Home » Istorie » Sculpturi complexe în piatră, vechi de 2.700 de ani, descoperite în misteriosul oraș Ninive

Sculpturi complexe în piatră, vechi de 2.700 de ani, descoperite în misteriosul oraș Ninive

Sculpturi complexe în piatră, vechi de 2.700 de ani, descoperite în misteriosul oraș Ninive
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.11.2022

O echipă de arheologi de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit sculpturi complexe în piatră în orașul antic Ninive.

Ninive a fost un oraș antic asirian din Mesopotamia Superioară, situat la periferia orașului Mosul, în nordul Irakului de astăzi.

A fost construit pe malul estic al râului Tigru și a fost capitala și cel mai mare oraș al Imperiului Neo-Asirian, precum și cel mai mare oraș din lume timp de câteva decenii.

Astăzi, locația Ninive este marcată de două movile mari, Tell Kuyunjiq și Tell Nabī Yūnus ,,Profetul Iona”, care sunt înconjurate de un zid masiv de piatră și cărămidă de lut datând din aproximativ 700 î.Hr.

În 2010, un raport a numit Ninive ca fiind ,,pe punctul” de a fi distrusă și pierdută iremediabil, citând drept cauze principale gestionarea insuficientă de către autorități, presiunile de dezvoltare și jafurile.

Ninive, un oraș antic asirian din Mesopotamia Superioară cu sculpturi complexe în piatră

Orașul a suferit daune suplimentare din cauza militanților din așa-numitul Stat Islamic din Irak și Siria (ISIS), care au distrus Poarta Mashki a orașului antic, care a fost reconstruită în anii 1970 de către Inspectoratul din Ninive al Consiliului de Stat pentru Antichități și Patrimoniu din Irak, pe lângă distrugerea mai multor obiecte și statui din Muzeul din Mosul.

În parteneriat cu o echipă irakiană de săpături, cercetătorii de la Muzeul de Arheologie și Antropologie al Universității din Pennsylvania au lucrat la reconstrucția Porții Mashki.

În timpul proiectului de restaurare, cercetătorii au descoperit șapte reliefuri din marmură care înfățișează scene de război fin cizelate, munți, viță de vie și palmieri, datând din timpul domniei regelui Sennacherib, un rege asirian care a condus Ninive între anii 705 și 681 î.Hr.

,,O descoperire incredibil de rară și istorică”

Cunoscut pentru campaniile sale militare, inclusiv pentru una la care se face referire în Biblie, regele Sennacherib a construit 18 porți similare în jurul orașului, dar Poarta Mashki, ,,Poarta adăpătorilor”, a fost importantă pentru accesul său direct la Tigru, scrie HeritageDaily.

,,Această descoperire adaugă noi date și, în cele din urmă, avansează înțelegerea istoriei neo-asiriene din Mesopotamia antică. Suntem încântați de conservarea în curs a acestei descoperiri incredibil de rare și istorice”, a declarat Christopher Woods, directorul Williams de la Penn Museum și profesor Avalon de științe umaniste la Școala de Arte și Științe de la Penn.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un copil din Epoca de Piatră, îngropat cu pene de pasăre, fibre de plante și blănuri

O statuie veche de 1.800 de ani a fost găsită într-un oraș antic din Turcia

Germania a analizat cererea unui evreu de a îndepărta o statuie antisemită veche de 700 de ani

Arheologii au excavat o statuie din epoca romană în centrul orașului antic Veria

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase