Home » Istorie » Stonehenge-ul Spaniei, scos la suprafață de secetă

Stonehenge-ul Spaniei, scos la suprafață de secetă

Stonehenge-ul Spaniei, scos la suprafață de secetă
Foto: @Pleonr/Wikimedia Commons
Publicat: 22.08.2022

Vara brutală a provocat ravagii pentru mulți oameni din mediul rural din Spania, dar un efect secundar neașteptat al celei mai grave secete din ultimele decenii i-a încântat pe arheologi: apariția unui cerc preistoric de piatră, care ar putea fi numit Stonehenge-ul Spaniei, într-un baraj al cărui nivel al apei s-a retras.

Cunoscut oficial drept Dolmenul Guadalperal, dar supranumit Stonehenge-ul Spaniei, se crede că cercul de zeci de pietre megalitice datează din anul 5000 î.Hr.

În prezent, monumentul se află complet expus într-un colț al lacului de acumulare Valdecanas, în provincia centrală Caceres, unde autoritățile spun că nivelul apei a scăzut la 28% din capacitate.

Stonehenge-ul Spaniei a putut fi văzut doar de 4 ori de când a fost inundat locul

„Este o surpriză, este o oportunitate rară să-l poți accesa”, a spus arheologul Enrique Cedillo, de la Universitatea Complutense, din Madrid, unul dintre experții care se întrec să studieze cercul înainte ca acesta să fie scufundat din nou.

Pietrele au fost descoperite de arheologul german Hugo Obermaier în 1926, dar zona a fost inundată în 1963, în cadrul unui proiect de dezvoltare rurală, sub dictatura lui Francisco Franco, notează Reuters.

De atunci, ansamblul a devenit complet vizibil doar de patru ori.

Dolmenele sunt pietre dispuse vertical care susțin de obicei un bolovan plat. Deși sunt multe împrăștiate în Europa de Vest, se cunosc puține informații despre cine le-a ridicat. Rămășițele umane găsite în multe astfel de monumente sau în apropierea acestora au condus la o teorie adesea citată conform căreia acestea sunt morminte.

Asociațiile locale de istorie și turism au susținut mutarea pietrelor Guadalperal într-un muzeu sau în altă parte pe uscat.

Cea mai gravă secetă din ultimii 1.200 de ani

Apariția pietrelor a adus vești bune pentru operatorii de turism, însă fermierii locali nu sunt la fel de entuziasmați.

„Nu a mai fost suficientă ploaie din primăvară… Nu există apă pentru animale și trebuie să o transportăm”, a spus un fermier. Un altul a spus că recolta lui de ardei gras a fost devastată.

Schimbările climatice au făcut ca peninsula Iberică să atingă cel mai înalt grad de uscare din ultimii 1.200 de ani, iar ploile de iarnă sunt de așteptat să scadă în continuare, potrivit unui studiu din Nature Geoscience.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii caută indicii despre o regină anglo-saxonă pierdută

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Palatul nepotului lui Ginghis Han ar fi fost găsit de arheologi

Arheologii ar fi găsit Templul pierdut al lui Hercule

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase