O specie de furnici este echipată cu o „armură biominerală” nemaivăzută până acum la insecte
Infecția cu virusul Zika ar putea fi tratată cu o serie de antibiotice obișnuite
Infecția cu virusul Zika ar putea fi tratată cu o serie de antibiotice obișnuite
Platforma de streaming Spotify a resetat 350.000 de parole
Platforma de streaming Spotify a resetat 350.000 de parole
Spectacole care se joacă de obicei cu casa închisă, online în acest weekend
Spectacole care se joacă de obicei cu casa închisă, online în acest weekend
Parlamentul European a votat introducerea rating de reparabilitate
Parlamentul European a votat introducerea rating de reparabilitate
Un studiu al cercetătorilor de la UBB Cluj arată cât de mult a crescut indicele de modernitate a României în 25 de ani
Un studiu al cercetătorilor de la UBB Cluj arată cât de mult a crescut indicele de modernitate a României în 25 de ani
Liberalii și dezvoltarea industriei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea
Liberalii și dezvoltarea industriei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea
Top 10 porecle regale deloc măgulitoare
Top 10 porecle regale deloc măgulitoare
O plantă din China, folosită de mii de ani în leacurile tradiționale, și-a schimbat complet culoarea pentru a nu mai fi culeasă
O plantă din China, folosită de mii de ani în leacurile tradiționale, și-a schimbat complet culoarea pentru a nu mai ...