Home » Istorie » Cel mai bătrân egiptean şi apariţia primelor mumii. Iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind viaţa din Egiptul antic

Cel mai bătrân egiptean şi apariţia primelor mumii. Iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind viaţa din Egiptul antic

Publicat: 23.09.2017
Cu privire la trecutul egiptenilor, cercetătorii au realizat nenumărate descoperiri care oferă răspunsul celor mai importante întrebări. De la piramide până la mumii şi Cleopatra, iată unele dintre cele mai importante şi controversate descoperiri privind viaţa din Egiptul antic.

Primele dovezi ale activităţilor artistice ale egiptenilor

Cele mai vechi activităţi grafice au fost descoperite în Egipt, pe stâncile din Qurta fiind scrijelite forme ale diferitelor animale sau arme pentru luptă. Unele dintre creaturile scrijelite cu mărimi de până la 2 metri aveau urme de ”tăieturi” în jurul craniului şi al gâtului. Dr. Dirk Huyge, director al Belgian Mission, consideră că aceste urme de ”tăieturi” au o semnificaţie simbolică, ce ar putea reprezenta asigurarea succesului în cadrul unei viitoare expediţii de vânătoare. În cadrul scenelor de pe stâncile Qurta sunt prezentate diverse specii de animale, hipopotami, gazele, păsări, peşti şi creaturi hibride. 

Adevăratul Tutankhamon

Foto: Arhivă

Deşi este cel mai faimos faraon al Egiptului, sunt cunoscute puţine aspecte din viaţa acestuia. Atunci când s-a născut, în jurul anului 1346 î.Hr., în oraşul Amarna, faraonul a primit numele Tutankhaten (imaginea vie a zeului soarelui Aten). Tatăl său a fost ereticul Akhenaten, în timp ce mama sa ar fi putut fi Kiya, una dintre soţiile minore ale lui Akhenaten. 

Tutankhaten a preluat tronul după moartea tatălui său din 1336 î.Hr. atunci când şi-a schimbat numele în Tutankhamon. A domnit până în 1327 î.Hr. cauza morţii sale fiind încă necunoscută. Studiile realizate la mormântul lui Tutankhamon continuă să deazvăluie diferite detalii neaşteptate privind viaţa faraonului. Recent, cercetătorii au sugerat că 80% din averile aflate în mormânt ar fi aparţinut altor membrii ai familiei. ”Chiar şi masca de aur a fost confecţionată iniţial pentru Nefertiti,” a declarat egiptologul Nicholas Reeves. 

Evoluţia hieroglifelor

Semnele relativ simple au evoluat de-a lungul mai multor milenii, astfel fiind creat sistemul sofisticat compus din sute de semne. Iniţial,  au fost numite hieroglife de către greci, acestea erau utilizate pentru crearea textelor ritualice ce acopereau pereţii mormintelor şi ai templelor. Cercetătorii germani au descoperit în urma excavărilor din cadrul mormintelor primilor conducători egipteni 150 de etichete cioplite în lemn, os sau fildeş, care descriau ce se afla în diferite recipiente, cantitatea şi originea conţinutului. 

Etichetele erau ataşate mormintelor zeilor şi aparţin anului 3250 î.Hr., fiind cele mai vechi dovezi ale modului în care oficialităţile înregistrau taxele. 

Primele corpuri mumificate

Foto: Arhivă

Mumificarea pare a fi un sinonim pentru Egipt. Însă cercetările recente sugerează că îmbălsămarea este mult mai veche decât piramidele. Anterior acestei perioade, pânza era utilizată pentru înfăşurarea corpului, unele fiind îmbibate într-o substanţă lipicioasă. În 2014, cercetătorii au descoperit că această substanţă este de fapt un amestec de ulei, grăsimi şi răşină de pin. Dr. Stephen Buckley, din cadrul Universităţii din York, susţine că ”Unele ingrediente au fost aduse din nord-estul Mediteranei. De exemplu, răşina de pin a fost adusă din sud-estul Turciei”.

Conform datării cu carbon a faşelor descoperite în Mostagdda, acestea au fost utilizate 4300 î.Hr., cu 1.700 de ani înaintea apariţiei primelor mumii din Egipt. 

Câte piramide există?

Este estimat că în Egipt există 138 de piramide, ce variază în mărime, locaţie sau scop. Prima a fost construită în 2650 î.Hr. pentru regele Djoser. Senefru (2613-2589 î.Hr) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi constructori de piramide, în imp ce fiul său a construit faimoasa Piramidă din Giza. Unele dintre piramidele mai mici ar fi servit ca delimitare a teritoriilor sau ca locuri pentru încasarea taxelor.

Cel mai bătrân egiptean

Rămăsiţele primului om din Egipt au fost descoperite de arheologii belgieni în 1994. Din întâmplare, aceştia au descoperit momântul  unui copil. Corpul acestuia era îngropat într-o poziţie aşezată orientată către est. Copilul a trăit în perioada Pleistocenului, în urmă cu aproximativ 60.000-55.000 de ani, şi avea în jur de 8-10 ani în momentul morţii, rămăşiţele sale au fost atât de fragile încât sexul acestuia nu a putut fi determinat. 

A fost Cleopatra cu adevărat egipteancă?

Cleopatra a-VII-a a fost ultimul faraon in dinastia Ptolemeică (305-30 î.Hr.). Regele macedonian Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul în 332 î.Hr.  După moartea sa, controlul a fost preluat de Ptolomu I-ul. Descendenţii săi, 15 bărbaţi, toţi numiţi Ptolomeu, au împărţit tronul cu femeile ce conduceau regatul. Cleopatra a-VII-a a domnit mai întâi cu tatăl, apoi cu fratele şi în cele din urmă cu fiul său Ptolomeu al XV-lea. 

Cleopatra a-VII-a s-a născut în Egipt, precum şi majoritatea predecesorilor săi, dar a fost prima care a învăţat greaca şi a primit sprijinul slujitorilor săi într-un moment în care Imperiul Roman se afla în ascensiune. Deşi în imaginile din Egipt, Cleopatra este înfăţişată ca fiind figura egipteană clasică, însă există şi diferite statui care o prezintă pe conducătoare cu diferite trăsături fizice. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase