Home » D:News » Evenimentele astronomice ale anului 2017. Vor putea fi observate şi pe cerul din România

Evenimentele astronomice ale anului 2017. Vor putea fi observate şi pe cerul din România

Publicat: 14.01.2017
Evenimentele astronomice ale anului 2017. Vor putea fi observate şi pe cerul din România
La începutul fiecărui an, pasionaţii de astronomie realizează o listă cu fenomenele astronomice care vor putea fi urmărite. În afară de eclipsa Lunii în penumbră, care va fi vizibilă în întregime de pe teritoriul României,

Iată câteva dintre evenimentele astronomice majore care pot fi observate în 2017, potrivit National Geographic.

Cometa 45P/HMP – 11 februarie

În prima parte a lunii februarie, pasionaţii de astronomie ar putea observa cometa cum trece pe lângă Pământ. După ce a înconjurat Soarele în decembrie 2016, cometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova se va îndrepta către  extremitatea sistemului solar. Pe 11 februarie, aceasta va ajunge în cel mai apropiat punct faţă de Pământ, 12.391 de kilometri distanţă de Pământ. 

Mercur, Marte şi Luna – 29 martie

După apus, Luna împreună cu Mercur şi Marte vor forma un triunghi pe cer. Privitorii vor putea vedea planeta Mercur în cel mai înalt şi clar punct de pe cer. Planeta este greu de observat, în general, din cauza luminii Soarelui. Dar la sfârşitul lunii martie, planeta va ajunge în cel mai îndepărtat punct faţă de Soare. 

Luna întâlneşte planeta Jupiter – 10 aprilie

În luna aprilie, una dintre cele mai mari planete din sistemul solar se va alătura Lunii pline, în acea seară ambele corpuri cereşti vor răsări în est, în timp ce soarele va apune în vest. În această perioadă, Jupiter va fi mult mai luminos decât de obicei datorită faptului că se va afla în opoziţie.

Venus se alătură lui Jupiter – 13 noiembrie

Două dintre cele mai luminoase obiecte cereşti se vor întâlni pe 13 noiembrie. Având în vedere că evenimentul va avea loc foarte aproape de orizont, planetele vor putea fi văzute în timpul răsăritului soarelui. 

Geminidele-13 decembrie

În timpul geminidelor pe cer vor putea fi urmărite între 60 şi 120 de stele pe oră. 

Un alt fenomen impresionant ce va avea loc anul acesta, dar nu va putea fi privit pe cerul din România, va fi eclipsa totală de Soare de pe 21 august. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase