Home » Istorie » Noi indicii despre rolul femeii și al bărbatului de acum 7.000 de ani. Ce dezvăluie un străvechi câmp funerar?

Noi indicii despre rolul femeii și al bărbatului de acum 7.000 de ani. Ce dezvăluie un străvechi câmp funerar?

Publicat: 04.07.2022

O nouă cercetare arheologică asupra obiectelor funerare și a materialului scheletic din cel mai vechi câmp funerar din Olanda arată că rolurile bărbat-femeie de acum 7.000 de ani erau mai puțin tradiționale decât se credea.

O echipă formată din analiști chimici, antropologi și arheologi a studiat câmpul funerar de la Elsloo (municipalitatea Stein, Limburg). Dr. Luc Amkreutz, curator la Muzeul Național de Antichități și profesor de arheologie la Universitatea din Leiden, a fost implicat în cercetare.

Echipa a examinat obiectele funerare și rămășițele scheletice. Aceștia au putut determina sexul și vârsta unora dintre cei decedați din rămășițele incinerate. Acest lucru le-a permis să concluzioneze că vârfurile de săgeată din silex și topoarele din piatră, care în mod tradițional sunt atribuite bărbaților, sunt, de asemenea, frecvent găsite în mormintele femeilor din câmpul Elsloo.

Acest lucru aruncă o nouă lumină asupra ideii tradiționale conform căreia bunurile funerare, ca bunuri personale, sunt reprezentative pentru viața de zi cu zi și pentru sexul defunctului. Acestea se dovedesc a fi mai puțin specifice genului decât se credea anterior.

Obiecte care nu au legătură cu sexul sau vârsta

Mormintele persoanelor în vârstă, în special cele ale femeilor, erau bogat mobilate. Se pare că există un anumit statut asociat cu vârsta. De asemenea, se pare că există o tradiție funerară cu bunuri și ritualuri specifice, care sunt adesea legate de vânătoare, pregătirea hranei, prelucrarea lemnului și decorarea corpului. Mulți dintre cei decedați erau stropiți cu ocru roșu, de exemplu.

Și aproape toate obiectele funerare au fost folosite intensiv, indiferent de sexul și vârsta defunctului. Bunurile par a fi ustensile specifice care au aparținut rudelor defunctului și au fost plasate în mod deliberat în mormânt.

Acest lucru oferă o idee despre rolul celor vii, alegerile lor și ritualurile care înconjurau moartea. Cercetarea dezvăluie o nuanță clară în ceea ce privește rolurile bărbaților preistorici ca vânători, păstori, războinici și constructori, iar ale femeilor ca îngrijitoare și olari, scrie Phys.org.

Cel mai vechi câmp funerar cunoscut din Țările de Jos

Câmpul de înmormântare neolitic de la Elsloo a aparținut culturii Linear Pottery, primele comunități agricole din Țările de Jos și din mari părți ale Europei, în urmă cu mai bine de 7.000 de ani.

Câmpul funerar de la Elsloo este cel mai vechi câmp funerar cunoscut din Țările de Jos (aproximativ 5100-4950 î.Hr.). Acesta a fost excavat de Agenția Patrimoniului Cultural, sub conducerea lui Pieter Modderman (1959), și Universitatea din Leiden (1966).

De atunci, descoperirile se află în grija Muzeului Național de Antichități din Leiden. Această cercetare a fost realizată în cadrul proiectului „Knowledge of Archaeology” al Agenției Patrimoniului Cultural. O selecție a descoperirilor din câmpul funerar va fi expusă timp de un an la Historiehuis van de Maasvallei din Elsloo.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Zeci de morminte, însoțite de „certificatele de deces“, scoase la lumină la Gabal El Haridi

Morminte ascunse în deșert, vechi de 4.500 de ani, dezvăluie secretele civilizației nubiene

Șapte perechi de „broșe-farfurie” au fost găsite în șapte morminte din Anglia

Morminte antice descoperite în China ascund rămășițele unor războinici îngropați de vii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase