Home » Istorie » Statuia unui războinic mayaș cu coif de șarpe, descoperită la Chichén Itzá

Statuia unui războinic mayaș cu coif de șarpe, descoperită la Chichén Itzá

Statuia unui războinic mayaș cu coif de șarpe, descoperită la Chichén Itzá
Foto: INAH Yucatan Center
Publicat: 14.11.2023

Arheologii din Mexic au descoperit statuia unui războinic mayaș, veche de 1.000 de ani, în subsolul unui templu de la Chichén Itzá, în Peninsula Yucatán.

Statuia unui războinic mayaș înfățișează un războinic purtând un coif în formă de șarpe cu gura deschisă, precum și o podoabă de pene, conform Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic.

Statuia are o înălțime de 33 de centimetri și o lățime de 28 de cm și, cu excepția unei crăpături, se află într-o stare bună, potrivit unui comunicat. Capul ar fi putut face parte dintr-un design sculptural mai mare.

Statuia unui războinic mayaș a fost descoperită în timpului construcției unei căi ferate

Chichén Itzá a înflorit între secolele al IX-lea și al XIII-lea și acoperă mai mult de 300 de hectare. În centrul sitului se ridică o piramidă cunoscută sub numele de El Castillo (Castelul), având o înălțime de 30 de metri. Situl are numeroase temple, precum și un teren de joc cu mingea masiv și un observator astronomic.

Situl este o destinație turistică populară, iar în ultimii ani, INAH a modificat și construit noi centre și muzee pentru vizitatori, precum și o nouă linie de tren, cunoscută sub numele de „Tren Maya”, în apropierea sitului, conform comunicatului.

Au fost făcute și alte descoperiri arheologice

Statuia a fost descoperită în timpul lucrărilor arheologice care au însoțit construcția liniei feroviare, notează Live Science.

În timpul acestor lucrări de construcție au fost făcute și alte descoperiri arheologice, inclusiv aproximativ 660 de morminte umane, peste 1 milion de fragmente de ceramică, rămășițe de numeroase structuri arhitecturale și o varietate de alte artefacte, potrivit comunicatului.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania

O fosilă de trilobit, găsită într-o stare atât de bună încât ultimul prânz este vizibil la interior

Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori

Originea sifilisului în Europa ar putea fi cu totul alta

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase