Home » Istorie » Climatul antic din America de Nord oferă indicii despre migrațiile oamenilor

Climatul antic din America de Nord oferă indicii despre migrațiile oamenilor

Climatul antic din America de Nord oferă indicii despre migrațiile oamenilor
Foto: Jennifer Kielhofer et al., Quaternary Science Reviews, 2023
Publicat: 02.04.2023

Oamenii de știință se uită adesea la trecut pentru a găsi indicii despre modul în care peisajele Pământului s-ar putea modifica în condițiile unor schimbări climatice și pentru a crea o perspectivă asupra migrațiilor comunităților umane de-a lungul timpului. Un nou studiu reconstruiește pentru prima dată climatul antic din America de Nord în care au trăit primele așezări cunoscute din zonă.

Studiul, publicat în Quaternary Science Reviews, folosește noi tehnici pentru a examina climatul din trecut al Tanana Valley, din Alaska.

Cu înregistrări despre temperatură care se întind pe 14.000 de ani, cercetătorii își pot face o idee despre climatul antic din America de Nord care a susținut oamenii care trăiesc în unele dintre cele mai vechi situri arheologice de pe continent, unde oasele de mamut se păstrează alături de dovezi ale ocupației umane.

Reconstituirea mediului din trecut îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă importanța regiunii pentru migrația umană în America.

„Când te gândești la ceea ce se întâmpla în Ultimul Maxim Glacial, toate aceste regiuni de pe Pământ erau super reci, cu foi de gheață masive, dar această zonă nu a fost niciodată complet glaciată”, spune dr. Jennifer Kielhofer, paleoclimatolog la Desert Research Institute (DRI) și autoare principală a studiului.

„Înaintăm ipoteza că dacă această zonă ar fi fost relativ caldă, poate că acesta ar fi fost un motiv atrăgător pentru oameni de a merge și a se stabili acolo”, spune cercetătoarea.

Cum a fost analizat climatul antic din America de Nord?

Kielhofer a efectuat cercetarea în timpul studiilor sale de doctorat la University of Arizona și a fost atrasă de locația din Alaska datorită abundenței de cercetări concentrate pe această zonă. Cercetătoarea a văzut, de asemenea, o oportunitate pentru a contribui la înțelegerea științifică a unei părți a lumii care este deosebit de sensibilă la schimbările climatice globale, scrie Phys.org.

„Trebuie să privim în trecut pentru a încerca să înțelegem mai bine modul în care aceste zone au răspuns anterior și cum ar putea răspunde în viitor în cadrul scenariilor climatice pe care le prezicem”, spune ea.

Cercetările anterioare s-au bazat pe înregistrări grosiere de temperatură, examinând schimbările în vegetație și polen. Cu toate acestea, aceste informații pot oferi doar o idee generală despre încălzirea sau răcirea în timp a unei regiuni.

Pentru a obține un istoric mai precis al temperaturilor, Kielhofer a examinat mostre de sol din siturile arheologice. Folosind o tehnică cunoscută sub numele de paleotermometrie brGDGT, ea a examinat înregistrările de temperatură stocate în bacterii pentru a obține o înregistrare a temperaturii medii anuale a aerului peste punctul de îngheț, cu o precizie de aproximativ 2,8 grade Celsius.

„Bacteriile sunt peste tot. Este grozav pentru că în zonele în care s-ar putea să nu ai alte mijloace de înregistrare sau de evaluare a temperaturii trecute, ai bacterii. Se pot păstra timp de milioane de ani, deci este o oportunitate grozavă care poate fi folosită aproape oriunde pe Pământ”, spune Kielhofer.

Schimbările climatice din trecutul acestei zone nu au fost atât de mari pe cât se așteptau cercetătorii

Rezultatele au fost surprinzătoare, a spus ea, deoarece mulți oameni de știință au crezut anterior că regiunea a experimentat schimbări mari de temperatură, care ar fi putut contribui la migrațiile oamenilor timpurii. Dar datele lui Kielhofer au arătat că temperaturile din Tanana Valley au rămas destul de stabile în timp.

„Regiunea nu a răspuns prea mult la aceste schimbări climatice la scară globală, după cum ne-am fi așteptat. Deoarece temperaturile sunt foarte stabile de-a lungul înregistrărilor, nu putem folosi neapărat temperatura ca o modalitate de a explica schimbările în ocupația umană sau adaptarea în timp, așa cum au încercat oamenii de știință să facă anterior ”, a spus ea.

Kielhofer își îndreaptă acum atenția către alte înregistrări istorice, cum ar fi schimbările în ariditate, care ar putea ajuta la explicarea modului în care condițiile din această regiune au influențat comunitățile umane timpurii.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii au descoperit că o pustnică din secolul XV, îngropată într-o poziție bizară, avea sifilis

Arheologii au descoperit fluturașul de salariu al unui soldat roman

O urmă de dinozaur găsită în Regatul Unit a doborât toate recordurile

Cercetătorii au aflat, în sfârșit, ce este maimuța-sirenă mumificată din Japonia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase