Home » Istorie » Test de cultură generală. Ce domnitor este înmormântat la Mănăstirea Cozia?

Test de cultură generală. Ce domnitor este înmormântat la Mănăstirea Cozia?

Test de cultură generală. Ce domnitor este înmormântat la Mănăstirea Cozia?
Foto: Profimedia
Publicat: 18.07.2022

Mănăstirea Cozia este cel mai vechi și mai complex monument istoric și de artă din România. Ce domnitor este înmormântat la Mănăstirea Cozia?

Mănăstirea Cozia a fost construită între anii 1386-1388. Aceasta este situată pe malul drept al râului Olt, la 22 km de Râmnicu Valcea și la 75 km de Sibiu, potrivit Romanian Monasteries.

Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai importante ctitorii ale domnitorului Mircea cel Bătrân. Inițial, a fost cunoscută sub numele de Mănăstirea Nucet, deoarece a fost construită într-o zonă propice creșterii nucilor. Numele de „Cozia” i-a fost dat mai târziu, după numele muntelui din vecinătatea ei.

Ce domnitor este înmormântat la Mănăstirea Cozia?

Așadar, ce domnitor este înmormântat la Mănăstirea Cozia? Deoarece este una din importantele sale ctitorii, era cumva firesc ca Mircea cel Bătrân să fie înmormântat aici.

Mircea cel Bătrân a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai Țării Românești. În istoria României mai este menționat și sub numele de Mircea cel Mare, se arată în Enciclopedia României.

înmormântat la Mănăstirea Cozia
Foto: Profimedia

Mircea cel Bătrân a ajuns pe tronul Țării Românești după moartea fratelui său și a continuat politica de dezvoltare începută de înaintașii săi, consolidând economia, armata, administrația și Biserica.

Acesta a rezistat tendințelor de expansiune ale Regatului Ungar și al Poloniei și s-a opus expansiunii otomanilor în Balcani.

Curiozități despre Mănăstirea Cozia

În Biserica Mare, mai precis în naos, care poartă hramul „Sfintei Treimi”, se pot vedea picturile originale. Pe peretele din vest sunt tablouri care îi prezintă pe Mircea cel Bătrân și pe fiul său Mihail îmbrăcați în ținute de cavaler, iar în stânga se vede portretul lui Șerban Cantacuzino.

În pronaos se pot vedea mormintele lui Mircea și ale călugăriței Teofana, mama lui Mihai Viteazul, devenită călugăriță după moartea fiului ei. Ea a murit în cele din urmă în 1605.

Nicolae și Elena Ceaușescu au vizitat o singură dată Mănăstirea Cozia, scrie Romanian Monasteries, însă potretele celor doi au stat o vreme în muzeul mănăstirii printre cele ale conducătorilor care au consolidat fortăreața. Vitraliile fuseseră aduse acolo în 1986. Portretul lui Ceaușescu a putut fi văzut împreună cu lucrări care îi prezentau pe Decebal, Burebista, Petru Voievod și Mircea Voievod.

Dar înainte de Revoluție, vitraliile care îi reprezentau pe Ceaușescu și pe soția sa au fost ascunse în podul mănăstirii.  Înainte de Revoluție, episcopul de Argeș a venit la mănăstire cu o delegație de lorzi englezi și a cerut ca portretele să fie demontate. Nimeni nu știa cum au aflat că o revoluție era pe cale să izbucnească.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cu ce țări se învecinează România?

Blestemul domniilor fanariote pentru români

Alexandru cel Bun, domnitorul român care a avut patru soţii, dintre care una îi era mătuşă

Epidemia care a decimat armata română în plin război cu bulgarii pentru Dobrogea

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase