Home » Istorie » De la metode chirurgicale complexe la jocul de bowling. Nouă activităţi ale egiptenilor antici care arată că oamenii de acum mii de ani nu erau atât de primitivi pe cât se crede

De la metode chirurgicale complexe la jocul de bowling. Nouă activităţi ale egiptenilor antici care arată că oamenii de acum mii de ani nu erau atât de primitivi pe cât se crede

De la metode chirurgicale complexe la jocul de bowling. Nouă activităţi ale egiptenilor antici care arată că oamenii de acum mii de ani nu erau atât de primitivi pe cât se crede
Publicat: 27.12.2017
De multe ori credem că suntem foarte diferiţi de cei antici. Credem că cei cu mult înaintea noastră aveau tradiţii şi obiceiuri extrem de bizare (deşi ciudăţenia e mai mult în ochii privitorului). Chiar şi aşa, descoperirile arheologice atestă că cel puţin egiptenii antici erau, în unele cazuri, extrem de asemănători cu oamenii moderni.

Bright Side întocmeşte o listă cu nouă astfel de situaţii care arată că un egiptean antic nu ar avea un şoc cultural atât de mare dacă ar călători în viitor. Desigur, reciproca este valabilă.

Extrăgeau fier din meteoriţi

Arheologii au găsit mărgele de fier în mormintele antice. Acestea erau unice şi interesante întrucât egiptenii au ajuns în Epoca Fierului după 2.000 de ani de la realizarea acestor morminte. Cum au obţinut fierul? Răspunsul se găseşte în inscripţiile hieroglifice care indică faptul că fierul „provine din cer”, ducând la ideea că egiptenii exploatau acest material din meteoriţi înainte de Epoca Fierului.

Au inventat pasta de dinţi

Există mai multe dovezi care atestă că egiptenii produceau pastă de dinţi chiar din anul 5.000 î.e.n. Produceau un fel de pulbere care conţinea mai multe ingrediente, precum coajă de ou arsă şi piatră ponce. Astăzi, nu am şti cu precizie cum să folosim această substanţă, întrucât nu au fost lăsate suficiente indicii în acest sens.

Foloseau antibiotice

Deşi antibioticele au fost inventate oficial în secolul al XX-lea, doctorii din Egiptul antic foloseau pâine mucegăită pentru a trata rănile infectate, iar aceste tratamente chiar funcţionau.

Au format prima poliţie

Prima forţă de ordine publică a fost formată în timpul Regatului Mijlociu (2050 – 1800 î.e.n.). Aceasta includea cei mai loiali războinici şi mercenari străini. Poliţia era acompaniată de câini şi maimuţe. Poliţiştii apărau templele, asigurau ordinea în pieţele publice şi apărau persoanele înstărite şi caravanele. Erau precum poliţiştii moderni, dar cu maimuţe.

Au fost primii producători de bere

Multe surse arheologice atestă că lucrătorii care au construit piramidele erau plătiţi cu 4-5 litri de bere pe zi. Se poate trage concluzia că industria era una prosperă, iar berea era un produs găsit în abundenţă în Egiptul antic.

Chirurgii efectuau operaţii extrem de dificile

Egiptenii antici sunt cunoscuţi pentru cunoaşterea lor în ştiinţa medicală, care poate fi comparată cu medicina modernă. Savanţii care au examinat mumiile au găsit urme de de intervenţii chirurgicale complexe, operaţii pe inimă, transplant de organe şi chiar dovezi ale chirurgiei plastice. Din păcate, cunoaşterea aceasta s-a pierdut şi nu putem spune tot ce puteau face aceşti doctori antici.

Foloseau încuietori pentru uşă

Încuietorile au fost create în Egipt şi China, cel mai probabil pentru că era nevoie de o astfel de invenţie. Cu cât locuiau mai mulţi oameni, cu atât motivele pentru a-ţi încuia uşa creşteau. Mecanismul egiptean era rudimentar, dar este printre primele din lume.

Jucau bowling

Într-un sit de lângă Cairo, a fost găsit un loc de joacă din 3200 î.e.n. cu benzi în adâncime şi mingi de diferite dimensiuni. Regulile erau altele, dar jocul semăna.

Tratau ochii

Infecţiile la ochi erau o boală comună printre egipteni. Foloseau diverse metode de tratament, de la vopsea din bactericid şi alte remedii care conţineau creier uman. Una dintre reţete spune aşa: „taie un creier uman în două părţi. Amestecă prima jumătate cu miere şi aplic-o seara. Usucă a doua jumătate şi aplic-o dimineaţa”. Probabil aici, omul modern ar avea unele dificultăţi de adaptare. De asemenea şi egipteanul antic, văzând lipsa acută de creiere umane (la îndemână) din societatea contemporană.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire FASCINANTĂ în Egipt, la intrarea într-un mormânt. ”Este unică şi spectaculoasă”

Comorile din Valea Regilor din Egipt: ce s-a descoperit de la găsirea mormântului lui Tutankhamon încoace

O catacombă cu 17 mumii a fost descoperită în Egipt. Este o ”descoperire fără precedent”

Un mormânt nou descoperit din Egipt vechi de 3.800 de ani poate rezolva o enigmă care i-a contrariat pe cercetători

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase