Home » Istorie » Secrete elucidate cu ajutorul oaselor antice schimbă tot ce credeam că știm despre sciți

Secrete elucidate cu ajutorul oaselor antice schimbă tot ce credeam că știm despre sciți

Secrete elucidate cu ajutorul oaselor antice schimbă tot ce credeam că știm despre sciți
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.03.2021

Sciții au fost descriși mereu ca fiind o forță de temut. Timp de sute de ani, sciții au domnit peste stepa Eurasiei, fiind războinici neînfricați care aveau un avantaj considerabil datorită stilului de viață extrem de mobil și nomad.

Sau cel puțin așa am crezut timp de mii de ani. Potrivit unei noi analize asupra oaselor de sciți, această ipoteza nu este chiar pe deplin adevărată. De fapt, unii oamenii pe care noi îi considerăm sciți aveau stiluri de viață mult mai agrariene și alegeau de multe ori să se stabilească în centre urbane.

„Studiul nostru demonstrează în ansamblu niveluri scăzute de mobilitate umană în apropierea locurilor urbane cheie ale perioadei scite. Studiile anterioare au presupus că aceste populații erau mult mai nomade. Deși mobilitatea pe distanțe lungi a crescut în timpul perioadei scite în comparație cu perioadele precedente, fenomenul a fost limitat la un procentaj mic dintre indivizi”, a explicat Alicia Ventresca Miller, antropolog la Universitatea din Michigan, SUA.

Ce au dezvăluit noile cercetări despre stilul de viață al sciților?

Cercetătorii au desfășurat o analiză cu izotopi ai dinților și oaselor de sciți descoperite în Ucraina. Astfel, oamenii de știință au descoperit că acei oameni aveau cel mai probabil un stil de viață mult mai staționar, cultivând mei și crescând vite, față de reputația predominant „barbară” sugerată până acum.

Deși acești oameni au migrat de multe ori în unele perioade, noile cercetări sugerează că sciții aveau tendința să se stabilească la casele lor, să cultive cereale și să crească vite, potrivit Science Alert.

Predecesorii globalizării incipiente a Eurasiei

„Fără îndoială, epoca sciților a fost o perioadă de contradicții, dovezi puternice sugerând interacțiuni complexe între păstori și agricultori care în cele din urmă au contribuit la agregarea populației în locurile urbane. Dacă dorim să elucidăm misterul sciților trebuie să acceptăm faptul că stepa Eurasiei a găzduit numeroase culturi dinamice și strategii de subzistență în timpul Epocii Fierului”, a adăugat Miller.

„De fapt, tocmai această variabilitate, în loc de uniformitate, încadrează cu adevărat sciții ca predecesorii globalizării incipiente a Eurasiei”, au mai precizat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rămășițele unui războinic foarte înalt, din Uralii Meridionali, descoperite într-un mormânt aparte

Un harnașament din Epoca Fierului, descoperit în Polonia de arheologi amatori

Rămășițele unor oameni din cultura antică Tagar, descoperite în Siberia, alături de armele lor

O nouă analiză ADN a dezvăluit că rămășițele antice ale unui războinic aparțineau, de fapt, unei fete de 13 ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase