Home » Istorie » O femelă de urs, prinsă în permafrost timp de 3.500 de ani, a fost supusă unei necropsii

O femelă de urs, prinsă în permafrost timp de 3.500 de ani, a fost supusă unei necropsii

Publicat: 28.02.2023

O femelă de urs de 3.500 de ani, care a fost descoperită în 2020 de crescătorii de reni în permafrostul de pe insula Bolshoy Lyakhovsky, parte din arhipelagul Noua Siberie din Rusia, a fost supusă unei necropsii.

„Această descoperire este absolut unică: carcasa completă a unui urs brun antic”, a declarat Maxim Cheprasov, șef de laborator la Laboratorul Muzeului Lazarev al Mamutului din cadrul Universității Federale de Nord-Est din Yakutsk, estul Siberiei.

Înainte de a fi descoperit, ursul a fost prins în permafrost timp de aproape 3.500 de ani. Temperaturile de îngheț din regiune au ajutat la conservarea țesuturilor ursului; chiar și conținutul stomacului a fost păstrat, incluzând plante și pene de păsări, scrie IFL Science.

Un urs de 3.500 de ani a fost găsit în permafrost

Numit ursul brun Etherican, deoarece a fost găsit la est de râul Bolshoy Etherican, corpul le oferă oamenilor de știință o oportunitate unică de a studia organele și țesuturile creaturii antice.

„Pentru prima dată, o carcasă cu țesuturi moi a căzut în mâinile oamenilor de știință, dându-ne ocazia să studiem organele interne și să examinăm creierul”, a spus Cheprasov.

În timpul necropsiei, echipa a descoperit că acest urs de 3.500 de ani a murit din cauza unei răni la nivelul coloanei vertebrale. Analizând ADN-ul, cercetătorii au descoperit că ursul este din aceeași specie cu ursul modern din nord-estul Rusiei. În plus, oamenii de știință au tăiat pielea pentru a examina organele interne, a privi creierul și pentru a efectua o serie întreagă de investigații genetice și microbiologice.

Se estimează că ursul avea vârsta de 2 sau 3 ani în momentul morții; animalul are o înălțime de aproximativ 1,5 metri și, în ciuda faptului că are peste 3.000 de ani, încă cântărește aproape 78 de kilograme.

Cum a ajuns ursul acolo?

În timp ce echipa învață tot ce poate de la corpul ursului, modul cum a fost găsit ursul pe o insulă care este acum separată de continent de aproape 50 de kilometri de apă rămâne un mister. Trei teorii sugerează că ursul fie a reușit să treacă pe insulă traversând gheața în timpul iernii, fie că insula era încă parte din continent acum 3.500 de ani, fie că ursul pur și simplu a înotat pentru a ajunge pe insulă.

Multe alte specii au fost descoperite prinse în permafrost, inclusiv un rinocer, alte specii de urși și chiar pui de leu. Unele zone sunt atât de bogate în specii încât vânătorii de fildeș caută frecvent colți de mamut ascunși în adâncurile înghețate.

Vă recomandăm să citiți și:

Un oraș roman complet a fost dezgropat în Luxor

O femeie aristocrată din secolul al XVII-lea își lega dinții cu sârmă de aur, au descoperit cercetătorii

Un dodecaedru roman misterios găsit în Belgia ar fi fost folosit în ritualuri magice

Arheologii ar fi găsit cea mai veche mumie din Egipt

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase