Home » Istorie » Statueta Omul-coiot din Tacámbaro a fost recuperată de arheologii de la INAH

Statueta Omul-coiot din Tacámbaro a fost recuperată de arheologii de la INAH

Statueta Omul-coiot din Tacámbaro a fost recuperată de arheologii de la INAH
Foto: INAH
Publicat: 27.01.2022

Arheologii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) au recuperat statueta Omul-coiot din Tacámbaro, care aparține de cultura tarascană. Statueta se află acum în posesia Centrului INAH Michoacán.

Civilizația tarascană (sau Purépecha, după limba lor) a fost o civilizație mesoamericană din perioada post-clasică (1400-1521 d.Hr.) care a dominat mari părți din vestul Mexicului, acoperind o suprafață de peste 75.000 de kilometri pătrați, scrie Heritage Daily.

Statueta Omul-coiot din Tacámbaro a fost descoperită în urmă cu aproape 30 de ani în timpul unor lucrări de drenaj din cartierul Llanos de Canícuaro, municipiul Tacámbaro de Codallos, unde, în antichitate, civilizația tarascană construise orașul Tzintzuntza (însemnând „locul păsărilor colibri” în limba purépecha).

Sculptura măsoară 1,08 metri înălțime și 45 cm lățime

Sculptura înfățișează un om-coiot aflat pe un tron ​​făcut din bazalt, măsurând 1,08 metri înălțime și 45 cm lățime, care s-a aflat în proprietate privată până când INAH a recuperat sculptura prin Legea federală a monumentelor și a zonelor arheologice, artistice și istorice din Mexic.

Omul-coiot din Tacámbaro
Foto: INAH

Arheologul José Luis Punzo a spus: „În Tzintzuntzan și Ihuatzio au fost găsite reprezentări de coioți și mai multe figurine de om-coiot, foarte asemănătoare ca formă cu cea de la Tacámbaro, dar care au, în general, dimensiuni mai mici, variind de la 40 la 50 de centimetri”.

Sculpturile omului-coiot ar putea reprezenta o dinastie

„Știm că ultimii domnitori ai Tzintzuntzan, care au scris Relacion de Michoacán, au fost așa-numita uacusecha, „filiația vulturului”, a adăugat José Luis Punzo.

Lângă Tzintzuntzan era un alt oraș mare pe lacul Pátzcuaro, Ihuatzio, care înseamnă „locul coioților”, unde au fost găsite majoritatea acestor sculpturi. Una dintre ipoteze este că sculpturile omului-coiot ar putea reprezenta o dinastie care a condus acest loc, chiar înainte de a fi scrisă istoria Uacusecha”, a adăugat Punzo.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum a fost un fetus păstrat în interiorul unei mumii egiptene antice? Cercetătorii au găsit explicația

Statui colosale, asemănătoare unor sfincși, descoperite într-un templu egiptean antic

13 monumente megalitice în stare aproape perfectă de conservare au fost descoperite în Elveția

Gânditorul de la Hamangia, capodopera artei primitive

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase