Prima pagină D:News

Cea mai veche casa din Marea Britanie

Redactia Descopera.ro | 08.11.2010 | ● Vizualizări: 249
Cea mai veche casa din Marea Britanie     arheologie, casa, sit, constructie, vestigiu, lemn, copac + zoom
Galerie foto (1)

Arheologii britanici au descoperit, recent, in apropiere de Scarborough, in nordul Angliei, vestigiile unei structuri circulare despre care cred ca reprezinta cea mai veche locuinta descoperita pe teritoriul tarii, avand varsta de cca. 10.500 de ani.

Descoperirea schimba perspectiva oamenilor de stiinta asupra populatiilor de vanatori-culegatori - multa vreme considerati nomazi - aratand ca exista in randul acestor populatii un grad de sedentarizare neasteptat de mare, oamenii locuind in aceleasi asezari timp de mai multe generatii.

Casa descoperita era o constructie circulara, alcatuita din stalpi de lemn infipti in pamant in jurul unei adancituri in sol, constructie care fusese, probabil, acoperita cu stuf.

Situl arhelogic Star Carr, unde a fost descoperita casa, este studiat inca din anii 1940 si a dat la iveala multe piese interesante, printre care o vasla, varfuri de sageti si masti facute din cranii de cerb.

Se crede ca situl, populat in urma cu cca. 11.000 de ani, dupa ultima glaciatiune, cand Britania era inca atasata de comtinent, a fost locuit timp de 200-500 ani.

In apropirea casei, arheologii de la universitatile din Manchester si York au mai descoperit un trunchi de copac cu scoarta inca intacta, vechi de 11.000 ani, si o platforma de lemn, facuta din trunchiuri despicate, probabil cea mai veche lucrare de dulgherie cunoscuta pana in prezent in Europa.

Sursa: BBC

*

Participa la ultima etapa a concursului Stephen King - Un univers horror

Urmareste serialul video DESCOPERA DAVINCI LEARNING!

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: