Home » Istorie » Șapte efecte negative pe care le-a avut Revoluția Industrială

Șapte efecte negative pe care le-a avut Revoluția Industrială

Șapte efecte negative pe care le-a avut Revoluția Industrială
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.11.2021

Deși Revoluția Industrială a generat noi oportunități și creștere economică, în același timp a adus cu sine poluare și mari probleme pentru muncitori.

Revoluția industrială, care a început aproximativ în a doua jumătate a anilor 1700 și s-a extins până la începutul anilor 1800, a fost o perioadă de schimbări enorme în Europa și America, punctează History.

Inventarea de noi tehnologii, de la războaiele de țesut mecanizate și locomotiva cu abur până la îmbunătățirile în topirea fierului, a transformat ceea ce fuseseră în mare parte societăți rurale de fermieri și meșteșugari care făceau mărfuri manual. Mulți oameni s-au mutat din mediul rural în orașe care creșteau rapid, unde au lucrat în fabrici pline cu mașinării.

În timp ce revoluția industrială a creat creștere economică și a oferit noi oportunități, acel progres a venit cu dezavantaje semnificative, de la daune aduse mediului și pericole pentru sănătate și siguranță până la condiții de viață proaste pentru lucrători și familiile acestora.

Istoricii spun că multe dintre aceste probleme au persistat și au crescut în a doua revoluție industrială, o altă perioadă de schimbări rapide care a început la sfârșitul anilor 1800.

Iată câteva dintre cele mai semnificative efecte negative ale revoluției industriale.

1. Condiții de viață improprii pentru muncitorii care au trăit Revoluția Industrială

Pe măsură ce orașele au crescut în perioada cât a durat Revoluția Industrială, nu existau suficiente locuințe pentru toți noii locuitori, care au fost blocați în cartiere mizere din interiorul orașului, pe măsură ce locuitorii mai înstăriți au fugit în suburbii.

În anii 1830, dr. William Henry Duncan, un oficial guvernamental al sănătății din Liverpool, Anglia, a cercetat condițiile de viață și a constatat că o treime din populația orașului locuia în pivnițele caselor, care aveau podele de pământ și nu aveau ventilație sau canalizare.

Până la 16 persoane locuiau într-o singură cameră și împărțeau o singură toaletă. Lipsa apei curate și jgheaburile din care se revărsau ape uzate din gropile de la subsol i-au făcut pe lucrători și familiile lor vulnerabili la boli infecțioase precum holera.

2. Alimentație deficitară

În studiul său din 1832, intitulat „Starea morală și fizică a claselor muncitoare angajate în fabricarea de bumbac din Manchester”, medicul și reformatorul social James Phillips Kay a descris dieta slabă a muncitorilor prost plătiți din orașul industrial britanic, care trăiau cu un mic dejun format din ceai sau cafea cu puțină pâine și o masă de prânz care consta de obicei din cartofi fierți, untură topită și unt, uneori amestecate cu câteva bucăți de bacon cu multă grăsime prăjit.

După muncă, muncitorii se mai puteau servi cu niște ceai, de multe ori amestecat cu alcool, și puțină pâine sau fulgi de ovăz și iar cartofi.

Ca urmare a malnutriției, a scris Kay, lucrătorii sufereau frecvent de probleme cu stomacul și intestinele, slăbeau și aveau pielea „pală, de culoarea plumbului sau galbenă”.

3. Oamenii care au făcut parte din Revoluția Industrială aveau un stil de viață stresant și nesatisfăcător

Muncitorii care veneau din mediul rural în orașe trebuiau să se adapteze la un ritm de existență foarte diferit, cu o autonomie personală redusă. Aceștia trebuia să ajungă la fabrică la oră fixă, altfel puteau fi închiși, își puteau pierde salariul și puteau fi chiar obligați să plătească amenzi.

Odată ajunși la locul de muncă, nu se puteau mișca liber sau lua o scurtă pauză dacă aveau nevoie, deoarece asta ar putea însemna necesitatea opririi unei mașinării.

Spre deosebire de meșterii din zonele rurale, zilele lor constau adesea în sarcini repetitive și presiune continuă pentru a ține pasul — „ritm mai rapid, mai multă supraveghere, mai puțină mândrie”, după cum explică Peter N. Stearns, istoric la Universitatea George Mason.

După cum descrie Stearns în cartea sa din 2013 The Industrial Revolution in World History, când ziua de lucru a fost în sfârșit încheiată, nu le-a mai rămas mult timp sau energie pentru orice fel de recreere.

Pentru a înrăutăți lucrurile, oficialii orașului au interzis adesea festivalurile și alte activități de care se bucurau cândva în satele rurale. În schimb, muncitorii își petreceau adesea timpul liber la taverna din cartier, unde alcoolul le oferea o evadare de la viața lor plictisitoare.

4. Locurile de muncă erau periculoase

Fără prea multe reguli de siguranță, fabricile din Revoluția Industrială puteau fi îngrozitor de periculoase. După cum detaliază Peter Capuano în cartea sa din 2015, „Changing Hands: Industry, Evolution and the Reconfiguration of the Victorian Body”, lucrătorii s-au confruntat constant cu riscul de a-și pierde membrele în mașinării.

Un ziar contemporan a descris rănile îngrozitoare suferite în 1830 de morarul Daniel Buckley, a cărui mână stângă a fost „prinsă și degetele zdrobite” înainte ca colegii săi să poată opri echipamentul. În cele din urmă, a murit în urma traumei.

Minele din epocă, care furnizau cărbunele necesar pentru a menține în funcțiune mașinăriile alimentate cu abur, au fost și martorii unor accidente teribile.

Cartea din 2018 a lui David M. Turner și Daniel Blackie, „Disability in the Industrial Revolution” descrie o explozie de gaz la o mină de cărbune care l-a lăsat pe James Jackson, în vârstă de 36 de ani, cu arsuri grave pe față, gât, piept, mâini și brațe, dar și cu leziuni interne.

Starea lui a fost atât de gravă încât avea nevoie de opiu pentru a face față durerii chinuitoare. După șase săptămâni de recuperare, în mod remarcabil, un medic a decis că este apt să se întoarcă la muncă, dar probabil cu cicatrice permanente.

revoluția industrială
Credit foto: Shutterstock

5. Copiii erau obligați să muncească

În timp ce copiii lucrau și înainte de Revoluția Industrială, creșterea numărului de fabrici a dus la o creștere a nevoii de forță de muncă; tinerii săraci și orfanii au fost luați cu forța din adăposturile londoneze și găzduiți în căminele de moară, în timp ce lucrau ore îndelungate și erau lipsiți de educație. Obligați să facă slujbe periculoase de adulți, copiii au avut adesea vieți înfiorătoare.

Expunerea lui John Brown, „A Memoir of Robert Blincoe, an Orphan Boy”, publicată în 1832, descrie o fetiță de 10 ani pe nume Mary Richards, al cărei șorț a fost prins în mașinile unei fabrici de textile. „Într-o clipă, biata fată a fost atrasă de o forță irezistibilă și s-a aruncat pe podea”, a scris Brown. „Ea a scos cele mai sfâșietoare țipete.”

Profesorul de istorie de la Universitatea Alberta, Beverly Lemire, consideră „exploatarea muncii copiilor într-un mod sistematic și susținut, a cărei utilizare a catalizat producția industrială”, drept cel mai rău efect negativ pe care l-a avut Revoluția Industrială.

6. În Revoluția Industrială, femeile erau discriminate

Revoluția industrială a ajutat la stabilirea unor modele de inegalitate de gen la locul de muncă care au continuat în anii care au urmat.

Laura L. Frader, profesor de istorie pensionat de la Universitatea Northeastern și autoare a cărții „The Industrial Revolution: A History in Documents”, observă că proprietarii de fabrici plăteau adesea femeilor doar jumătate din ceea ce obțineau bărbații pentru aceeași muncă, pe baza presupunerii false că femeile nu aveau nevoie să întrețină familiile și lucrau doar pentru „banii de buzunar” pe care soțul i-ar putea oferi pentru a plăti pentru bunuri personale neesențiale.

Discriminarea și stereotipurile față de femeile lucrătoare au continuat și în cea de-a doua Revoluție Industrială. „Mitul potrivit căruia femeile aveau „degete agile” și că puteau rezista la munca repetitivă, care nu necesită un grad mare de inteligență, mai bine decât bărbații a dus la înlocuirea bărbaților în slujbele specializate, cum ar fi munca de birou, și atribuirea unor astfel de locuri de muncă femeilor după anii 1870, când a fost introdusă mașina de scris”, spune Frader.

În timp ce munca de birou era mai puțin periculoasă și mai bine plătită, „a blocat femeile într-o altă categorie de „muncă pentru femei”, din care era greu să scapi”, explică Frader.

revoluția industrială
Credit foto: Shutterstock

7. Revoluția Industrială a dăunat mediului înconjurător

Revoluția Industrială a fost alimentată de arderea cărbunelui, iar marile orașe industriale au început să pompeze cantități mari de poluare în atmosferă.

Concentrația de particule în suspensie din Londra a crescut dramatic între 1760 și 1830. Poluarea din Manchester a fost atât de îngrozitoare, încât scriitorul Hugh Miller a remarcat „atmosfera întunecoasă care acoperă orașul” și a descris „nenumăratele coșuri [care] ies la vedere, înalte și întunecate în ceață, fiecare purtând deasupra sa propriul fanion întunecat”.

Poluarea aerului a continuat să crească în anii 1800, provocând boli respiratorii și rate mai mari de deces în zonele care ardeau mai mult cărbune. În plus, arderea combustibililor fosili a pompat carbon în atmosferă. Un studiu publicat în 2016 în Nature sugerează că schimbările climatice determinate de activitatea umană au început încă din anii 1830.

În ciuda tuturor acestor rele, Revoluția Industrială a avut efecte pozitive, precum creștere economică și creșterea disponibilității bunurilor. De asemenea, a contribuit la creșterea unei clase de mijloc prospere care a preluat o parte din puterea economică deținută cândva de aristocrați și a dus la creșterea locurilor de muncă specializate în industrie.

Vă recomandăm să citiți și:

O descoperire importantă arată că vikingii erau prezenți în America de Nord în urmă cu exact 1.000 de ani

Moartea filosofului german care a dezvoltat teoria comunistă

162 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore

Rămășițele unui copil dezmembrat dezvăluie o practică de înmormântare sinistră de acum 8.000 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase