Home » Istorie » Un studiu ADN încearcă să pună capăt disputelor privind locul în care s-a născut Columb

Un studiu ADN încearcă să pună capăt disputelor privind locul în care s-a născut Columb

Un studiu ADN încearcă să pună capăt disputelor privind locul în care s-a născut Columb
Credit foto: Zuma Press/ Ken Welsh / Hepta
Publicat: 24.05.2021

Cercetătorii spanioli vor să rezolve disputa cu privire la adevăratele origini ale lui Cristofor Columb, după ce diferite teorii din ultimele decenii au susținut că exploratorul a venit din Portugalia sau Spania, mai degrabă decât din Italia, așa cum sunt de acord majoritatea istoricilor.

„Nu există niciun dubiu din partea noastră (despre originea sa italiană), însă putem furniza date obiective care pot să pună capăt unei serii de teorii existente”, a afirmat Jose Antonio Lorente, cercetător principal în studierea ADN-ului lui Cristofor Columb. Cercetarea desfășurată la Universitatea din Granada este catalogată drept una dintre cele mai importante investigații istorice ale secolului.

Istoricii cred că Columb s-a născut la Genova în 1451, însă există o multitudine de teorii care contrazic acest lucru.

Recent, Universitatea din Granada a găzduit o întâlnire a susținătorilor teoriilor alternative despre locul de naștere al lui Columb, care includ Valencia din Spania, Espinosa de Henares, Galicia și Mallorca, regiunea Alentejo din Portugalia și alte câteva locuri.

„Cu această cercetare, sper să ajungem la concluzia care ne unește în obiectivul nostru comun, acela de a demonstra că Columb a fost un nobil spaniol și nu un marinar genovez”, a declarat Alfonso Sanz, cercetător amator în istorie și autor, care susține că exploratorul s-a născut în Espinosa de Henares, în centrul Spaniei, potrivit Reuters.

ADN-ul lui Cristofor Columb, comparat cu cele ale fiului și fratelui

Ultima etapă a cercetării include analizarea unor mostre minuscule din ceea ce oamenii de știință cred că sunt rămășițele lui Columb, ale fiului său Ferdinand, dar și ale fratelui său Diego. Probele vor fi analizate independent de laboratoare din Europa și America, iar concluziile ar urma să fie făcute publice în octombrie.

În 2003, în urma unei derogări excepționale, cercetătorul Jose Antonio Lorente a exhumat rămășițele din mormântul exploratorului, situat în Catedrala din Sevilla.

Mormântul lui Cristofor Columb, Catedrala din Sevilla / Credit foto: Shutterstock

Primele mostre au fost colectate în 2004-2005, pentru a fi comparate cu unele ale fiului său mai mare, Ferdinand Columb, și fratelui mai mic, Diego Columb.

Expertul a oprit însă cercetările din cauza tehnologiei slabe de atunci care nu dădea rezultate bune.

„Echipa noastră a căzut de acord asupra unei abordări etice, așteptând o dezvoltare tehnologică care a avut loc acum”, a spus Lorente.

Cristofor Columb a murit în Valladolid, Spania, în 1506, dar a dorit să fie îngropat pe insula Hispaniola, împărțită astăzi între Republica Dominicană și Haiti. Rămășițele sale au fost duse acolo în 1542, apoi mutate în Cuba în 1795 și ulterior la Sevilla, în 1898.

Vă recomandăm să citiți și:

Legenda exploratorului Cristofor Columb. Cum a luat amploare înainte să atragă critici dure

O scrisoare furată a lui Cristofor Columb, în valoare de 1,2 milioane de dolari, a fost înapoiată Vaticanului

Cristofor Columb nu a fost cel care a descoperit America. Iată 11 lucruri pe care le-am învăţat în timpul şcolii, dar care nu sunt în totalitate adevărate

Descoperire remarcabilă în Caraibe cu ajutorul unei ”hărţi a comorii”. A aparţinut lui Cristofor Columb. VIDEO

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase