Home » Istorie » Jacqueline Kennedy Onassis, în top 100 cele mai importante femei ale sec XX. „Vreau să-mi trăiesc viața, nu să o înregistrez”

Jacqueline Kennedy Onassis, în top 100 cele mai importante femei ale sec XX. „Vreau să-mi trăiesc viața, nu să o înregistrez”

Jacqueline Kennedy Onassis, în top 100 cele mai importante femei ale sec XX. „Vreau să-mi trăiesc viața, nu să o înregistrez”
Președintele John F. Kennedy și soția sa Jacqueline , Nellie Connally, and Governor John Connally, cu doar câteva momente înainte de asasinarea din Dallas, Texas, 22 noiembrie, 1963. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08.01.2024

Jacqueline Kennedy, cunoscută de asemenea și ca Jackie Kennedy, a fost una dintre figurile proeminente din istoria recentă a Statelor Unite ale Americii, rezonanțele perosnalității ei fiind legate nu doar de faptul că a fost Primă Doamnă a SUA între 1961 și 1963, ca soție a președintelui John F Kennedy (cel de-al treizeci și cincilea președinte al Americii a fost asasinat la 22 noiembrie 1963 în Piața Dealey din Dallas, Texas, în timp ce efectua un turneu al orașului într-o limuzină prezidențială decapotabilă, Kennedy aflându-se în mașină alături de soția lui Jacqueline, de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally Jr și de soția acestuia), dar și dar și de felul în care și-a trăit viața.

Jacqueline Kennedy a fost în atenția publicului și a mass media și datorită faptului că era un personaj care s-a impus mereu printr-o grație și eleganță aparte, stilul ei punându-și amprenta asupra modei americane în timpul în care a fost Primă Doamnă.

Purta adesea costume perfect croite, pălării de tip „pillbox”, vestimentațiile sale fiind accesorizate cu perle. Pălăria Pillbox, creată de Roy Halston Frowick, unul dintre cei mai faimoși designeri ai acelei perioade, a fost un accesoriu emblematic al lui Jackie, devenind sinonimă cu simțul ei vestimentar sofisticat.

A creat noi tendințe în modă

De asemenea, Jackie Kennedy s-a implicat permanent în diverse acțiuni și proiecte sociale și culturale. De exemplu, în calitate de Primă Doamnă, și-a asumat sarcina de a restaura Casa Albă, inițiind un proiect major de renovare și restaurare și arătându-și aprecierea pentru istorie și artă.

Eforturile ei au dus la crearea Asociației Istorice a Casei Albe. După ce postul de televiziune CBS i-a cerut lui Jacqueline Kennedy să prezinte un tur televizat al Casei Albe proaspăt restaurate, emisiune vizionată de optzeci de milioane de americani, aceasta a fost onorată cu un premiu Emmy.

A primit un premiu Emmy

Jacqueline Kennedy avea o afinitate puternică pentru cultura și arta franceză, vorbea fluent franceza (petrecuse un an la Paris în timpul studiilor la Sorbona), respectul ei pentru arta și cultura franceză culminând cu aducerea în SUA, în ianuarie 1963, a valoroasei picturi Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, după ce a reușit să-i convingă atât pe soțul ei, președintele John F. Kennedy, cât și pe Charles De Gaulle, președintele francez de la acea data, până la ministrul francez al culturii și directorul Galeriei Naționale de Artă.

În ciuda protestelor publice, André Malraux, primul ministru francez al afacerilor culturale, a consimțit să împrumute temporar capodopera lui Leonardo la National Gallery of Art din Washington D.C. și la Metropolitan Museum of Art din New York, și asta deoarece solicitarea venea din partea unei persoane pe care nu o putea refuza: Prima Doamnă Jacqueline Kennedy, tabloul atrâgând peste 2 milioane de vizitatori.

A adus-o pe Mona Lisa în vizită la Washington și la New York

Evenimentul care a constituit petrecerea de inaugurare a expoziției a marcat premiere importante pentru Washington, scria cercetătorul Frank Zöllner în eseul său din 1997 „John F. Kennedy și Mona Lisa lui Leonardo: Arta ca o continuare a politicii”, citat de artsy.net.

„Niciodată până atunci o operă de artă nu fusese împrumutată în mod direct și expres unui președinte și soției sale, niciodată până atunci organizarea unei expoziții nu fusese o chestiune oficială pentru Casa Albă, niciodată până atunci și niciodată un președinte al Statelor Unite nu a inaugurat personal o expoziție de artă, cu atât mai puțin nu a ținut un discurs inaugural cu această ocazie”.

De două ori văduvă

În afară de asta, un alt detaliu demn de menționat este și faptul că Jacqueline Kennedy a fost soția unuia dintre cei mai bogați și mai faimoși oameni din lume, magnatul grec Aristotle Socrates Onassis. Cei doi au fost căsătoriți din 1968 și până la moartea acestuia în anul 1975. Onassis s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani, la Paris, din cauza unei pneumonii survenite în urma complicațiilor declanșate de miastenia gravis, afecțiune de care suferea de mai mulți ani.

Mai târziu în viață, Jackie Kennedy a devenit o susținătoare dedicată a conservării istorice, contribuind la înființarea Comitetului pentru salvarea Gării Grand Central și jucând un rol important în conservarea reperelor și clădirilor istorice. În 1979 a publicat cartea „In the Russian Style”, scrisă împreună cu Hamish Bowles, editor, scriitor și jurnalist de modă (în momentul de față, editor global al revistei Vogue), cartea axându-se pe istoria artei, culturii și designului rusesc.

Biografie, pe scurt

Jacqueline Lee Bouvier s-a născut pe 28 iulie 1929, în Southampton, New York, într-o familie cu descendențe britanice și irlandeze. Tatăl ei, era agent de bursă bogat de pe Wall Street, a cărui familie venise din Franța la începutul anilor 1800.

Jacqueline a fost de mică pasionată de cai și echitație. Avea doar un an când mama ei a așezat-o pentru prima dată în șaua unui cal, iar la vârsta de 11 ani câștigase deja mai multe campionate naționale de echitație. Tot de mică a fost atrasă și de literatură, astfel că deseori își petrecea timpul cufundându-se în lumea poveștilor, aventurilor și narațiunilor unor scriitori precum Rudyard Kipling, Margaret Mitchell, autoarea clasicului roman „Pe aripile vântului” și poetul Byron. Mama lui Jackie chiar spera ca fiica ei să ajungă, într-o zi, o scriitoare celebră și apreciată.

La școală, cadrele didactice o vedeau ca pe „un copil adorabil, cea mai drăguță fetiță, foarte deșteaptă, foarte artistică și plină de farmec”. După divorțul părinților ei, când Jacqueline avea 10 ani, a traversat o perioadă dificilă, trauma separării mamei și tatălui ei sensibilizând-o foarte tare, astfel încât Jackie a devenit un copil mai tăcut și mai retras decât oricum era.

În aceeași perioadă, Jacqueline a fost înscrisă la Școala de Balet Clasic din cadrul Metropolitan Opera House, a început să ia lecții de franceză, în 1947 a absolvit Miss Porter’s School din Conneticut, un internat pentru fete, după care și-a continuat educația la Vassar College din New York, studiind istorie, literatură, artă și limba franceză. Timp de un an de zile a locuit și a studiat la Paris, despre experiența din capitala Franței având să evoce mai târziu faptul că i-a declanșat o dragoste profundă pentru Europa.

Primul job al ei a fost acela de fotograf

Primul loc de muncă al lui Jacqueline a fost acela de fotograf și jurnalist, în 1951, al publicației Washington Times-Herald, însă momentul cel mai important al acestei perioade a fost punctat de întâlnirea cu John F. Kennedy, pe atunci membru al Congresului, după care senator de Massachusetts.

Jackie l-a încurajat pe Kennedy să scrie cartea care i-a adus un premiu Pulitzer

La 12 septembrie 1953, cei doi s-au căsătorit la biserica St. Mary’s din Newport, Rhode Island, în prezența a 700 de invitați.  În timpul căsniciei, Jacqueline s-a dovedit a fi o soție înțelegătoare, iubitoare și empatică. Senatorul Kennedy suferea de dureri de spate din cauza unor accidentări suferite anterior la fotbal și în timpul războului, drept pentru care a fost nevoit să se opereze de două ori. În timpul în care acesta se recupera fizic, Jacqueline i-a sugerat soțului ei să scrie o carte despre politicienii americani care și-au riscat statutul și cariera în lupta ideilor și crezurilor pe care le aveau. Ceea ce s-a și întâmplat. Publicată în 1955, doi ani mai târziu, cartea lui John F. Kennedy, „Profiles in Courage” a primit premiul Pulitzer pentru biografie.

La vârsta de 31 de ani, Jacqueline Kennedy a devenit Primă Doamnă și, deși printre îndatoririle sale se numărau acum și obligațiile față de țară, Jacqueline avea să declare că prioritățile vor rămâne soțul și copiii ei.

La 34 de ani, Jackie a devenit văduvă, după ce soțul ei, președintele John F. Kennedy a fost împușcat mortal la data de 22 noiembrie 1963. A fost cea care a organizat ceremonia funerară a lui Kennedy, evenimentul televizat putând fi vizionat de milioane de oameni din toată lumea. După această ceremonie, ziarele au titrat că Jacqueline a dat dovadă de curaj, calm și demnitate în acele momente.

La scurt timp după moartea președintelui Kennedy, Jacqueline s-a implicat în crearea și inaugurarea Bibliotecii și Muzeului Prezidențial John F. Kennedy, în memoria soțului său, iar în 1968 s-a căsătorit cu miliardarul grec, afacerist în domeniul transporturilor maritime, Aristotle Onassis, pe care-l întâlnise în timpul unei vacanțe, în 1963, când președintele era încă în viață. Sora mai tânără a lui Jackie, Lee Radziwill, despre care se zvonise că a avut o relație de scurtă durată cu Onassis, a fost cea care a invitat cuplul prezidențial pe yahtul magnatului grec.

Căsătoria dintre Jackie și Aristotle a făcut obiectul unei atenții semnificative din partea publicului, Jackie fiind criticată de unele voci pentru că a acceptat un mariaj cu o persoană ce avea o reputație atât de polarizantă, existând și zvonuri care sugerau că Jackie a fost mai mult motivată să intre în această căsătorie în primul rând de imensa avere a lui Onassis și de promisiunea unui stil de viață luxos.

După ce Aristotel Onassis a decedat la 15 martie 1975,  Jackie s-a întors în Statele Unite și a dus o viață mai retrasă, concentrându-se pe cariera sa în domeniul editorial (a fost editor și apoi editor senior la Viking Press, New York) și pe rolul de mama a celor doi copii pe care i-a avut cu John F. Kennedy – Caroline și John Jr (un al treilea copil, Patrick, a murit la doar două zile după ce s-a născut în august 1963). Nu s-a recăsătorit niciodată și a continuat să fie o figură proeminentă în societatea americană până la moartea ei, la 19 mai 1994. (Moștenirea pe care i-a lăsat-o Aristotle Onassis a fost estimată între 20 și 26 de milioane de dolari).

Jacqueline Kennedy Onassis, una dintre cele mai tinere Prime Doamne pe care le-a avut vreodată America, s-a stins din viață la vârsta de 64 de ani, din cauza unui limfom non-Hodgkin, un tip de cancer care își are originea în sistemul limfatic.

În august 2023, afaceristul, fashion designerul, regizorul, producătorul și scenaristul Tom Ford a achiziționat cu 52 de milioane de dolari casa de vară din copilărie a fostei Prime Doamne Jacqueline Kennedy Onassis, un conac ce se află pe o suprafață de 8.500 de metri pătrați.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Jacqueline-Kennedy-Onassis

https://www.the-sun.com/entertainment/7596145/jackie-kennedy-jfk-married-death-children/

https://www.washingtonpost.com/history/2018/10/20/how-could-you-day-jackie-kennedy-became-jackie-onassis/

https://www.whitehousehistory.org/the-white-house-1600-sessions/jacqueline-kennedy-art-in-cultural-diplomacy

Vă mai recomandăm să citiți și:

Nepotul lui John F. Kennedy va candida la alegerile prezidențiale din SUA din 2024

CIA a desecretizat peste 12.000 de documente despre asasinarea lui John F. Kennedy

John F. Kennedy, cel mai tânăr președinte american. „Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că acela nu duce nicăieri”

Originea mitului asasinării președintelui John F. Kennedy este mai complicată decât am crede

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase