Home » Istorie » Un drum roman antic a fost descoperit sub valurile Veneției. Descoperirea confirmă o teorie interesantă

Un drum roman antic a fost descoperit sub valurile Veneției. Descoperirea confirmă o teorie interesantă

Un drum roman antic a fost descoperit sub valurile Veneției. Descoperirea confirmă o teorie interesantă
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 27.07.2021

Pe fundul Canalului Treporti, la mulți metri adâncime sub valurile Lagunei Venețiene, o serie surprinzătoare de structuri antice tocmai a fost descoperită.

Aliniate pe o distanță de aproape 1.200 metri, acestea sugerează că, înainte ca nivelul mării să crească și să inunde regiunea, un drum din perioada romană se întinde de-a lungul peisajului.

Potrivit arheologilor, descoperirea dovedește că o așezare romană semnificativă era prezentă aici cu secole înainte de fondarea și stabilirea Veneției în secolul al V-lea e.n.

„Acest studiu multidisciplinar a documentat prezența unui segment de aproximativ 1.200 metri lungime dintr-un drum roman scufundat în ceea ce este acum nordul Lagunei Venețiene. Drumul scufundat reprezintă, probabil, una dintre ultimele rute din peisajul maritim al orașului antic Altinum, în cadrul unei rețele mai mari de drumuri în Venetia et Histria Regio”, a explicat Fantina Madricardo, cercetătoare la Consiliul Național de Cercetare al Italiei și autor coordonator al noului studiu.

Transportul și comerțul romanilor nu era limitat doar la sol

„Contiguitate sa cu alte structuri și infrastructuri, precum turnuri de apărare, porturi și structuri private, confirmă o așezară permanentă în Venetorum angulus”, a adăugat Madricardo.

Romanii antici se pricepeau la multe. Printre îndeletnicirile lor, una dintre cele mai cunoscute este abilitatea de a construi drumuri. Oriunde umblau romanii, acolo putem găsi astăzi întinderi vaste de pavaj și drumuri, structuri care facilitau expansiunea și mobilitatea.

Însă, transportul și comerțul romanilor nu era limitat doar la sol. Civilizația antică era foarte pricepută la transportul maritim, fapt ce i-a făcut pe oamenii de știință să se întrebe ce rol a jucat regiunea Veneția, potrivit Science Alert.

„Prezența drumului confirmă ipoteza unui sistem stabil de așezări romanice în Laguna Venețiană”

Știm că nivelul mării era mai scăzut atunci, iar Veneția ar fi arătat mult mai diferit. Arheologii au descoperit și artefacte antice care sugerează că zona era ocupată de romani cu mult timp înainte ca orașul să fie fondat. Unii arheologi au crezut că artefactele au provenit de la orașe romane antice care se învecinau cu laguna, însă există indicii că zona era mult mai ocupată decât s-a crezut inițial.

„Prezența drumului roman antic confirmă ipoteza unui sistem stabil de așezări romanice în Laguna Venețiană”, au subliniat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Veneția a interzis circulația navelor de croazieră în lagună

Cele mai vechi fresce din Veneția, găsite în timpul restaurării unui mozaic

O sabie de 5.000 de ani, ”redescoperită” într-o mănăstire din Veneţia

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase